Doe het zelf: Badkamer schilderen

Badkamer schilderen

Je wil jouw badkamer schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • Heb ik ademende verf nodig voor de muren in mijn badkamer?

  Alle muurverven zijn in meer of mindere mate dampdoorlatend of poreus, ook wel “ademend” genoemd.  Sterk poreuze verven kunnen veel vocht opnemen en die nadien weer afstaan.  Het is echter een illusie te denken dat ademende verf zomaar alle vocht uit de ondergrond kan laten verdampen zonder zelf af te bladderen of schade te vertonen.

  In de badkamer gaat het niet zozeer over het al dan niet ademen van verf, maar over de vochtbestendigheid.  Een badkamer is een vochtige omgeving met veel kans op condens en de gebruikte verf moet hier tegen bestand zijn.

   

  Daarnaast moet de ondergrond waarop je schildert droog zijn op het moment van de schilderwerken (= minder dan 30% vocht op HPM vochtmeter). Als de ondergrond droog is, heb je geen ademende verf nodig die het vocht vanuit de ondergrond doorheen de verf kan laten verdampen.

  Verder is het ook belangrijk dat je in de badkamer een goede verluchting voorziet. Hoe beter de verluchting, bij voorkeur in combinatie met voldoende temperatuur, hoe minder condens er zal neerslaan op de muren, en hoe minder kans op schimmelvorming.

 • Ik had graag de faiencetegels in de douche geschilderd. Kan dit?

  Dit kan zeker. Een goede voorbereiding is echter belangrijk!

   

  Voorbereiding:

  Reinig het oppervlak met behulp van een Scuff schuurspons of Scotch brite in combinatie met Formule MC (universele reiniger). Spoel grondig na met water. Zo verwijder je alle zeep- en kalkresten. Verlucht de badkamer vervolgens goed, zodat de voegen zeker goed kunnen drogen.

   

  Verfsysteem:

  Plaats een grondlaag Omniprim Plus of Epomur. Op Epomur kan je verder afwerken met twee extra lagen Epomur. Epomur is een zeer watervaste twee-component epoxyverf en is verkrijgbaar in lichte kleuren naar keuze. Op Omniprim Plus kan je afwerken met twee lagen Bolatex of Twins Extra. Deze zijn beschikbaar in lichte en donkere kleuren naar keuze. Omniprim Plus kan je eveneens afwerken met Epomur.

 • Ik krijg steeds opnieuw zwarte vlekken in de hoeken van het plafond in de badkamer. Hoe kan ik die verwijderen en kan ik dit voorkomen?

  Deze zwarte vlekken zijn schimmels, ze komen meer voor in de hoeken of achter kasten omdat op deze plaatsen minder luchtcirculatie en de ondergrond dus langer vochtig blijft.  Je  kan ze verwijderen door er bleekwater aan een concentratie van 5% op te strijken, voldoende lang te laten inwerken (+/- 1 uur, niet laten opdrogen)  en daarna grondig na te spoelen met water.  Verlucht nadien de ruimte goed.

   

  Hoe voorkom je schimmels ? Enkele tips:

  -       Schilder in vochtige ruimtes met een vochtbestendige verf, dit is een muurverf met een (hoge) zijdeglans.  Deze verven nemen weinig vocht op en zijn dan ook minder gevoelig voor schimmelontwikkeling.   Hoe hoger de glans, hoe beter. Vermijd het gebruik van matte en dus poreuze verf in de badkamer! Goede badkamerverven zijn bijvoorbeeld Bolatex, Optisatin en Twins Extra.

  -       Zorg steeds voor voldoende ventilatie na het nemen van een bad of douche.

  -       Zorg eveneens voor voldoende verwarming tijdens en na het douchen. Warme lucht kan meer vocht opnemen. Hoe meer vocht de lucht vasthoudt, hoe minder er condenseert op de muren. Wordt de warme lucht afgevoerd, dan is ook meteen het vocht verdwenen.

 • Ik wil in mijn badkamer herschilderen, zowel muren, deuren als kastjes. Graag had ik alles zoveel mogelijk in dezelfde kleur en glans geschilderd. Hoe ga ik te werk?

  Het schilderen van muren en schrijnwerk veronderstelt het gebruik van verschillende verftypes. Indien beide verftypes  dezelfde kleur hebben, doch een verschillende glans, dan is er altijd kans op een (licht) kleurverschil.   

   

  Om zo goed mogelijk aan de vraag te beantwoorden, kan je gebruik maken van volgende verftypes: Twins Extra voor de muren en Hybride Mat PU voor schrijnwerk, kunststoffen of metalen. Twins Extra is een goed condensbestendige muurverf met fluweelmatte glans. De glansgraad van Hybride Mat PU, een goed onderhoudbare  watergedragen lakverf, sluit hier nauw op aan. Het MY-MX kleurenmengsysteem van Colora en BOSS paints zorgt hierbij voor een hoge kleurjuistheid.

  Voor meer uitleg omtrent grondlagen voor muur en plafond, zie vraag 3.

  Voor meer uitleg omtrent grondlagen voor deuren, zie vragen 2 en 3 van de rubriek HOUTWERK BINNEN.

  Voor het schilderen van formica kan je terecht bij vraag 3 van de rubriek KUNSTSTOFFEN.

   

   

 • Kan ik mijn badkuip of douchebak zelf herschilderen?

  Dit is af te raden. Beide voorwerpen zijn zwaar vochtbelast. Klassieke water- en solventlakken zijn hier niet tegen bestand. Bovendien zijn badkuipen en douchebakken in kunststof beweeglijk, waardoor de verffilm kan scheuren.

  Is de lakverf versleten, dan kan je de douchebak of badkuip best vervangen ofwel opnieuw laten emailleren.

 • Waar de douche komt in mijn badkamer zijn de muren nu nog pleisterwerk en gipsplaten. Kan ik die schilderen in plaats van te betegelen?

  Douchewanden staan in veel gevallen constant nat, en aangezien geen enkel verfsysteem  volledig de ondergrond afsluit, is het belangrijk dat ook de ondergrond voldoende watervast is.  Dit is niet het geval bij gipsplaten of gipspleisterwerk. 

  Waarmee kun je dergelijke ondergronden dan afwerken ?

  -       Ofwel opteer je voor betegeling, dit is de meest veilige oplossing

  -       Ofwel vervang je het gipspleisterwerk door watervaste cementpleister, hierop kan je wel schilderen met watervaste muurverven.

  -       Ofwel, indien je toch wil schilderen op de bestaande ondergrond, kies je voor 3 lagen Epomur. Dit systeem biedt onder deze omstandigheden de meeste garantie op een duurzaam resultaat.. 

   

   

  TIPS bij het schilderen in douches:

  -       na het schilderen dicht je alle overgangen tussen verf en vast materiaal (douchebak, sanitaire voorzieningen) met sanitaire silicone. Zorg ervoor dat de silicone minstens 5 mm van beide contactzijden bestrijkt. Dit om waterinfiltratie onder de verf te voorkomen. Controleer ook regelmatig of de silicone nog intact is.

  -       Wacht één week vooraleer de douche terug in gebruik te nemen. Zo geef je de verf de kans om volledig te doorharden.

 • Welke verf gebruik ik best om mijn badkamermuren en -plafond in pleisterwerk en gipsplaten (gyproc) te schilderen?

  Zowel gipspleister als gipsplaten zijn poreus en beperkt vochtbestendig. Plaats daarom een grondlaag die niet wateraanzwelbaar is. Zo zorg je ervoor dat mogelijke condensvorming niet kan inwerken op de ondergrond. Twee opties zijn Epomur (2-component epoxy  op waterbasis) en Bisol (1-component solventbasis).

  Afwerken kan je in beide gevallen met een goed condensbestendige eindlaag Bolatex, Twins Extra of Optisatin (keuze volgens gewenste glans).

   

  In badkamers kan het gebruik van een isolatievlies ook steeds nuttig zijn. Het vlies bezorgt de ondergrond een extra versteviging, camoufleert kleine barstjes en geeft sowieso esthetisch gezien een egaler resultaat. Voor meer uitleg over de voorbereiding bji het kleven van vlies, zie vraag 5 bij de rubriek MUREN BINNEN.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug