Doe het zelf: Hout binnen schilderen

Hout binnen schilderen

Je wil jouw hout binnen schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • De deuren en ramen in onze woning moeten opnieuw geschilderd worden. Liefst had ik die mat afgewerkt, maar ik vind het heel belangrijk dat alles goed onderhoudbaar blijft.

  De reinigbaarheid van verf gaat hand in hand met de glans: hoe hoger de glans, hoe beter de reinigbaarheid. Een goed compromis tussen mat uitzicht en goede reinigbaarheid vinden we in de zijdeglanzende lakken.

  Diverse verfsystemen komen in aanmerking. Doe alvast je voorbereiding als volgt: ontvet het oppervlak met Formule MC neutral en spoel na met proper water. Daarna schuur je het oppervlak mat. Vergeet niet te ontstoffen met een licht vochtige doek.

  Er zijn verschillende mogelijke verfsystemen: plaats een grondlaag Omniprim Plus of Elastoprim. Afwerken kan je met twee lagen watergedragen lak zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met twee lagen solventlak zoals Premium Satin XS.

   

 • De deuren in onze woning hebben een opfrisbeurt nodig. Een paar jaar geleden heb ik die reeds geschilderd. Ik zou dit nu opnieuw willen doen. Welke verf raadt u mij aan?

  Je verfkeuze hangt af van je persoonlijke wensen en verwachtingen. Één ding is alvast heel belangrijk: reinigbaarheid gaat samen met glans. Hoe hoger de glans, hoe beter de reinigbaarheid. Een goed compromis tussen mat uitzicht en goede reinigbaarheid zijn de zijdeglanzende lakken.

  Verder heb je de keuze tussen watergedragen lakken en solventlakken. Beide types hebben hun specifieke sterktes. Watergedragen lakken drogen snel, vergelen niet en geven geen geurhinder. Solventlakken zijn dan weer iets krasvaster en geven een strakker eindresultaat.

  Diverse verfsystemen komen in aanmerking. Doe alvast je voorbereiding als volgt: ontvet het oppervlak met Formule MC neutral, spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Schuur vervolgens mat en ontstof met een licht vochtige doek.

  Er zijn verschillende mogelijke verfsystemen: plaats een grondlaag Omniprim Plus of Elastoprim. Afwerken kan je met twee lagen watergedragen lak zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met twee lagen solventlak zoals Premium Satin XS.

 • De houten binnendeuren in onze woning zijn momenteel gevernist. Om ze wat op te frissen hadden we ze graag geschilderd met een dekkend verfsysteem. Moet de vernis eerst verwijderd worden?

  Vernis verwijderen van deuren is een ganse karwei. Indien de vernis nog intact is en goed hechtend, is dit dan gelukkig ook niet nodig. Voer een goede voorbereiding uit en kies voor een kwalitatieve hechtingsprimer.

  Doe alvast je voorbereiding als volgt: ontvet het oppervlak met Formule MC neutral, spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Schuur daarna grondig mat. Vergeet niet te ontstoffen met een licht vochtige doek.

  Er zijn verschillende mogelijke verfsystemen: plaats een grondlaag Omniprim Plus. Afwerken doe je met twee lagen watergedragen lak zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met twee lagen solventlak zoals Premium Satin XS. Zie je geel-bruinige doorbloeding na het aanbrengen van de watergedragen grondlaag, werk dan solventgedragen af of plaats een solventgedragen tussenlaag Elastoprim. Dit gegeven kan zich voordoen als het gaat om eiken deuren waarbij je doorheen de oude vernis schuurt.

   

  In vraag 3/ vind je meer info omtrent verfeigenschappen die je keuze kunnen beïnvloeden.

 • Er zijn vlekken op mijn eettafel (water, wijn, koffie,…). Deze is nochtans gevernist. Hoe kan ik dit herstellen?

