MDF schilderen: zo doe je dat!

MDF of Medium Density Fibreboard is een vezelplaat waarin fijngemalen houtvezels met kunstharsen verlijmd worden en in droge toestand tot een plaat geperst worden. MDF heeft als voordeel dat het lijm- en slijtvast is en een grote stabiliteit biedt. Bovendien kan MDF dankzij de fijne vezelstructuur niet versplinteren. Daarom wordt MDF voor heel wat toepassingen gebruikt, zoals kasten, deuren, vensterbanken, lijsten, en zelfs op maat gemaakte keukens en badkamers.

Het nadeel van MDF is echter de saaie, donkerbruine kleur. Daarom is MDF schilderen in vele gevallen een aanrader.

Hoe MDF schilderen?

Om MDF te schilderen, dien je er in de eerste plaats voor te zorgen dat de MDF plaat schilderklaar is. Dat doe je door de MDF plaat, alsook de rest van de ruimte, volledig stofvrij te maken. Plak de randen af met tape en vergeet ook niet om de omgeving met een plastic zeil af te schermen tegen eventuele verfspatten.

Als je MDF wil schilderen is de juiste grondlaag cruciaal voor een goed resultaat. Kies voor een watergedragen grondlaag om te voorkomen dat de watergedragen of solventgedragen lak te traag droogt en daardoor kleverig wordt of ‘visogen’ vormt. Elastoprim Hydro is bijvoorbeeld ideaal als grondlaag: door de specifieke samenstelling is een snelle droogtijd mogelijk, waardoor de inhoudstoffen van MDF geen kans hebben om op te lossen. Breng liefst 2 grondlagen aan en schuur telkens na met schuurpapier van korrel 220. Zorg ervoor dat je MDF plaat steeds stofvrij is en wacht 6 uur vooraleer je met de volgende grondlaag start.

Werk je MDF plaat tenslotte af met één of twee lagen watergedragen lak, zoals Hybride Mat PU of Hybride Satin PU. Schuur ook hier goed op tussen twee lagen verf en vergeet het ontstoffen niet. Je kan je MDF plaat ook schilderen met solventgedragen lak, zoals Premium Satin XS. In dat geval is één grondlaag Elastoprim Hydro meestal voldoende.

Tips om MDF te schilderen

Schilder ook de achterzijde van de MDF plaat om te voorkomen dat de MDF plaat krom buigt als de geverfde zijde begint te drogen. Gebruik bovendien steeds dezelfde verfsoort om de achterzijde van MDF te schilderen.

Gebruik steeds de aangepaste verfborstels en verfrollen om MDF met watergedragen lakken te schilderen. Een viltrol met kleine haartjes is geschikt om grote oppervlakken te schilderen, terwijl verfborstels met synthetische haren ideaal zijn voor fijner schilderwerk.

Heb je de MDF plaat geschilderd met twee grondlagen en is er nog steeds vlekvorming? Dan opteer je best voor een afwerking met een solventgedragen lak. Bij een afwerking met een watergedragen lak zal de vlekvorming immers zichtbaar blijven.

Let tenslotte op voor kopse kanten en de uitgefreesde delen van je MDF plaat. Deze zijn namelijk veel poreuzer dan de vlakke, onbewerkte delen en kunnen daardoor een slordige indruk geven. Daarom is het aangeraden om deze poreuze delen eerst met een brushfiller te behandelen.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

MDF schilderen: zo doe je dat!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden