Koude kleuren in je interieur

Door op 04/04/2013 in Verfkleuren - Geen reacties

Kleuren hebben als het ware een gevoelstemperatuur. Een kamer die geverfd werd in oranje, geel, bruin of rood, zal bijvoorbeeld warmer aanvoelen dan een kamer waarin koude kleuren gebruikt werden, zoals blauw, groen of paars. Ontdek het effect van koude kleuren op je interieur.

Koude kleuren in je interieur - blauw in het kookgedeelte van de keuken. Lees hier meer over koude kleuren!Wat zijn koude kleuren?

Blauw, paars, groen en alle kleuren die daartussen vallen, worden als koude kleuren beschouwd. Dat komt omdat deze kleuren landschapsbeelden oproepen en ons doen denken aan de zee of een open weide.

Koele kleuren zijn ideaal als fris accent in je interieur. Felle koele kleuren zijn ideaal voor een pittig accent dat de ruimte doet heropleven, terwijl lichte tinten koude kleuren een gevoel van vrede, kalmte en ontspanning aan de ruimte geven.

De gevoelstemperatuur van kleuren heeft trouwens ook een invloed op het ruimtegevoel. Koude kleuren zullen de ruimte groter maken, terwijl warme tinten net een verkleinend effect hebben en een intieme sfeer zullen creëren.

Koude kleuren in je interieur

In een ruimte met ramen aan de noordkant worden koude tinten versterkt. In noordelijk of oostelijk gelegen kamers, kies je daarom beter voor warme kleuren, zodat de kamer minder kil en donker wordt. Koude kleuren kan je best gebruiken voor kamers die naar het westen gericht zijn.

Koude kleuren in je interieur - paars in de slaapkamer. Ontdek hier alles over koude kleuren!Koude kleuren hebben een verkoelend rustgevend effect en zijn daarom ideaal voor ruimtes waar ontspanning centraal staat. Schilder de slaapkamer in een lichte koele kleur en de kamer zal meteen rust en ruimte uitstralen. Hou er wel rekening mee dat een kamer met alleen koude tinten niet aangenaam is om in te vertoeven. Voorzie steeds een warm accent of schilder één wand in een warmere kleur.

Toch kunnen koele kleuren tevens beschouwd worden als levendige kleuren. Het gaat dan vooral om de fellere koude kleuren zoals diepblauw, fel paars of grasgroen. Deze kleuren kan je gebruiken om actieve ruimtes extra pit te geven. In de woonkamer kan je koude tinten bijvoorbeeld gebruiken bij de bureauhoek, terwijl het kookgedeelte in de keuken als actieve ruimte zeer goed koude kleuren verdraagt. In de eethoek van de keuken, combineer je deze best met een warme tint, zodat er toch ook wat gezelligheid in de keuken gecreëerd wordt.

Koude kleuren in je interieur - fel blauw in de keuken. Lees hier meer over koude kleuren in je interieur!

Jouw reactie