Houten vloer schilderen: kies je voor olie of vernis?

Schuivende stoelen, trippelende hakken, … Hoe je het ook draait of keert: je houten vloer ziet af. Daarom is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt, met vernis of met olie. Maar wat is nu de beste keuze? Veegt vernis de vloer aan met olie? Of is het net andersom? Wij deden de test.

De producten

We selecteerden twee producten die uiterst geschikt zijn voor het onderhoud van alle soorten houten vloeren.
Essence pure vernis: een watergedragen en kleurloze vernis die je houten vloer uitstekend beschermt.
Woca colour olie: een olie die je houten vloer zowel kleurt als beschermt.

Houten vloer schilderen: kies je voor olie of vernis?

Houten vloer behandeld met olie

Houten vloer schilderen: kies je voor olie of vernis?

Houten vloer behandeld met vernis

De voordelen van vernis

1 Neutrale kleur
In tegenstelling tot olie, heb je bij het gebruik van parketvernis bijna geen verdonkering van het hout. Vernis komt dan ook het beste tot z’n recht in een moderne, lichte woning.

2. Bestand tegen intensief gebruik
Door de intensieve bescherming van vernis leent een geverniste parketvloer zich uitstekend voor intensief gebruik, zoals bijvoorbeeld in de woonkamer.

3. Vergt weinig onderhoud
Vernis is makkelijk aan te brengen, beschermt zeer goed tegen vlekken en vergt bovendien erg weinig onderhoud. Vernis kan je ook makkelijk reinigen. Handig, zeker in de keuken of badkamer!

Houten vloer schilderen: kies je voor olie of vernis? 

De troeven van olie

1. Mat en natuurlijk uitzicht
De natuurlijke print van het hout blijft behouden met olie. Deze authentieke look past perfect in een woning waar veel hout en natuurlijke materialen worden gebruikt.

2. Verdoezelt krassen en oneffenheden
Olie kleurt je parket iets donkerder, waardoor kleine beschadigingen aan de vloer helemaal niet opvallen. Handig voor een vloer die intensief gebruikt wordt. Weet wel dat olie wekelijks onderhouden moet worden met zeep voor een blijvend resultaat.

3. Gemakkelijk bij te werken
Olie leent zich voor plaatselijke herstellingen en kleine retouches. Dat kan je bovendien makkelijk zelf. Je moet er wel rekening mee houden dat het een tijdje duurt vooraleer je het bijgewerkte plaatsje niet meer ziet.

Houten vloer schilderen: kies je voor olie of vernis? 

Het verdict

Grosso modo kunnen we stellen dat vernis iets beter beschermt, terwijl olie net iets authentieker oogt. De bestemming van je houten vloer geeft dan ook vaak de doorslag of je beter olie dan wel vernis gebruikt. In een moderne, strakke woning waar de vloer er over 10 jaar nog even nieuw moet uitzien, gebruik je best vernis. In een authentieke woning waar veel hout wordt gebruikt, bereik je met olie een knapper resultaat. Maar laat je steeds adviseren door een colora verfcoach voor de beste afwerking van je houten vloer.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Houten vloer schilderen: kies je voor olie of vernis?

mieke

Beste ,
We hebben een eiken houten plankenvloer gelegd met 4 mm gelaagde eik. We hebben deze 2keer ingeolied met hardwaxolie. Kleur logantiek. Warme bruine kleur. Nu merk ik qua onderhoud moeilijk. Ik gebruik woca natuur zeep en ik kreeg extra strepen op mijn vloer in het ligt. Ook heb ik zeer snel krassen en bij drze krassen is de kleur een beetje weg. Heel mijn vloer nu al gaan afschuren zie ik niet zitten, want we hebben hem nog maar 6 maand. Ik wil ook onze kleur niet kwijt. Kan ik toch vernissen met een niet zo blinkende uitschuivende vernis tegen krassen? Misschien over de olie?
Vriendelijke groeten
Mieke

Ingrid van colora

Beste Mieke,

In principe moet het perfect mogelijk zijn om een hardwax olie van Woca goed te onderhouden met Woca Natuurzeep. Volgende zaken zijn daarbij belangrijk:

- De juiste verhouding: normaal 1 koffiekop (125 ml) Natuurzeep op 5 L water. Bij het eerste onderhoud mogen eventueel 2 kopjes Natuurzeep gebruikt worden.
- Zeker niet naspoelen met water na de behandeling met Natuurzeep.
- Wat betreft de kleur die vervaagd is: Woca Natuurzeep bestaat in Wit en in Naturel. Op een donkere kleur is het misschien beter om Naturel te gebruiken, deze is iets geelachtiger van kleur en zal eerder de donkere kleur benadrukken. Wit zou misschien een beetje witte waas kunnen geven, waardoor het lijkt of de kleur een beetje vervaagt.
- Opnieuw schuren is normaal gezien niet nodig, tenzij er echt diepe krassen in de parket zelf zitten. Eventueel zou je de huidige zeeplaag kunnen wegwassen met Woca Intensief reiniger (verdunning 1 deel Intensief reiniger op 40 delen water (of 1 bierglas Intensief reiniger op een volle emmer)) en dan nog eens opnieuw inzepen.
- Een vernis over de olie zetten wordt door Woca niet aangeraden omdat in sommige gevallen de hechting van vernis op olie niet goed is. Indien je dit toch wil doen kan je best eerst een test zetten. En het is dan zeker belangrijk om eerst de zeeplagen te verwijderen met Intensief reiniger.
- Wat de krassen betreft: je moet er natuurlijk rekening mee houden dat de olie maar zo sterk is als de ondergrond. Als er bv. Een zwaar voorwerp valt, of je gaat de parket zwaar belasten door bv een tafel of kast te verschuiven, dan kunnen er wel putjes of krassen ontstaan in het hout zelf. Dit zou ook gebeuren indien de parket gevernist is.

Voor meer advies, ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Succes.

Celine

Beste, wij hebben houten vloerdelen en deze zouden we graag wat donkerder maken (nu bijna tegen het oranje aan, waarschijnlijk eiken). Welke behandeling raad u aan? En is eerst opschuren dan nodig? een paar tinten donkerder zou al top zijn!

Groetjes Celine

Ingrid van colora

Beste Celine,
Het transparant kleuren van hout is niet evident. Veel hangt af van de houtsoort. Het uiteindelijke effect kan men pas zien na het uitvoeren van een test. Om u hierin advies te geven, neem je best enkele foto’s en ga eens langs bij een colora winkel voor gratis advies.
Succes.

Stijn

Hoi,

Welke methode raadt u aan als er een hondje rondloopt op de parket?

-----------

colora


Beste Stijn

Bedoel je een methode om het parket te bewerken?

De nagels van een hondje zijn vrij hard en zullen schade veroorzaken bij zowel olie als bij vernis. Vernis zal wel een betere bescherming bieden (harde slijtlaag), Vernithane zou hier de beste behandeling zijn. Dit is een synthetische vernis die na doorharding zeer slijtvast is.

Voor meer informatie over de voorbehandeling, afwerking en hoe je best te werk gaat in jouw specifieke situatie kan je best eens langsgaan bij de colora in jouw buurt. Zij helpen jou graag verder met correct advies gepast voor jouw situatie en tips voor de werkwijze.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Lies de witte

Geachte

Wij hebben een eiken parket gelegd, nog niet behandeld. Ik wil zijn natuurlijke look behouden en zo weinig mogelijkverkleuren. Met wat behandelen we de eik dan het best?

Grt
Lies

----------------

colora


Dag Lies

Eik wordt altijd met een watergedragen vernis behandeld als het zo kleurloos mogelijk behandeld moet worden. Het nadeel van watergedragen vernis op eik is echter wel dat er altijd een risico is dat de looizuren - die van nature sterk aanwezig zijn in eik - gaan reageren met de watergedragen vernis (dan kan deze zwart gaan uitslaan). Daarom raden wij volgende werkwijze aan:


  • STAP 1: Breng eerste een dunne en egale laag Woca Floorprimer White aan. Na droging is deze zo goed als onzichtbaar. Deze dient om de looizuren zo goed mogelijk tegen te houden, zodat de kans op reageren tussen de watergedragen vernis en de looizuren verkleint.