  Tracht eerst de vlek te verwijderen met white spirit of Formule MC neutral. Lukt dit niet dan kan je een test doen met een sterker solvent als TS1. Lukt ook dit niet dan rest enkel nog de vernis te verwijderen tot op het blote hout. Dit kan door middel van schuren of met behulp van verfafbijtmiddel Paint’Off Instant.
  Vooraleer je opnieuw gaat vernissen doe je best een kleine test: wrijf het oppervlak van de tafel in met white spirit. Zie je zones die niet verkleuren, die dus geen white spirit opnemen, wil dat zeggen dat er plaatselijk nog vernis in het hout zit. Dit kan aanleiding geven tot kleurverschillen bij opnieuw vernissen. Behandel plaatselijk nogmaals met verfafbijtmiddel of herhaal de schuurbewerking. We kiezen bij deze test voor white spirit omdat water het hout teveel doet aanzwellen, wat dan weer vezelopruwing kan veroorzaken. Indien je kiest voor een afwerking op waterbasis wacht je hiervoor best tot de dag nadien. Zo ben je zeker dat alle white spirit uit het hout verdwenen is.
  Na de voorbereiding kan je opnieuw vernissen. Dit doe je met een solventgedragen vernis Vernithane of met een twee-component watergedragen vernis Bona Traffic. Ook een afwerking met Woca Werkbladolie en Natuurzeep is een mogelijkheid.

 • Er zijn vlekken op mijn eettafel (water, wijn, koffie,…). Onze tafel wordt regelmatig onderhouden met olie. Hoe kan ik dit herstellen?

  Om te trachten de vlek te verwijderen, kan je als volgt te werk gaan:
  1/ doe een test met WOCA Super Ontvlekker
  2/ lukt dat niet, dan kan je overgaan naar een solvent: white spirit is een vrij zwak solvent. Lukt dat niet kan je overgaan naar een sterker solvent zoals TS1 of zelfs cellulose thinner.
  3/ als ook dat niet lukt, dan rest er niets anders dan de huidige olielagen weg te schuren tot op het blote hout. Eens op het blote hout kan je bijvoorbeeld kiezen voor een behandeling met WOCA Werkbladolie.
  TIP
  Is het tafelblad behandeld met een systeem van WOCA, dan lukt het vaak al om de vlekken te verwijderen met WOCA Natuurzeep.

 • Het plafond in onze woonkamer bestaat uit geverniste houten planchetten. Dit oogt vrij donker en we hadden die graag dekkend geschilderd in een lichte kleur. Kan dit en hoe gaan we te werk?

  Dit kan zeker, zowel op geverniste eiken als grenen planchetten. Begin alvast met volgende voorbereiding: schuur en ontvet het plafond in één bewerking met Formule MC neutral in combinatie met Scotch brite of Scuff schuuspons. Spoel grondig na met water en maak droog.

   

  Plaats vervolgens een grondlaag Omniprim Plus of Elastoprim, en werk af met twee lagen Hybride Mat PU, Hybride Satin PU,… afhankelijk van je behoeftes op vlak van glans en onderhoud.

   

  Merk je na het plaatsen van de grondlaag doorbloeding van kleurstoffen of harsen uit het hout (geel-bruine vlekken), plaats dan een tussenlaag Epomur (2-component grondlaag op waterbasis) of een tweede laag Elastoprim voor je verder afwerkt.

 • Ik had de deur van de kinderkamer graag in bordenverf geschilderd. Zo kunnen de kinderen met krijt op de deur schrijven. Kan dit?

  Dit kan zeker! Gaat het om een nieuwe schilderdeur, dan kan je als volgt te werk gaan: ontvet het oppervlak met Formule MC in combinatie met een Scotch brite of Scuff schuurpons en spoel na met proper water. Maak het oppervlak droog. Plaats vervolgens een grondlaag Elastoprim of Omniprim Plus. Werk af met twee lagen Bordenverf. Deze is verkrijgbaar in donkere kleuren naar keuze.
  Is de deur nu reeds geschilderd, ontvet het oppervlak dan eveneens met Formule MC neutral. Spoel na met water en maak het oppervlak droog. Schuur het oppervlak vervolgens grondig mat en ontstof. Werk af met twee lagen Bordenverf.

