Doe het zelf: Buitenmuren schilderen

Buitenmuren schilderen

Je wil jouw muren buiten schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • Aan de westkant van ons huis hebben we soms last van regendoorslag. Kan ik op de buitengevel een kleurloze behandeling plaatsen om dit te verhelpen?

  Dit is mogelijk.

  Een muur die last heeft van regendoorslag is doorgaans een volsteense muur. In de muur zit geen spouw, waardoor deze bij zware regenbelasting volledig nat kan worden. Dit zorgt voor vochtproblemen aan de binnenzijde van de muur.
  Maak het onderscheid tussen muren mét grondwaterkering en muren zonder grondwaterkering. Zit in de muur een correct geplaatste en intacte grondwaterkering, dan is er geen toevoer van optrekkend grondvocht. Bijgevolg kan je de muur behandelen met een hydrofuge, namelijk Silox. Silox is kleurloos, trekt in de baksteen en maakt de muur regendicht. Kies je voor een behandeling met een hydrofuge, wacht dan tot na een periode van minstens drie droge dagen.

  Is er geen grondwaterkering aanwezig in de volsteense muur, dan is een hydrofuge toepassen geen optie. Enkel een bekleding met platen, schaliën of hout op een kader kan regendoorslag verhinderen. Hou er rekening mee dat een volsteense muur zonder grondwaterkering aan de regenzijde van de woning gezien wordt als een permanent vochtbelaste ondergrond. Kies je niet voor een regendichte bekleding, dan kan je met een verfsysteem voor natte ondergronden de regendoorslag zo goed mogelijk beperken. Plaats een grondlaag Epofix en werk af met twee lagen Coating M30.

  egendoorslag kan eveneens voorkomen bij muren mét spouw. Een overbrugging van de spouw zorgt voor vochttransport van het buitenblad naar het binnenblad. Dit kan gaan om uitgezakte spouwisolatie, mortelresten in de spouw,…

 • De onderste boord van mijn gevel is destijds behandeld met een zwarte bitumineuze laag. Deze komt hier en daar los. Ik zou de gevel volledig wit willen schilderen. Kan dit?

  Dit kan.

  Het is belangrijk om de bitumen zoveel mogelijk af te steken of af te bijten met verfafbijter Paint’Off Classic. Zo wordt de kans op bruine doorbloeding veroorzaakt door de bitumen achteraf kleiner. Plaats vervolgens twee isolerende grondlagen Epomur. Hierop werk je af met 2 lagen acrylaatverf Bosscryl of Sublimat. Voor vochtbelaste muren werk je af met 2 lagen Coating M30.

 • Ik heb een geglazuurde buitensteen. Kan ik hierover kaleien?

  Ja, dat kan.

  Plaats een grondlaag Stucprimer Epoxy om een goede hechting te bekomen op het geglazuurde oppervlak. Deze grondlaag bevat bovendien een kleine korrel waardoor de verwerking van de kalei vlot kan verlopen. Mogelijke kalei-afwerkingen zijn Calime en Pastime.

  Calime is een authentieke kalei met een typisch levend kalkeffect. Pastime is dan weer een matte gekorrelde gevelafwerking op acrylaatbasis. Het uitzicht is mineraal, maar dan zonder de kleurschakeringen bij beregening.

 • Kan ik mijn buitenmuren nog schilderen in oktober of november?

  Gebruik vooral je gezond verstand bij het beslissen of de weersomstandigheden geschikt zijn of niet. Hoe later op het jaar, hoe delicater deze omstandigheden worden.

  Hou zeker rekening met volgende:
  De omstandigheden waarin de verf moet drogen zijn zeer belangrijk. De luchtvochtigheid laat op het jaar is vaak heel hoog, wat zorgt voor een vochtig schilderoppervlak en slecht drogen van de aangebrachte verf. Verder speelt ook de temperatuur een grote rol. Ook al is de temperatuur overdag misschien nog boven de 10 graden, ook tijdens de uren na het aanbrengen van de verf is er voldoende temperatuur nodig om een goede droging te voorzien. Dat is laat op het jaar vaak niet meer het geval. Beneden de 5 °C droogt verf helemaal niet meer.
  Het vochtgehalte in de ondergrond is eveneens bepalend voor de levensduur van het schilderwerk. Schilder je in een droge periode, dan zal de hechting van de verf op de ondergrond goed zijn. Meet je een verhoogde vochtconcentratie in de ondergrond tijdens de schilderwerken, dan zal dit de levensduur van het verfsysteem beperken. Je kan een vochtmeter ontlenen in de Colora winkel.
  Met gewone gevelverven op acrylaatbasis zoals Bosscryl of Sublimat zal schilderen laat op het jaar vaak niet lukken. Er bestaat echter wel een verf voor op nieuw en bijgevolg vochtig metselwerk, nl. Novamur. Deze verf kan bij lage temperaturen en op (beperkt) vochtige muren worden geschilderd. Dus ook laat op het jaar. Novamur wordt geplaatst in combinatie met een grondlaag Epofix.

 • Mijn buitenmuren werden een paar jaar geleden behandeld met een waterafstotende behandeling (hydrofuge). Kan ik die nu schilderen?

  Dit kan zeker. Met de jaren neemt de waterafstotende werking van hydrofuges trouwens af. Dit maakt echter geen verschil voor het verfsysteem.

  Als grondlaag kun je Primer P77 aanbrengen. Afwerken kan met Bosscryl, Sublimat of Pastime (kaleiverf).Heb je voor je interieur een kleur in gedachten die je niet kunt vatten op papier? Of heb je totaal geen idee welke kleur het beste past? De colora coaches helpen je graag om je keuze te bepalen of te verfijnen. In de winkel of bij jou thuis.......

 • Onze buitengevel is geschilderd, maar de verf bladdert af. Wat kan de oorzaak hiervan zijn?

  Verf die afbladdert van de gevel kan verschillende oorzaken hebben. Enkele vaak voorkomende:

  - Vocht in de ondergrond is de grootste oorzaak van afbladderend schilderwerk.
  o Dit kan door optrekkend grondvocht, vochtinfiltratie via naden of kieren, uitgezakte spouwisolatie die een vochtbrug vormt tussen de buitenmuur en de binnenmuur, lekkende dakgoot,… Los in deze gevallen het vochtprobleem op, laat de muur voldoende lang uitdrogen en schilder dan de muur opnieuw met een klassiek verfsysteem (zie vraag 6). Optrekkend grondvocht kan je bijvoorbeeld een halt toeroepen via injecteren. Dit kan reeds op een vrij eenvoudige manier met het product Dryzone. Meer uitleg hierover kan je bekomen in je Colora winkel.
  o Sommige constructies zijn permanent vochtig, zoals keldergarages, schoorstenen, enz. Behandel deze met een grondlaag Epofix en twee eindlagen Coating M30. Dit is een verfsysteem specifiek voor natte muren.
  o Mogelijks is er geen vochtprobleem, maar komt de verf toch los vanwege een te hoge vochtconcentratie in de ondergrond. Dit wijst er op dat de ondergrond te vochtig was op het ogenblik van de schilderwerken.

  - De verf komt los van de onderliggende verflagen.
  o De onderliggende verflaag is verpoederd. Er werd geen fixatielaag aangebracht bij de vorige schilderwerken. Verwijder alle losse verf, plaats een grondlaag Primer P77 over het geheel en werk af met twee lagen Bosscryl, Sublimat of Pastime (zie vraag 6).
  o De ondergrond werd onvoldoende voorbereid. Dit uit zich vaak in mosgroei onder de eindlaag. Verwijder ook hier alle loszittende delen, nevel het oppervlak in met bleekwater verdund tot 5°, laat even inwerken en spuit vervolgens af met de hogedrukreiniger. Laat de gevel zeker een week uitdrogen. Werk af zoals hierboven.
  TIP
  Het heeft geen zin om het verfsysteem Epofix + Coating M30 te plaatsen indien er nog oude verf op de permanent vochtbelaste ondergrond aanwezig is. Alle oude verflagen dienen verwijderd te worden via decaperen. Dit kan met verfafbijter Paint’Off Classic.
  TIP
  Nadat je het vochtprobleem hebt opgelost voorzie je best een voldoende lange droogperiode. Bij aanvang van de schilderwerken mag er nergens meer dan 30% vocht aanwezig zijn gemeten met een HPM vochtmeter. Dergelijke vochtmeter kan je ontlenen in de Colora winkel.