  • STAP 2: Daarna vernis je met Essence Pure of Essence Active in 2 tot 3 lagen voor een goede bescherming. Dat zijn beide watergedragen vernissen. Beide producten hebben hun voor- en nadelen, we raden aan om even bij de colora in jouw buurt langs te gaan. Daar kan je de stalen bezichtigen van de behandeling met beide vernissen en kan je ook de eigenschappen van deze vernissen overlopen met een colora coach. Zij kunnen jou dan advies op maat van jouw situatie geven en ook meer tips & tricks om van start te gaan.Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Dominique

Beste
We hebben een verniste parket en door rubberschoenzolen zijn er matte strepen op de verniste parket. Hoe kunnen deze best verwijderd worden? Alvast bedankt voor jullie advies
Vriendelijke groeten
Dominique Van Overmeire
Beste Dominique,
Je kan deze rubberstrepen best verwijderen met wasbenzine of met een lauwwarm sopje van water met wat neutrale ontvetter. Wees wel voorzichtig en probeer niet te hard te wrijven, anders zou het kunnen dat de vernis plaatselijk gaat opblinken.
Succes, Ingrid.

Mortelmans

Beste,
12 jaar geleden werd onze houten parket behandeld met olie, voor het matte effect. Tot op heden werd deze wekelijks gepoetst met het juiste produkt van woca. de vloer zou terug wat opgefrist worden met oli van woca, maar mijn vader heeft er toch wel vernis opgezet zeker! Wat nu?? Ook mijn palmpotten hebben ongevraagd een laagje vernis gekregen, blin, bling :( :( Graag advies? grtjs Peggy
Beste Peggy,
Het is inderdaad niet de bedoeling dat een geoliede parket vernist wordt. Het is ofwel een olie + zeep systeem ofwel een vernis. Op zich kan je wel omschakelen van een geoliede naar verniste parket door de reinigen met Intensiefreiniger en daarna droog te schuren + ontstoffen en dan te vernissen. Maar als de hechting van de vernis nu goed is, zie ik geen probleem.
Om terug over te schakelen naar een olie systeem, moet eerst alle vernis weggeschuurd worden tot het blote hout en dan weer van 0 herbeginnen. Dus eerst Woca Intensiefreiniger, dan Woca Masterfloor Oil en dan daarna wekelijks zepen met Woca Natuurzeep. Succes, Ingrid.

Van den Broeck Marc

Beste,
Wij hebben onze vloer en trap 1 x ingewreven met woca olie. We willen nu overschakelen op vernis daar olie niet zo onderhoudsvriendelijk is. Kan dit en hoe dan wel?
Vriendelijke groeten,
Marc Van den Broeck
Dag Marc,
Het is mogelijk om over te schakelen van systeem, je zal wel enkele bewerkingen dienen uit te voeren:
*eerst dien je de olie minimum 4 weken te laten uitharden.
*Dan het hout reinigen met Intensiefreiniger (1 deel op 20 delen water) dit zal een groot deel van de olie wegnemen.
*Daarna het hout grondig opschuren (eerst p80, dan p100 en eindigen met p120) en ontstoffen.
De olie zal nu bijna helemaal van het oppervlak weg zijn en het hout staat nu klaar om te vernissen.
Ik adviseer om eerst een klein proefvlak (bv. Essence Aktif) te doen om toch zeker te zijn van het eindresultaat.
Voor verdere vragen, contacteer ons gerust of ga eens langs de colora winkel in jou buurt. Succes, Ingrid.


Katrien Baetens

Beste, wij willen onze grenen plankenvloer behandelen met woca olke.
Bij het opschuren, merken we gangetjes van houtworm. Ik veronderstel dat we het hout moeten behandelen tegen houtworm. Maar kunnen we daarna nog olie aanbrengen? En met welk product behandelen we best? Het zijn de vloeren van de slaapkamers.
Vriendelijke groeten,
Katrien Baetens

Ingrid

Beste Katrien,
Een actieve houtworm zal houtmeel produceren (fijn wit stof), zo kan je weten of er effectief een houtworm aanwezig is.
Voor het behandelen van houtworm kan ik het volgende product aanbevelen: Aqua Multi. Dit is een product op waterbasis, kan in 2 lagen aangebracht worden met een kwast op de geïnfecteerde zones en zal na droging(2-7 dagen)(bij droging goed verluchten) perfect kunnen afgewerkt worden met een olie.
Aqua Multi heeft ook een curatieve werking, dus bij twijfel of er al dan niet een actieve worm aanwezig is, kan je dit product ook toepassen. Succes, Ingrid.

Jouw reactie
  • * Verplichte velden