Hoe behangen? Behang als accent in je interieur

De tijd dat alle muren van het interieur opgefleurd werden met behang is voorbij. Tegenwoordig wordt behang vooral gebruikt op een accentmuur. Maar behangen, hoe doe je dat nu eigenlijk? Ontdek hoe je behang op de juiste manier aanbrengt!

Behang als accent

Behang is ideaal om leuke effecten in je interieur te creëren. Zeker als je behang gebruikt om een accentmuur te ontwerpen is behang een aanrader. Zo kan je bijvoorbeeld het beddenhoofd behangen als accent in de slaapkamer of een losstaande muur van een print voorzien. Nog creatiever is om een nis te benadrukken met behang of de binnenzijde van een kast of lade van een leuk dessin te voorzien.

Ook in combinatie met verf kan je met behang trouwens heel verrassend uit de hoek komen en zorgen voor iets unieks in je interieur. Het ‘We are colour-behang’ is daar bijvoorbeeld uitermate geschikt voor.

Hoe behangen?

Wil jij ook graag één of meerdere muren in je interieur behangen? Met dit stappenplan creëer je in een mum van tijd een mooie accentmuur met behang:

 1. Bereid de ondergrond voor op het behangen: vul putten of barstenop met een vulmiddel, egaliseer de grondlaag met afwerkplamuur. Laat alles goed drogen en schuur effen. Verwijder het stof met een vochtige doek.
 2. Poreuze ondergronden zoals pleisterwerk of gipsplaten geef je voor het behangen best een grondlaag Optiprimin de kleur van het behang. Zo blijft de lijm langer kleven, is er minder kans op blaasvorming en zijn eventueel openstaande naadjes minder zichtbaar.
 3. Snijd alle stroken behangpapier op de juiste lengteen leg die mooi naast elkaar klaar. Hou bij het snijden rekening met het behangpatroon. Om zeker te zijn dat de banen steeds lang genoeg zijn, zorg je voor een lengte die langer is dan de te behangen hoogte. Neem een marge van minstens één tekening.
 4. Als je niet zeker bent dat je muren 100% recht zijn, dan werk je idealiter met een loodlijnom je eerste strook behang te positioneren. Je zet deze lijn het best op een afstand van de hoek die iets kleiner is dan de rolbreedte-afstand.
 5. Lijm de ondergrond in met Universele wandlijm, gebruik daarvoor een langharige rol. Wees royaal met de lijmen verdeel ze zo egaal mogelijk over de ondergrond. Breng daarbij steeds lijm aan op de muur voor één baan met een extra marge van 10cm.
 6. Breng de eerste strook behangpapier rechts van de loodlijn aan op de natte lijmlaag en druk goed aan met een kunststofspatel of behangrol.
 7. Kleef de overige behangbanen goed aansluitend langs elke rand. Verwijder lijmresten onmiddellijk met een vochtige doek.
 8. Snijd het overtollige behang aan de bovenkant en onderkant af met een scherp cuttermes.

Hoe behangen? Behang als accent in je interieur

Hoe behangen? Behang als accent in je interieurHoe behangen? Behang als accent in je interieur

Hoe behangen? Behang als accent in je interieurHoe behangen? Behang als accent in je interieurHoe behangen? Behang als accent in je interieurHoe behangen? Behang als accent in je interieurHoe behangen? Behang als accent in je interieur

 

 

Behang tips

Nog enkele tips om met behang een mooie accentmuur te creëren:

 • Loskomende randen na het drogen kan je verhelpen door lijm met een fijne borstel achter de randen aan te brengen
 • Komen er toch nog blazen in het behang, doorprik de kleinere blazen dan met een naald. Grotere blazen kan je met een cuttermes insnijden om daarna de overtollige lijm te verwijderen door het voorzichtig uit te duwen in de opening en af te doppen met een doekje 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Hoe behangen? Behang als accent in je interieur

Jouw reactie
 • * Verplichte velden