 • Onze woning is opgetrokken in een gewone rode baksteen. Deze is nog nooit geschilderd. Ik zou de muren graag kaleien. Kan dat en wat zijn de mogelijkheden?

  Kaleien is een vrij ruime benaming voor het geven van een mat en authentiek uitzicht aan de gevel. Je kan dit met een authentiek product op kalkbasis. Er bestaan echter ook alternatieven.
  Calime is een authentieke kalei met een typisch levendig kalkeffect. Onder Calime kan je een grondlaag C83 plaatsen. Dit is een vullende kaleimortel waarmee je de structuur van de stenen en de voegen meer kan vullen. Dit om het authentieke effect nog te versterken.
  TIP
  Om de open tijd te verlengen bij het plaatsen van C83 of Calime op de baksteen, kan je de muur natsproeien met de tuinslang vooraleer je begint te kaleien. Ook C83 kan je licht bevochtigen voor je gaat afwerken met Calime.
  Pastime is dan weer een matte gekorrelde gevelafwerking op acrylaatbasis. Het uitzicht is mineraal, maar dan zonder de kleurschakeringen bij beregening. Pastime wordt geplaatst in twee lagen op een grondlaag Primer P77.
  TIP
  Zowel Calime, C83 als Pastime worden geplaatst met een specifieke blokborstel, de Nestalgie kwast. Plaatsing gebeurt horizontaal in rijen van enkele bakstenen. Zo kan je de voegen als natuurlijke stop gebruiken. Schilder niet in vlakken zoals je een binnenmuur zou schilderen!
  Primer P77 kan met de kwast geplaatst worden, maar evengoed met de rol.

 • Onze woning is opgetrokken in een gewone rode baksteen. We willen de gevel schilderen. Welk systeem pas ik het beste toe?

  Indien het gaat om droge muren, plaats dan een grondlaag Primer P77 en werk af met twee lagen gevelverf Bosscryl of Sublimat. Ook afwerken met kalei kan (zie vragen 5 en 7).

  Wil je schilderen tot onder de grondwaterkering, kies dan voor een aangepast verfsysteem. Onder de grondwaterkering bevindt zich namelijk permanent grondvocht. Schilder de onderste boord dan ook met een grondlaag Epofix en twee eindlagen Coating M30.

  Om op de ganse gevel hetzelfde effect te bekomen, kan je bovenop Coating M30 nog afwerken met één laag Sublimat, Bosscryl of Pastime.

 • Op mijn buitengevel bevinden zich muurankers. Deze zijn roest. Ik wil mijn muren volledig opnieuw schilderen. Hoe behandel ik de muurankers?

  Verwijder alle roestvorming zo grondig mogelijk.

  Doe dit met behulp van een staalborstel of grof schuurpapier. Ontstof en reinig vervolgens grondig met een doek en white spirit.

  Plaats drie lagen roestwerende verf Finifer. Finifer is een eenpotsysteem, grond- én eindlaag. en is verkrijgbaar in kleur naar keuze. Bij roestwerende behandeling is de laagdikte bepalend voor de levensduur van het verfsysteem: hoe meer lagen, hoe langer de levensduur! Besteed zeker ook voldoende aandacht aan de scherpe kanten van het oppervlak. Hierop wordt vaak minder laagdikte geplaatst. Dit zijn de eerste plaatsen waar terug roest zichtbaar zal zijn.

  Na het schilderen met Finifer kan je indien je dat wenst alles gewoon meeschilderen met de gevelverf.

 • Rond onze voortuin hebben we een los tuinmuurtje. Telkens opnieuw bladdert de verf heel snel af na het schilderen. Bestaat er een speciale verf hiervoor?

  Losse tuinmuurtjes zijn permanent vochtbelast ( vochtmeting met HPM-vochtmeter soms tot 100% ). Schilder deze met een verfsysteem specifiek voor vochtige muren: grondlaag Epofix gevolgd door twee lagen Coating M30.
  TIP
  Het heeft geen zin om het verfsysteem Epofix + Coating M30 te plaatsen indien er nog oude verf op de permanent vochtige ondergrond aanwezig is. Alle oude verflagen dienen verwijderd te worden via decaperen. Dit kan met verfafbijter Paint’Off Classic.