 • Onze woning is een massieve houtbouw. Wij hadden alle hout binnen graag dekkend geschilderd. Hoe gaan we best te werk, want in het hout zitten veel knoesten?

  De knoesten in het hout kunnen doorbloedingen veroorzaken in de verffilm.

   

  Bij voorkeur:

  Je kan deze doorbloeding zo goed mogelijk tegengaan door het plaatsen van een aangepaste grondlaag: 2 lagen Epomur (2-component epoxy grondlaag). In Scandinavische landen wordt deze bouwwijze al zeer lang toegepast. Ook hier raadt men het gebruik van 2-component grondlagen aan.

  Werk verder af met Hybride Satin PU, Premium Satin XS,… afhankelijk van je persoonlijke wensen rond glans, kleur en onderhoud. (zie vraag 3)

   

  Mogelijk alternatief:

  Het gebruik van een klassiek verfsysteem biedt iets minder zekerheid, maar is prijsgunstiger. Kies je hiervoor, plaats dan twee solventgedragen grondlagen Elastoprim. Afwerken kan je naar keuze met Premium Satin XS, Hybride Satin PU,…. Merk je toch storende doorbloedingen in de verf, kan je nog steeds overgaan tot het plaatsen van een grondlaag Epomur.

   

  Epomur kan je ook gebruiken als eindlaag en is te verkrijgen in alle lichte kleuren.

 • Sommige ramen in onze woning zijn gevernist, andere zijn behandeld met een klassieke bruine olie. Hoe ga ik te werk om die dekkend te schilderen?

  Vernis of bruine houtveredeling verwijderen van ramen is een ganse karwei. Indien de huidige lagen nog intact zijn en goed hechtend, is dat gelukkig ook niet nodig. Voer een goede voorbereiding uit en kies voor een kwalitatieve hechtingsprimer.

  Diverse verfsystemen komen in aanmerking. Doe alvast je voorbereiding als volgt: ontvet het oppervlak met Formule MC neutral, spoel na met proper water en maak het oppervlak droog. Daarna schuur je het oppervlak mat. Vergeet niet te ontstoffen met een licht vochtige doek.

  Er zijn verschillende mogelijke verfsystemen: plaats een grondlaag Omniprim Plus of Elastoprim. Afwerken kan je met twee lagen watergedragen lak zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met twee lagen solventlak zoals Premium Satin XS.

 • We hebben onze ramen aan de binnenkant geschilderd. De verf staat er nu al een week op, en die kleeft nog steeds. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

  In normale omstandigheden zou verf na een week inderdaad al lang droog moeten zijn. Kleeft ze echter nog, dan kan dat verschillende oorzaken hebben:

  - het hout was behandeld met een washoudend product. Zowel de kleuring als het onderhoudsmiddel kunnen was bevatten. Dit kan drogingsstoornis of slechte hechting veroorzaken.
  - Sommige houtsoorten kunnen drogingsstoornis veroorzaken in combinatie met bv verf op oliebasis. Het is hier bijgevolg nodig het verfsysteem aan te passen.
  - Te korte droogtijd tussen de nieuwe lagen in kan eveneens de droging sterk vertragen.
  - Te hoge laagdiktes van de nieuwe lagen kunnen eveneens drogingsvertraging veroorzaken.
  - Ook de omstandigheden waarin de verf droogt, zijn heel belangrijk. Solventgedragen verf heeft voldoende verluchting, temperatuur en licht nodig om te drogen. Wordt hieraan niet voldaan, dan droogt de verf trager en kan ze dus langer blijven kleven.
  - Kleeft de verf enkel op de kit, dan ga je deze best verwijderen en vervangen door een beter overschilderbare kit zoals Soudal Glaskit TS. Heel wat beglazingskits bevatten namelijk veel weekmakers. Deze migreren in de verflagen en doen deze kleven.
  - …

  Meer uitleg over jouw specifieke vraag kan je bekomen in de Colora winkel.


