Vliesbehang schilderen: zo doe je dat

Vliesbehang is de gemakkelijkste manier om lichte oneffenheden van je binnenmuren weg te werken of scheurtjes te overbruggen. Met vliesbehang krijgen je muren bovendien een extra beschermlaagje tegen stoten. Hoe je het vlies op de muren krijgt, kon je eerder al lezen op onze blog. De volgende stap is een kleurtje geven aan je vliesbehang. Vliesbehang schilderen is heel eenvoudig, maar er zijn toch enkele puntjes waar je rekening mee moet houden.

Koop kwalitatief vliesbehang

In de handel zijn vliezen te verkrijgen die bedoeld zijn om eerst uitgeplamuurd te worden. Dat zijn glassluier-vliezen. Verkeerdelijk worden die wel eens gekocht als zijnde vliesbehang. Deze vliezen absorberen heel veel verf als je ze overschildert en het is moeilijk om tot een mooi eindresultaat te komen. Koop dus zeker het juiste vliesbehang. Bij colora hebben we vliezen ontwikkeld die gemaakt zijn volgens de noden van beroepsschilders, maar ook op vraag van particulieren. De vliezen zijn uitermate makkelijk aan te brengen, ook op moeilijke plaatsen.

Vliesbehang schilderen: zo doe je dat! 

Wacht lang genoeg

Als je  vliesbehang net hebt aangebracht moet je voldoende lang wachten voor je start met het overschilderen. Over het algemeen kan je een primer de dag nadien al aanbrengen, maar alles is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid van de kamer. Is de Universele Wandlijm niet voldoende droog, dan kan het vlies aanzwellen door er een laag watergedragen verf over te plaatsen. Een scenario dat je liever wilt voorkomen.

Gebruik altijd een primer

In de handel worden “voorgeschilderde” vliezen verkocht die zogezegd geen primer nodig hebben. Toch raden we altijd aan om een grondlaag aan te brengen. Voorgeschilderde vliezen zijn een goed marketingproduct, maar helaas niet zo performant.

Een grondlaag brengt altijd een meerwaarde met zich mee. Denk maar aan lijmresten die op het vlies zijn terecht gekomen tijdens het behangen. Of plamuur om spleetjes tussen het vlies op te vullen. Een primer zal de ondergrond isoleren en er voor zorgen dat het eindresultaat mooi egaal is. Een primer geeft je ook extra tijd bij het schilderen van de afwerkingslaag.

Het hoeft bovendien geen verloren laag te zijn. Optiprim of Topprim zijn aankleurbare primers van colora, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Ze zorgen voor een perfect overschilderbare ondergrond en je hebt onmiddellijk een laag in de kleur van jouw keuze. Dat spaart een afwerkingslaag uit!

Vliesbehang schilderen: zo doe je dat! 

Vliesbehang overschilderen

Het grote voordeel van vliesbehang is dat het gemakkelijker aan te passen is aan modeverschijnselen. Wil je een andere kleur, dan hoef je enkel de verfkwast boven te halen en je kan aan de slag.  Eens je het vliesbehang een grondlaag hebt gegeven, kan je afwerken met een muurverf naar keuze zoals Topsilk, Optisilk of Bolatex.

In het kort

  1. Plaats altijd een primer (Optiprim of Topprim), ongeacht het soort vliesbehang.
  2. Opschuren tussendoor is niet meer nodig met de nieuwe vliezen van colora.
  3. Werk af met een muurverf naar keuze (Topsilk, Optisilk, Bolatex)

Bovenstaande producten kan je kopen in één van onze winkels of op onze e-shop.

Reacties op:

Vliesbehang schilderen: zo doe je dat

Vansimaes

Kan ik het vliesbehang met deco "rechthoekjes en vierkantjes " bij jullie kopen of bestellen?

colora


Beste Anneke,
Ga eens langs bij een colora winkel in jou buurt. Daar kunnen ze je vrijblijvend adviseren over de volledige collectie vliesbehang.

Vriendelijke groeten,
Ingrid

Thyssen Eric

Graag hadden we geweten of het mogelijk is om op een reeds geschilderde muur vliesbehang te hangen om dan daarna terug te schilderen. Dit om de oneffenheden in de muur te camoufleren.
Gaat dit vliesbehang op de oude verf blijven hechten ? Wat zijn de mogelijkheden hier aub ?


--------------

colora


Dag Eric

Je kan perfect vlies kleven op een reeds geschilderde muur. De verf dient wel goed aan de muur te hangen en vrij van vervuilingen te zijn. Universele wandlijm zal hier zeker voor geschikt zijn.

Voor meer info specifiek voor jouw situatie kan je ook zeker langsgaan in de colora in jouw buurt, zij helpen jou zeker graag verder mocht de reeds aanwezige verflaag niet volledig vast of proper zijn!

Groetjes
Feebe van colora

Jouw reactie
  • * Verplichte velden