Behangen met vliesbehang

Vliesbehang wordt gebruikt om de muren van je woning te beschermen. Het maakt ze schokbestendiger en voorkomt slijtage. Heeft je muur kleine oneffenheden, dan werkt een laagje vliesbehang die moeiteloos weg.

Hoe het vlies aanbrengen?

  • Op poreuze ondergronden (pleister, gipsplaten) schilder je best eerst een grondlaag. Hierdoor is er minder inzuiging van de lijm in het pleisterwerk en is er nadien minder kans op blaasvorming in je behang.
  • Snij enkele stroken vlies op maat (muurhoogte + 10 cm)
  • Breng steeds lijm aan voor één strook en lijm de strook voldoende breed in zodat ze overlapt met de volgende. Breng voldoende lijm aan met een langharige rol en verdeel zo egaal mogelijk. Hoeken en kantjes lijm je in met een borstel. Om blaasvorming achteraf te vermijden mag je zeker geen plekken overlaten zonder lijm!
  • Breng de eerste strook aan in de natte lijmlaag. Start iets uit de hoek op een loodrechte lijn. Zorg dat je boven- en onderaan zo'n 5 cm vlies overhoudt.
  • Druk goed aan met een spatel. Werk met de spatel ook (eventuele) plooien of blaasjes uit naar de (vrije) zij-, boven- en onderkant toe tot je een mooi egaal gekleefd vlies hebt.
  • Snijd het overtollige vlies weg met een goed snijdend cuttermes. We raden aan om na een paar stroken behang een stukje van het mes af te breken. Verwijder onmiddellijk overtollige lijm met een spons.
  • Lijm de muur in om de volgende strook aan te brengen. Kleef de volgende strook goed aansluitend tegen de rand van de vorige strook.
  • Verwijder eventuele lijmresten en druk de naden goed aan met een nadenroller.
  • Laat het vlies 24 uren drogen alvorens te overschilderen.

LET OP: Jouw situatie is mogelijk anders. Overleg steeds in de winkel voor de juiste productkeuze en het optimale verfsysteem voor jouw woning. Of laat hieronder een reactie na.

Behangen met vliesbehang 1Behangen met vliesbehang 2Behangen met vliesbehang 3Behangen met vliesbehang 4

Reacties op:

Behangen met vliesbehang

Kim

Beste,

Kan renovatievlies gebruikt worden op osb te behangen zonder dat je de structuur van het hout erdoor ziet?

Beste Kim,
OSB platen kun je zeker behangen, KV300 zal zeker de structuur van OSB wegnemen, MAAR indien er verschillende platen naast elkaar staan, en dus naden zijn in hetzelfde vlak, zullen deze extra zichtbaar worden door het te behangen, er zal een neep te zien zijn. Deze opkitten heeft hier geen positief effect.
Indien de OSB platen zouden overschilderd worden, zal ter hoogte van de naad een barstje komen.
Bij beide systemen zal je dus niet perfect kunnen afwerken. Over het algemeen is het barstje bij overschilderen minder opvallend dan de neep bij het behangen. Dit komt doordat hout leeft en dus beweegt. Beste zou zijn werken met gyproc.
Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jouw buurt voor bijkomend gratis advies.
Vriendelijke groeten.

Piet

Kan renovlies gebruikt worden als basis voor vliesbehang. Bvb als de muur zeer veel oneffenheden vertoont?

Ingrid van colora

Beste Piet,
Renovatievlies R300 kan gebruikt worden om kleine oneffenheden weg te werken (1mm).
Om grotere oneffenheden weg te werken is plamuren aangewezen.
Succes.

veevaete tine

Bestaat er effen wit vliesbehang dat niet meer overschilderd hoeft te worden?
Beste Tine,
Alle vliesbehang dient om te overschilderen, er bestaan wel effen behangen die je achteraf nog kan overschilderen maar dit hoeft niet. Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt voor meer advies. Vr gr Ingrid

Jouw reactie
  • * Verplichte velden