Hoe een plafond schilderen?

Plafonds verven is een specifieke ‘discipline’ binnen het schilderen. Het is schilderklus die je snel en vlot afwerkt, zolang je maar de juiste techniek gebruikt. En met het nodige advies zal je plafond er net zo mooi uitzien als je pas geschilderde muren. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rijtje.

Plafonds verven is een specifieke ‘discipline’ binnen het schilderen. Het is schilderklus die je snel en vlot afwerkt, zolang je maar de juiste techniek gebruikt. En met het nodige advies zal je plafond er net zo mooi uitzien als je pas geschilderde muren. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rijtje.

Goed begonnen is half gewonnen

Bij schilderen staat of valt een mooi resultaat met de juiste voorbereiding. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je genoeg ruimte hebt om je plafond te schilderen. Maak de kamer leeg en verwijder de plafondlampen en gordijnen. De vloerbekleding bescherm je met afdekkarton en de meubels dek je af met afdekplastiek.

Muren afplakken en grondlaag aanbrengen

Bij plafonds schilderen is het belangrijk dat je muren onaangeroerd laat. Plak ze daarom af met een kwalitatieve tape die breed genoeg is. Het gebeurt wel eens dat de scheiding tussen plafond en muur niet mooi recht is. Plak de tape dan enkele millimeters lager op de muur, weg van de scheiding. Voor een perfecte aflijning kan de tape eventueel nog extra afgekit worden met Bostokit.
Vooraleer je begint te schilderen, moet je plafond mooi egaal zijn. Als het nodig is, kan je bijplamuren, schuren, vuil afwassen en de juiste grondlaag (Topprim, Optiprim of Bisol) of fixeermiddel aanbrengen.

Het plafond schilderen

Als je onderstaand stappenplan volgt voor het schilderen van het plafond, krijg je gegarandeerd een mooi resultaat. Voorzie je het beste één grondlaag en 1 à 2 eindlagen.

 • Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van 1 m2 (zie afbeelding)
 • Op de eerste vierkante meter zet je eerst de randen af met een ronde kwast.

plafonds schilderen

 • Vervolgens breng je de verf in stroken naast elkaar aan. Daarna verdeel je de verf door met de rol in een kruisbeweging over de stroken te gaan. Op het eind maak je de laatste rolbewegingen in de richting van de lichtinval.

plafonds schilderen

 • Voor de volgende vierkante meter ga je op exact dezelfde manier te werk. Zorg ervoor dat je het vorige vlak met ongeveer één rolbreedte overlapt.
 • Hanteer dezelfde werkwijze om de volledige breedte van het plafond te verven. Daarna kan je aan de volgende strook beginnen. Overlap de vorige strook telkens met één rolbreedte.

Tips voor een perfecte afwerking

Tot slot geven we je nog een aantal handige tips mee die meer voor een prachtig resultaat zorgen.

 • Voor een fraai geschilderd plafond is het schildermateriaal erg belangrijk. Gebruik dan ook een kwalitatieve verfrol. In je lokale verfwinkel vind je het geschikte materiaal.
 • De verf mag niet te snel drogen. Een temperatuur van 15°C is ideaal. Zet de verwarming dus af en zorg ervoor dat er geen tocht is. Als de temperatuur te hoog is, kan je een paar emmers water in de kamer zetten om de luchtvochtigheid te verhogen. Daardoor zal de verf trager drogen.
 • Je plafond schilderen doe je zoveel mogelijk bij daglicht.
 • Je doet er goed aan om van de lichtbron weg te schilderen. Beginnen doe je dus bij het raam en zo schuif je stelselmatig op naar de andere kant van de kamer.
 • Om strepen te vermijden is het belangrijk dat je altijd genoeg verf op de verfrol aanbrengt. Op de verfpot vind je de nodige instructies.
 • Om strepen in het schilderwerk te vermijden, werk je het plafond het beste in één keer af.
 • Denk eraan om de tape na het schilderen onmiddellijk te verwijderen. Zo krijg je de mooist scheiding tussen de kleur van het plafond en de muren en vermijd je een gekartelde lijn.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Hoe een plafond schilderen?

Marc Papanikitas

Beste

We hebben een nieuwbouw. Alle plafonds en muren moeten geschilderd worden. Moeten we voor nieuwbouw ook overal primer gebruiken vooraleer we gaan schilderen?

Meli van colora

Dag Marc,

Voor nieuw bepleisterde muren is het inderdaad beter om eerst een primer te plaatsen. Dit kan met bv. Optiprim of Topprim zijn (dit zijn watergedragen primers, waardoor je geen geurhinder zal ondervinden). Deze primers kunnen ook al aangekleurd worden naar dezelfde kleur als die van de eindlaag en zorgen dan ook al voor extra dekkracht.
De primer zorgt ervoor dat de meeste inzuiging van het pleisterwerk weggenomen wordt. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen van de eindla(a)g(en), zorgt voor een goede hechting en zo ben je zeker dat de eindlaag geen aanzetten zal vertonen.
Mocht je graag nog meer info krijgen rond jouw vraag, neem gerust even contact op met jouw colora-winkel. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Groetjes,
Meli van colora

Nick

Beste,

Als je begint met de 2 de rij van het plafond te schilderen, moet je dan de vorige rij in die richting overlappen of moet je aanzetten in de vochtige strook en uitrollen van het licht weg? Heb je dan geen aanzet strepen? Bedankt.


------------

Dag Nick

Het is steeds de bedoeling om lichtjes in de voorgaande “rij” in te rollen. Het volgende filmpje van op ons YouTube-kanaal kan jouw zeker helpen bij de uitvoering: Hoe schilder ik een plafond?

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Eva

Beste
Wij gaan zowel het plafond als onze muren verven. We beginnen met het plafond, maar kunnen wij dezelfde dag ook een eerste laag al op onze muren zetten? Of moet het plafond eerst volledig droog zijn? Op dag 2 zouden we dus zowel de muren als het plafond een tweede laag willen geven. Of is dit te snel?
Alvast bedankt!
Groetjes
Eva
Beste Eva,
Wij adviseren om droogtijd en uithardingstijd te respecteren en dit toch in 3 dagen uit te voeren.
Dag1: Muur en plafond voorzien van een grondlaag (scheiding tussen plafond en muur aflijnen met een borstel).
Dag2: Plafond afwerken en laten drogen.
Dag3: Plafond afkleven en muren afwerken (plafond afkleven met tape voor gevoelige ondergronden).
Succes, Ingrid.

stevens

Beste,

Moet er ook op een plafond altijd eerst een primer worden aangebracht?

Bedankt voor uw reactie,
mvg,
An
Beste An,
Een primer zal de zuigkracht van de ondergrond sterk verminderen en egaal brengen (isoleren). Hierdoor zal de afwerking niet volledig opgenomen worden in de ondergrond en zal je een mooie egale verf film verkrijgen na droging. Op sterk zuigende (plakwerk, matte verf,…)ondergronden is een primer zeker aangewezen. Naast de zuigkracht bestaan er ook primers die vervuiling kunnen Isoleren. Ik adviseer om even langs te gaan bij een colora winkel , zij zullen je helpen met de juiste primer keuze.

Jouw reactie
 • * Verplichte velden