 • Ik heb een houten kastje geschilderd met een grondlaag op solventbasis. Na overnachten lukt het me niet om die af te werken met een eindlaag op waterbasis. De verf “trekt in visogen”. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  Een solventgedragen grondlaag werk je normaalgezien probleemloos af met watergedragen verf. Als dit niet lukt (verf “trekt in visogen”), is de meest voor de hand liggende reden hiervoor dat er nog solvent in de verf zit. De grondlaag is m.a.w. nog onvoldoende droog.

  Wat kan je doen om de solventgedragen grondlaag zo vlot mogelijk te laten drogen?
  Zorg voor voldoende
  - Temperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe trager de droging. Bij voorkeur niet meer schilderen onder de 10°C. Dit geeft aanleiding tot drogingsvertraging. Kamertemperatuur is ideaal.
  - Licht: Een klassieke solventverf is meestal gebaseerd op een type plantaardige olie. Olie heeft licht nodig om goed te kunnen drogen. Ook kunstlicht helpt. Je kan bijvoorbeeld ’s nachts het licht laten branden.
  - Verluchting: zorg er voor dat de solventdampen weg kunnen na het schilderen.

  Na volledige droging van de solventlak is het mogelijk om af te werken met watergedragen verf. Schuur altijd tussen met fijne korrel. Niet tussenschuren is eveneens een vaak voorkomende oorzaak van het “in visogen trekken” van de watergedragen eindlaag.

  Er zijn nog andere mogelijke oorzaken waarom een solventverf traag droogt, zoals:
  - De houtsoort veroorzaakt drogingsstoornissen.
  - Het hout werd vroeger behandeld met washoudende producten
  - …
  Meer info hierover kan je bekomen in je Colora winkel.
 • Ik heb een onbehandelde beuken trap. Ik zou die graag transparant kleuren, zodat ik de houtnerven nog zie. Hoe ga ik te werk?

  Beuk kleuren is niet evident vanwege de onregelmatige inzuiging van het hout.

  Indien gewerkt wordt met beits, op het blote hout, zal deze op sommige delen meer en op andere delen minder worden opgenomen. Dit geeft een vlekkerig resultaat.
  In de praktijk wordt beukenhout dan ook niet vaak wordt gekleurd, maar kleurloos gevernist met bijvoorbeeld Bona Traffic of Essence Original.

 • Ik heb thuis een onbehandelde kast in MDF die ik wil schilderen. Welke verf gebruik ik best?

  Schilder je op onbehandelde MDF, dan zijn er verschillende verfsystemen mogelijk.

   

  Begin alvast met een watergedragen grondlaag Elastoprim Hydro, en plaats twee lagen. Deze droogt gegarandeerd snel en is goed schuurbaar. De kopse kanten van de MDF planken nemen zeer veel verf op. Je kan ze best voorbehandelen met Brushfiller, een watergedragen borstelplamuur. Breng 1 à 2 lagen aan tot verzadiging en schuur effen na droging.

   

  Op Elastoprim Hydro kan je afwerken met zowel watergedragen lakken (Hybride Mat PU, Hybride Satin PU of Persisto Satin Hydro) als met solventgedragen lakken (Premium Satin XS). Beide types hebben hun specifieke sterktes. Watergedragen lakken drogen snel, vergelen niet en veroorzaken geen geurhinder. Solventlakken zijn dan weer iets krasvaster en geven een strakker eindresultaat.

   

  Schilder je op MDF, dan bestaat de kans dat er inhoudsstoffen vanuit het materiaal doorbloeden in de grondlaag. Is dat het geval, werk dan af met een lak op solventbasis (Premium Satin XS)

 • Ik heb thuis een onbehandelde kast in zwarte MDF. Ik had die graag kleurloos beschermd. Kan dit?

  Dit doe je best met een solventgedragen vernis Vernithane Satin. Deze biedt de zwarte MDF een zeer goede bescherming tegen aanzwelling door water. Hou rekening met een kleurverandering. De zwarte kleur wordt intenser.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug