Een houten vloer dekkend schilderen: een hemelsblauwe make-over

Een houten vloer dekkend schilderen: een hemelsblauwe make-over

Evelien De Bruyne (27) gaf de houten vloer van haar logeerkamer onlangs een kleurrijke make-over. Oorspronkelijk was de vloer lichtgrijs, maar nu haar nichtje Lana wekelijks over de vloer komt, gaf Evelien het parket een zachtblauwe tint. Zo heeft het tien maanden oude meisje het alvast nòg meer naar haar zin bij tante Evelien uit Sint-Amandsberg!

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over 

‘Lana is het dochtertje van mijn zus. Ik zie die kleine heel erg graag en het is voor haar dat ik mijn houten vloer een andere – minder saaie – kleur gaf.’ Voor een kind mag het knallen, vindt Evelien. ‘Mijn zus overstelpt Lana momenteel met allerlei roze spulletjes en kledij. Ik wil dat counteren met mijn blauwe vloer! Wedden dat blauw nog haar lievelingskleur wordt als ze het gaat associëren met haar favoriete tante?’, lacht Evelien. ‘Blauw is het ideale kleuraccent in de verder witte kamer. Ik ben heel tevreden met de kleur en zou opnieuw dezelfde keuze maken.’

Handige Henriëtta

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over

Evelien is niet aan haar proefstuk toe wat klussen betreft. Ze verbouwde haar stulpje eigenhandig met de hulp van haar vader en vrienden. De houten vloer in haar logeerkamer schilderde ze samen met twee vriendinnen. Dat laatste vooral voor de gezelligheid … ‘De volumeknop op maximum zetten en luidkeels meezingen tijdens het schilderen. Heerlijk vind ik dat.’

Je houten vloer schilderen met colora

‘Ik woon vlakbij een colora filiaal, maar ik was er nog nooit eerder geweest. Voor mij was het een aangename kennismaking met het merk én de verf. De verf vloeide goed uit en ik kreeg er een professionele begeleiding. Een extra pluspunt? Dat ik de verf niet ver moet naar huis dragen.  Ik ga er in de toekomst zeker nog langs en kan het iedereen aanraden.’

Zo pakte Evelien het aan

‘Er zat al een verflaag op mijn houten vloer in de logeerkamer. Daarom ging het enorm vlot om ze te schilderen. Hoe ik te werk ging? Ik reinigde de vloer met Formule MC, daarna schuurde ik de oude verflaag nat op. Het mocht ook niet té vochtig meer zijn. Ik droogde het oppervlak met een doek en plakte daarna mijn witte plinten netjes af.’ Daar wou ze namelijk géén blauwe spatten op. Afplakken vindt Evelien het meest vervelende schilderklusje. ‘Maar ik merk wel dat er een groot verschil is tussen goedkoop spul en kwalitatieve afplaktape. De houten planken gaf ik uiteindelijk twee afwerklagen, ik liet voldoende droogtijd tussen de twee lagen en na de laatste laag droogde de kamer ongeveer een week uit.’

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over

Een houten vloer schilderen: zo doe je het zelf!

Dit heb je nodig:

  • Formule MC Neutral
  • waterproef schuurpapier (korrel 180-220)
  • tape
  • spons/vod
  • droge handdoek
  • Durosatin
  • Elastoprim
  • lakrol
  • kwast

Stap 1. Ontvet je geschilderde houten vloer met Formule MC Neutral en spoel grondig. Irriterende producten zoals ammoniak en soda vermijd je beter.

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over 

 

 

 

 

 

 

Stap 2. Schuur de verflaag nat. Daarvoor gebruik je waterproef schuurpapier korrel 180-220. Je hoeft de vorige laag niet volledig af te schuren. Verwijder de schuurresten met een spons en droog de vloer af. Laat het hout goed drogen en plak daarna de niet te schilderen delen af.

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3. Een houten vloer schilderen doe je eerst met een grondlaag Elastoprim. Die kan aangesleurd worden volgens de kleur van je eindlaag.

Stap 4. Breng de eerste laag Durosatin aan met een lakrol en een kwast. Verdeel de verf gelijkmatig en laat een dag drogen.

Een houten vloer dekkend schilderen: een helemsblauwe make-over 

 

 

 

 

 

 

Stap 5. Herhaal stap 4 om een tweede laag aan te brengen op de houten vloer.

Stap 6. Verwijder de aangebrachte tape tijdens de droging van de verf. De verf is volledig hard na één of twee weken. Wees daarom extra voorzichtig de eerste dagen na het schilderen.

Foto's vloer: Tom Lagast / Foto's doegids: Michiel De Cleene

Reacties op:

Een houten vloer dekkend schilderen: een hemelsblauwe make-over

Jouw reactie
  • * Verplichte velden