De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Behangen is een klusje dat de meesten onder ons zelf proberen. Dat is geen probleem. Behangen kan je perfect zelf doen, als je een klein beetje een handige Harry bent. Om je alvast op het goede spoor te zetten, overlopen we de 5 meest gemaakte fouten bij behangen samen met Gunther Coppens van colora ninove. Zo kan je die problemen al vermijden.

Foute behanglijm

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Gunther: ‘Een van de meest gemaakte fouten bij behangen is dat mensen niet de juiste behanglijm gebruiken. Ze gebruiken restjes die ze nog hebben staan en houden geen rekening met het soort behangpapier of -vlies dat op de muren moet komen. Het is belangrijk om het juiste type lijm voor het juiste type behang te gebruiken. Doe je dat niet, dan kunnen er verschillende problemen optreden: je krijgt het behang nooit meer gemakkelijk van de muren of er gebeurt net het omgekeerde, het behang valt er simpelweg af. Er kunnen ook blazen in het behang ontstaan.’

Hoe kan ik het voorkomen?

Gunther: ‘Voor vliesbehang heb je poederlijm of klaargemaakte lijm nodig. In dit geval moet je de lijm op de muren smeren. Dat is bij vinylbehang anders. Daar smeer je de lijm op het papier voor je ze op de muur hangt. Je hebt er ook sterkere lijm voor nodig. Tenslotte is er het gewone behangpapier. Ook hier komt de lijm op het papier, maar je laat het best een kwartiertje rusten, om dan nog eens in te lijmen. Zo voorkom je dat al de lijm in het papier wordt gezogen.’

Foute manier van inlijmen

Zoals hierboven beschreven, zijn er verschillende manieren om te behangen. Soms moet je het behang lijmen, andere keren de muur. Gunther: ‘Alles staat uitgelegd op de rollen behang die je koopt, maar vaak zijn dat cryptische pictogrammen. En die zijn niet altijd even gemakkelijk te interpreteren. Vraag dus in je colora-winkel hoe je te werk moet gaan met het behang dat je er hebt gekocht. Zo voorkom je dat je fouten maakt en dat je al je werk in de vuilnisbak ziet verdwijnen.’

Geen primer op de muur

Gunther: ‘Als je de ondergrond niet voorbehandelt, trekt de lijm zeer sterk in de onbehandelde muur. Dan krijg je dezelfde problemen als met foute behanglijm. Je krijgt je behang nooit meer van de muur of het valt er gewoon af, omdat de lijm niet langer voldoende kleefkracht heeft.’

Hoe kan ik het voorkomen?

Gunther: ‘Gebruik een grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt, bijvoorbeeld Isolprimer of Optiprim.’ 

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Grote temperatuurverschillen na het behangen

Gunther: ‘Bepaalde vliesbehangen kunnen lichtjes krimpen door temperatuurverschillen. Heb je een donker vliesbehang geplakt op een witte ondergrond, dan zullen de naden onmiddellijk opvallen. Je kan die naden opkleuren met wat verf, maar het verschil zal zichtbaar blijven.’

Hoe los ik het op?

Gunther: ‘Er is geen echte oplossing voor dit probleem. Je moet het voorkomen. Vermijd in de eerste plaats grote temperatuurverschillen na het behangen. Vermijd ook tocht – bijvoorbeeld door een open raam – tijdens het behangen. Een andere tip om openstaande nader te vermijden: plaats eerst een grondlaag in de kleur van het behang. In het geval dat het behang dan een klein beetje krimpt, zal je de naden niet opmerken.’

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Begin niet in een hoek

In geen enkel huis is de hoek 100% recht. Daar moet je rekening mee houden als je behangt. Gunther: ‘Als je een eerste band behang plaatst in de hoek, en zo steeds verder werkt, kom je ook in de andere hoek scheef aan. Dat zal extra opvallen als je behang een structuur met strepen heeft.’

Hoe ga je te werk?

Gunther: ‘Werk met een loodlijn. Concreet: is je behang 53cm breed, trek dan je loodlijn 50cm van de hoek. Zo verlies je – bij een accentmuur – slechts enkele centimeters papier en ben je er ook zeker van dat de rest van je muur loodrecht behangen zal zijn.’

TIP: Om nog minder verlies van behang te hebben, kan je ook vertrekken aan een deur. Zo voorkom je dat je tussen je laatste band en de deur nog een smal strookje behang moet plakken en de rest van de band wegsmijten.

Conclusie

Win zoveel mogelijk informatie in. Weet waar je aan begint en voorkom fouten, zodat je niet op zoek moet naar oplapmiddeltjes of gewoon helemaal opnieuw moet beginnen. In elke colora-winkel staan er experts klaar om je uit te leggen hoe je aan de slag gaat met jouw gekozen papier. Inspiratie opdoen kan trouwens nog steeds met onze We Are Colour-behangcollectie waar we eerder al over schreven. Al onze andere posts over behangen kan je hier herlezen.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

De 5 meest gemaakte fouten bij behangen

Anita Simons

Beste, ik wil oud behangpapier verwijderen maar alleen de bovenste laag komt eraf, kan erop dat andere laagje behangen worden, vriendelijke groeten
Anita

Ingrid van colora

Beste Anita,
Het is helaas beter om alles te verwijderen: het resterende papier extra afweken neemt alle risico’s weg.
Succes.

kathleen Verbeek

Ik heb een vraag de slaapkamer is geverfd over behang, nu is mijn vraag kan ik daarover terug behangen. Is geverfd met zandverf maar zou het graag behangen zonder het papier eraf te doen. Zou dat kunnen?

Ingrid van colora

Beste Kathleen,

Helaas, aangezien het behang geschilderd is met een zandverf, is er geen effen ondergrond meer om op te behangen. Het behang moet dus verwijderd worden.
Succes.

Marc

Beste Colora team.
Ik moet een renovatieklus doen in een grote stacaravan door waterschade. Ik weet dat men normaal niet mag behangen op behang meer...de binnenmuren zijn vanuit de fabriek met een vinylbehang bekleedt op triplexplaat met blijkbaar een enorme krachtige lijm en krijg je met geen enkel middel af, of je moet mechanisch een deel van de triplex afhalen waardoor de wand zijn mooie vlakheid die hij nu heeft, zou verliezen. Ik zou vliespapier gebruiken. Kan ik de gewone vlieslijm gebruiken of is er een steviger lijm nodig om op die vinyl te hechten? Dit nieuwe papier zal er waarschijnlijk nooit meer afgaan in de levensduur van de caravan. Ik dank alvast voor wat hulp.

Ingrid van colora

Beste Marc,
Het probleem met vinylbehang is dat deze weekmakers bevat en deze bloeden door, zelfs al zet je er een vlies tussen. Dit kan zorgen voor klevende en/of blinkende plekken. Ons standaardadvies daarin is 2lagen Epomur plaatsen(isoleert als enige deze weekmakers) en dan kijken voor de afwerking.

Maar, gezien het hier om iets tijdelijks gaat zou ik vlies hangen en afwerken met een lichte kleur in Initio (GEEN donkere kleuren). Indien de kleur van de ondergrond te sterk zou doorkomen na het hangen van het vlies, kun je eerst nog een grondlaag Optiprim aanbrengen. Opteer je voor een meer onderhoudsvriendelijke verf dan kies je best uit het Opti-gamma.

Voor bijkomend gratis advies, ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Vr gr

Jolinde

Wij hebben vorig jaar onze slaapkamer behangen met donker behang. Het zit er prima op alleen is na een winter stoken de behangplaksel zichtbaar geworden. Kan ik dat met een spons verwijderen?

colora

Beste Jolinde,
Dit is moeilijk in te schatten. Wij stellen voor om met wat lauw water en een microvezeldoek een test te doen op een niet goed zichtbare plaats (bv een hoek). Voorzichtjes deppen is de boodschap, vermijd hard wrijven.
Succes,
IngridAbdel

Wij hebben een duplex appartement gekocht waarbij de living een opknapbeurt kan krijgen. De muren zijn niet mooi en hier en daar zijn er oneffenheden en kleine fijne barstjes. Hierdoor wil ik de muren behangen met vliesbehang om achteraf te schilderen. Dit met het oog op het bekomen op een strak effect en om te vermijden dat ik moet pleisteren. Op zich kan ik goed behangen daar ik dit vroeger aangeleerd heb op school maar toen was er geen vliesbehang. Wij zitten met een open trap en een kabelgoot. Is hetmogelijk om advies te krijgen om een ruimte te behangen met een open trap en kabelgoten?

Bij voorbaat dank,

colora


Beste,
Op de Colora website kan je mooie filmpjes bekijken over het plaatsen van vlies.
Als je nog concrete vragen hebt over het plaatsen bij de open trap of de kabelgoot neem je best enkele foto’s en ga eens langs bij een colora winkel in jou buurt. Daar kunnen ze je verder adviseren over hoe je het best te werk gaat. Mooi meegenomen: deze week zijn het opendeurdagen en geniet je van 10% korting.

Vriendelijke groeten,
IngridEline

Hallo,
Ik wil (papier) behang over mijn huidige behang (ook papier) met patroon plakken. Gaat dit niet doorschijnen? Het nieuwe behangpapier lijkt dik genoeg dat het niet door gaat schijnen.

----------

colora


Beste Eline

Het is aangewezen om het behang te verwijderen. Het is zeker mogelijk dat de structuur van het eerste behang zichtbaar blijft in het tweede behang. Wij adviseren dan ook nooit om behang op behang te kleven.

Voor meer raad over hoe het behang makkelijk te verwijderen verwijzen wij jou graag door naar een colora in jouw buurt. Zij helpen jou graag verder!

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

silvia

Hallo,

Wij hebben een woning laten bouwen en de kachel doet het nog niet. Er zit dus nog veel vocht en kou in de muren. De muren zijn al wel geverfd. Kan dit behangen worden of moeten we wachten tot het zomer is?


-----------

colora


Dag Silvia

Om recent bepleisterde muren te kunnen afwerken met verf of behang dient de vochtigheidsgraad minder dan 30% te zijn. Je kan een vochtigheidsmeter lenen bij de colora in jouw buurt om dit te controleren. De ruimtes verwarmen en een bouwdroger zullen het droogproces versnellen.

Voor meer specifieke vragen zullen de mensen van de colora in jouw buurt jou ook zeker graag verder helpen!

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Lieve kopp

Kan ik vlies of vinyl behang op een schouw kleven. Er is een open haard in gezet en het pleisterwerk is niet mooi ook de platen zijn niet 100% vast. Ben bang dat de dagelijkse temperatuurverschillen blazen of erger zullen veroorzaken. De installateur van de haard maakt zich van de klus af met de uitleg dat we maar vliespapier moeten "spannen" Dank voor uw reactie.


-----------------


Dag Lieve

Het is inderdaad mogelijk een vlies te kleven op een schouwmantel op voorwaarde dat men op de ondergrond, wanneer het haardvuur in volle werking is, de hand een aantal tellen kan blijven houden (indien niet, kan er geen verf of vlies geplaatst worden, dan is de schouwmantel slecht geïsoleerd en hiervoor neem je best contact op met de plaatser van de schouw om dit eerst in orde te brengen).

Hou er echter wel rekening mee dat de ondergrond volledig vast moet zijn en ook draagvast. Dit is een absolute noodzaak (vooral op bewegend plaatmateriaal kan ook een vlies gaan scheuren op de naden). Tevens dient men ermee rekening te houden dat een vlies nooit slecht of golvend pleisterwerk zal wegsteken.

Voor concreter advies meer toegepast op jouw situatie kan je ook altijd in je dichtstbijzijnde colora terecht. Zij helpen jou graag verder met technisch advies passend voor jouw probleem. Neem gerust wat foto's mee. Een winkel in jouw buurt vind je hier

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

martine janssens

bij het insmeren van lijm op (oude) muren, kwamen er uiterst kleine brokjes plakwerk mee Toen het vliesbehang eraan hing, zag je overal de kleine bobbelkes van het meegekomen plakwerk.
Hoe kan ik dit voorkomen?

-----------------------------

Beste Martine

Het is steeds belangrijk om voor het lijmen te checken of het pleisterwerk wel goed aan elkaar hangt. Dit kan bvb. met afplaktape. Als er brokjes pleister aan de tape kleven, is dat een teken dat het pleisterwerk eerst gefixeerd moet worden. Doe je dit niet, dan blijven er brokjes pleister in je rol met lijm kleven.
Fixeren kun je best met Ardex P 52 (1 deel + 3 delen water). Dit kun je wel met de rol aanbrengen zonder dat de pleister in je rol blijft kleven. In ‘ernstige gevallen’ moet je overstappen op Epofix, een fixeermiddel op waterbasis. Dat is technisch veruit de beste oplossing maar wel wat duurder dan Ardex P 52. Ardex P 52 is niet verkrijgbaar via onze webshop, maar ga gerust langs bij de colora in jouw buurt. Zij helpen jou graag verder, ook met verder advies. Je kan de dichtstbijzijnde colora terugvinden op onze winkelpagina.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Liesbeth Mouton

Beste,
We hebben niet goed op het etiket van ons behang gekeken en hebben vinylbehang geplakt met behanglijm voor vliesbehang. Het behang hangt nog aan de muur maar er komen veel blazen in. We hebben er verwarming voor gezet en de blazen minderen maar gaan niet volledig weg. Kunnen we dit nog oplossen? Ik heb gehoord dat je desnoods gaatjes kan prikken in de blazen en er met een fijne naald een beetje behanglijm inspuiten, werkt dit effectief? Of zouden we het papier beter terug aftrekken?
Alvast bedankt.
Mvg,
Liesbeth Mouton
Hallo Liesbeth,
In eerste instantie zou ik het behang mooi laten uitdrogen en dan evalueren of er nog blazen opzitten.
In vele gevallen trekken ze weg bij volledige droging, indien niet, kan je ze als volgt bijwerken:
Met een kleine lijmspuit (verkrijgbaar bij Colora), prik je een heel klein gaatje ongeveer in het midden van de blaas en
spuit je er een kleine hoeveelheid lijm in. Daarna ga je het product verdelen over de blaas door er met de hand zacht over te wrijven.
Nu is het losse behang overal in contact met de lijm en kan je de overtollige lijm wegnemen als volgt :
Met behulp van een behangspatel duw je voorzicht de lijm in de richting van het gaatje, daar zal de lijm uitkomen.
Eens de overtollige lijm weg is ga je met een spons en water de lijmresten op het oppervlak onmiddellijk wegnemen.
Het is raadzaam om dit voor de eerste maal te proberen in een hoekje, laag bij de grond.
Succes, Ingrid.

Jouw reactie
  • * Verplichte velden