 • Ter hoogte van de vensterbanken loopt het water langs de muren naar beneden en laat vuile strepen na. Hoe kan ik dit verhelpen?

  Water dat afloopt langs de uiteinden van de vensterbank kan streepvormige vervuiling veroorzaken op de muur. Om dit te voorkomen raden we aan om de uiteinden te voorzien van verlijmde arduinblokjes of siliconereepjes. Deze begeleiden het water naar de voorkant van de vensterbank. Opteer je voor de siliconereepjes, zorg er dan voor dat de silicone geschikt is voor gebruik op natuursteen.

 • Wij zouden onze buitenmuren willen schilderen. De spouwen zijn echter na-geïsoleerd. Welk verfsysteem is hiervoor geschikt?

  Wat doet na-isoleren van de spouw met je muren
  Als je je muren na-isoleert, dan sluit je één van de twee kanten van het buitenblad van je muur af. Hierdoor vermindert de ventilatie in je muur. Een open spouw laat toe dat water dat in de muur komt door regen ook langs de spouw terug weg kan. Als de spouw gevuld is kan dit niet meer, en moet alle water dat via regen in de muur komt, dus ook via dezelfde weg terug naar buiten. Met andere woorden, ook al gaat het om een droge muur (geen opstijgend vocht of andere vochtproblemen), toch kan de vochtconcentratie in je buitenblad verhogen door beperktere vochtafvoer en dus trager drogen van de muur. Kortom, door de mindere ventilatie blijft de muur langer nat.

  Welke invloed heeft schilderen nu op een na-geïsoleerde spouwmuur?
  Zoals daarjuist gezegd, kan na-isoleren het vochtgehalte in je muur toch doen stijgen. Als je na de binnenkant, nu ook nog de buitenkant van het buitenblad gaat “afsluiten” met een verfsysteem, dan is het toch goed oppassen.


  Er zijn in de markt twee theorieën hierrond:
  - Als de vochtconcentratie in je muur stijgt, dan moet je ervoor zorgen dat er een verfsysteem gebruikt wordt dat specifiek geschikt is voor vochtige muren. Met andere woorden een verfsysteem dat blijft hechten op een natte muur.
  - Als de vochtconcentratie in je muur stijgt, moet je ervoor zorgen dat er een dampdoorlaatbaar verfsysteem gebruikt wordt. Dit laat toe dat het teveel aan water gemakkelijk uit de muur kan.
  We hebben op beide theorieën een antwoord:
  - Verfsysteem specifiek voor vochtige muren: grondlaag Epofix + afwerken met twee lagen Coating M30. Dit is een verfsysteem dat blijvend hecht op een natte muur.
  - Dampdoorlaatbaar systeem: Keim Soldalan ME: dit is een silikaatverf met een zeer hoge dampdoorlaatbaarheid. Het water dat van buitenaf in je muur terecht komt kan vlot langs de buitenzijde terug verdampen.
  In beide gevallen, zowel voor een verfsysteem specifiek voor vochtige muren als dampdoorlaatbare verfsystemen, is het zo dat er geen garantie kan worden geboden op vorstschade in het buitenblad.
  Wat is vorstschade?
  Vorstschade treedt op bij stenen die een té kort bakproces hebben ondergaan of een bakproces aan te lage temperatuur. Het buitenste laagje van de steen (enkele millimeters of zelfs meer) is bros en hecht niet optimaal aan de rest van de steen. In een periode van natte vorst kan dit buitenste laagje van de steen kapot springen. Op zicht is het zeer moeilijk of niet te achterhalen of je muur uit vorstgevoelige stenen bestaat. Ze zijn vaak lichter van kleur of zachter.
  Zowel afwerking met een dampdoorlaatbaar verfsysteem als een verfsysteem specifiek voor vochtige muren verhoogt de kans op vorstschade ingeval van vorstgevoelige stenen. Daarom kunnen we als verffabrikant geen garantie bieden op vorstschade.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug