Doe het zelf: Hout buiten schilderen

Hout buiten schilderen

Je wil jouw hout buiten schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • 1. Ons buitenschrijnwerk bestaat uit ceder. We zouden die graag kleurloos beschermen met een olie. Kan dit?

  Ceder is duurzame houtsoort die echter heel snel verweert bij blootstelling aan zon en regen.

  Indien ceder gebruikt wordt voor de onderkanten van dakgoten of dakoversteken, dan kun je kleurloos behandelen met een grondlaag Woodair of Woodacryl gevolgd door 3 lagen Woodair Natural of Woodacryl Natural.
  Als de ceder blootgesteld is aan weersinvloeden (bvb. als gevelbekleding) is het zinloos een kleurloze bescherming te plaatsen. De snelle verwering van het hout zou de behandeling snel doen afbladderen.

  Behandel je ceder met Woodair of Woodacryl, vertrek dan zeker van nieuw, niet verweerd hout!
  Laat ceder die blootgesteld is aan weer en wind naturel vergrijzen. Egale vergrijzing is echter enkel mogelijk bij gelijkmatige blootstelling aan zon en regen. Of door behandeling met niet-filmvormende Cederolie. Die bestaat in verschillende grijsachtige tinten en verdoezelt de onregelmatige vergrijzing van de ceder. Bovendien kan Cederolie niet afbladderen gezien het geen film vormt. Voorzie om de twee jaar een onderhoudsbeurt met 1 à 2 nieuwe lagen.

 • 10. We hebben een nieuwe poort laten plaatsen in een RAL kleur. Kan ik mijn ramen ook behandelen met een RAL kleur?

  RAL is een kleurencollectie met veel toepassingen in de industrie (veranda’s, sectionale poorten, poederlak op aluminium enz…).

  Het is perfect mogelijk om de verf voor het schrijnwerk te bestellen in een RAL-kleur. Hou wel rekening met mogelijke kleurafwijkingen. Industriële lakken zijn gebaseerd op een totaal andere technologie dan klassieke verf om zelf uit te schilderen. Dit kan zich mogelijks uiten in onmiddellijk zichtbare, maar beperkte kleurverschillen. Ook de verkleuring op termijn van beide producten zal niet altijd gelijkmatig verlopen. Na een aantal jaar, afhankelijk van kleur en oriëntatie, zal ook de industriële lak in RAL kleur op de poort in kleur en glans afgenomen zijn. Op dat ogenblik kan je zowel poort als schrijnwerk een nieuwe beurt geven met dezelfde eindlaag. Maak hierbij zeker gebruik van een geschikte hechtingslaag voor de poort: Megaprim Roestwerend.

 • 11. We hebben buitenschrijnwerk in padoekhout. We willen dit dekkend schilderen. Hoe gaan we te werk?

  Padoek is een speciale houtsoort om te schilderen.

  Alkydverf op solventbasis zal als grondlaag op padoek vaak slecht of zelfs helemaal niet drogen door de drogingsstorende stoffen in padoek. Gebruik daarom 2 lagen watergedragen Elastoprim Hydro. Eén laag is niet voldoende omdat de rode wateroplosbare kleurstoffen in padoek kunnen doorbloeden. Kit vervolgens alle verstekken en naden goed dicht met Elastokit om waterinfiltratie en bijgevolg kans op verkleuring en afbladdering te vermijden. Werk tenslotte af naar keuze met twee lagen Matineau, Satineau, Elastosatin, Excellent Satin of Carat, afhankelijk van de gewenste glans.

 • 12. Moet je verplicht opnieuw een solventverf gebruiken als de huidige verflagen ook op solventbasis zijn?

  Neen, dat is niet verplicht.

  Zijn de huidige verflagen nog goed hechtend (hechtingstest, zie vraag 7), doe dan de volgende voorbereiding: reinig het oppervlak indien nodig met Scuff schuurspons of Scotch brite in combinatie met Formule MC. Spoel na met proper water en laat drogen. Schuur vervolgens het verweerde toplaagje grondig weg. Werk je verder met een solventverf, dan kan je rechtstreeks een eindlaag Elastosatin, Excellent Satin of Carat plaatsen. Werk je af met een watergedragen lakverf zoals Satineau, plaats dan bij voorkeur eerst een hechtingsprimer: Omniprim Plus of Elastoprim.

  Let wel: zie je na de voorbereiding plaatselijk het blote hout, plaats dan een grondlaag Elastoprim of Omniprim plus, onafhankelijk van het type afwerking!

 • 13. Is het nodig om te schuren tussen twee lagen dekkende buitenlak in?

  Schilder je de tweede laag binnen de twee à drie dagen na de eerste laag, dan hoef je niet te schuren om een goede hechting te bekomen.

  Wacht je langer om de tweede laag te schilderen, dan is de eerste laag al behoorlijk uitgehard. Schuur de eerste laag dan wel met een fijne korrel om tot een goede hechting te komen.
  Voel je in de eerste laag vezelopruwing van het hout, of kleeft er vuil in de eerste laag, schuur deze dan sowieso weg met een fijne korrel.

 • 14. De overgang tussen glas en schrijnwerk is opgespoten met silicone. Kan ik hierover schilderen?

  Als de beglazing afgedicht is met siliconenkit, snij deze dan weg met een cuttermes. Op siliconekit kan je namelijk geen goede hechting bekomen met verf of aanverwanten. Ook niet als het gaat om zogezegde “overschilderbare silicone”.

  Een goed overschilderbare buitenkit voor glas is Soudal Glaskit TS. Dit is een MS-polymeer beglazingskit.

 • 15. Ik moet ons tuinhuis nog opbouwen. Ga ik de planken best behandelen vóór montage, of is dat niet nodig?

  Dit is niet verplicht, maar het heeft wel enkele voordelen.

  Nadat het tuinhuis gemonteerd is, zijn niet alle hoeken en kanten nog gemakkelijk te bereiken. Geef je de planken een behandeling vóór de montage, dan hebben de moeilijk of niet meer te bereiken plaatsen toch zeker een behandeling gekregen. Voordeel is ook dat ook de tand en groef van elke plank een behandeling krijgt. Bij schommelingen in luchtvochtigheid gaat hout krimpen en uitzetten. Gevolg is dat er delen van de tand en groef bloot kunnen komen te staan die geen behandeling gekregen hebben, wat tot vochtopname en bijgevolg schade kan leiden.
  Een tuinhuis kan je transparant behandelen met niet filmvormende olie zoals Tuinolie of Cederolie. Ook een behandeling met halfdekkende olie als Woodline of een dekkende olie zoals Dekkende Beits zijn mogelijk. Kies je voor een dekkend verfsysteem, dan kan je kiezen tussen afwerking met Matineau, Satineau, Excellent Satin of Elastosatin.

  TIP
  Hou wel rekening met het volgende: ga je de planken behandelen vóór de montage, behandel dan zeker de twee grote zijden en twee kopse kanten terzelfdertijd. Stel dat je één zijde een behandeling geeft, deze laat drogen en vervolgens omdraait om de andere zijde te behandelen, dan kan de zijde die een dag langer onbehandeld is gebleven een dag langer vocht opnemen uit de lucht. Dit kan kromtrekken van de plank veroorzaken, wat vaak onomkeerbaar is.

 • 16. Is het nodig om ook de binnenkant van het tuinhuis te behandelen?

  Wil je de planken behandelen vóór de montage, dan is het zeker nodig om alle zijden te behandelen!

  Dit om kromtrekken van de planken te voorkomen (meer uitleg zie vraag 15). Echter, ook al ga je het tuinhuis pas behandelen na montage, dan nog kan éénzijdige behandeling tot lichte vervorming van de planken leiden. Dit kan zich uiten in klemmende deuren of ramen.

 • 2. Ons buitenschrijnwerk bestaat uit afzelia. We zouden het graag kleurloos beschermen met een olie. Kan dit?

  Dit kan zeker, maar wacht niet te lang na plaatsing.

  Zodra hout is blootgesteld aan weer en wind, start het vergrijzingsproces. Voer de behandeling bij voorkeur uit in de eerste weken of maanden na plaatsing. Hoe langer Afzelia in onbehandelde toestand verkeert en dus in contact staat met zuurstof in de lucht, hoe meer reactie er is met inhoudsstoffen uit het hout. Het is dan ook belangrijk dat je vanaf de eerste behandeling één grondlaag Woodair of Woodacryl en 3 eindlagen Woodair Natural of Woodacryl Natural aanbrengt en je er gemiddeld om de 3 à 4 jaar 2 extra lagen bovenop zet. Dit vóór er zichtbare vergrijzing optreedt. Zo zal het hout langer mooi blijven en voorkom je dat het toch begint te vergrijzen en de houtveredeling loskomt.

  Kleurloos behandelen na vergrijzing is namelijk niet mogelijk bij afzelia, ook al heb je alle vergrijzing grondig weggeschuurd. De kleurstoffen in het hout zorgen ervoor dat er grote kleurverschillen optreden tussen de verschillende stukken hout. In die mate zelfs dat het lijkt alsof je raam uit verschillende types hout gemaakt is. De enige oplossing hier is een meer dekkende behandeling zoals Woodline of dekkende verf zoals Satineau, Matineau, Elastosatin of Excellent Satin.

 • 3. Welke temperatuur is er nodig om mijn buitenschrijnwerk te behandelen? Vanaf welke periode mag dit niet meer?

  Idealiter ligt de droogtemperatuur van verf rond de 15 graden.

  Strikt genomen moet je een minimumtemperatuur van 5 °C aanhouden om te schilderen. Om een goede droging te verzekeren is ook de eerste uren na het schilderen een temperatuur van minimum 5 °C nodig. Onder de 5 °C kan verf namelijk geen film meer vormen. Tussen de 5 en 10 °C gaat de droging traag. Vermijd daarom risico’s en hou een temperatuur aan van minimum 10 °C aan tijdens en na het schilderen.

  Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Het hout zelf moet voldoende droog zijn om blazen in de verf te vermijden. Het ideale buitenschilderseizoen is de lente en zomer. Begin ook niet te vroeg met schilderen ’s morgens. Er kan nog ochtenddauw in de houtporiën zitten. Die moet eruit om blazen in het schilderwerk te vermijden. Dit kan door bijvoorbeeld achter de zon aan te schilderen. Vooral de courante houtsoort meranti is hier gevoelig aan. Werk ook niet te lang door ’s avonds. Dan kan de avonddauw in je verse schilderwerk vallen en krijg je matte of bleke plekken in de verf. Schilder je te laat ’s avonds met solventverf, dan verloopt de droging ’s nachts moeizaam wegens een gebrek aan licht.

  Verder spelen ook luchtvochtigheid en wind een rol. Bij hoge luchtvochtigheid (vb mist) droogt de verf slecht of zelfs niet. Bij veel wind droogt de verf dan weer sneller, wat de verwerking kan bemoeilijken.
  Kortom, op droog hout en bij droog zomerweer zal je mooi én duurzaam schilderwerk bekomen.

  Tip:
  Sommige Colora winkels lenen vochtmeters uit. Ze zijn heel eenvoudig in gebruik en geven je snel zekerheid of het hout voldoende droog is om te schilderen.

 • 4. Mijn buitenschrijnwerk is altijd behandeld geweest met een transparante, gekleurde houtveredeling. Op sommige plaatsen is de houtveredeling afgebladderd. Ik wil het hout opnieuw behandelen, maar wil geen kleurverschillen in het eindresultaat. Hoe ga ik

  Idealiter ga je alle oude lagen verwijderen tot op het gezonde hout. Dit kan je door te schuren of met behulp van verfafbijter Paint’Off. Daarna kan je het hout behandelen met twee à drie lagen Woodair of Woodacryl. Plaats eerst een grondlaag Woodair of Woodacryl.

  Plaatselijk bijwerken kan ook, maar dit kan zichtbaar blijven. Hoe ga je te werk? Schuur alle afbladderende houtverdeling en verweerd hout weg tot op gezond gekleurd hout. Schuur de rest van de intacte houtveredeling mat en ontstof. Zo bekom je ook hier een goede hechting met de nieuwe lagen. Breng op het blote hout een grondlaag Woodair Primer of Woodacryl Primer aan. Kleur de aangetaste zones bij met één of meerdere lagen Woodair kleur of Woodacryl kleur. Als je merkt dat de bijgewerkte zones niet meer opvallen werk je over het geheel af met 2 à 3 lagen Woodair kleur of Woodacryl kleur.

  Hoe voorkom je eigenlijk zulke schade? Uiteraard is het beter om het niet zover te laten komen. Breng daarom de eerste keer dat je het nieuwe hout behandelt 3 lagen Woodair of Woodacryl aan. Je kunt jezelf veel werk besparen door het schrijnwerk om de 3 à 4 jaar preventief 2 onderhoudslagen te geven vóór de eerste verwering zichtbaar wordt. Let vooral op de raamdorpels of andere liggende delen. Die verdienen sowieso altijd een extra laag.

 • 5. Ons buitenschrijnwerk is op bepaalde plaatsen rot. Wat kan ik hieraan doen?

  De belangrijkste vraag is: Hoe erg is het?

  Dit kom je snel te weten door met een priem of schroevendraaier in de rotte zone rond te draaien. Controleer meteen ook of er nog andere rotte zones zijn. Vooral de onderste verstekken en raamdorpels verdienen een nazicht.

  Als je ziet dat het hout op meerdere plaatsen doorrot is tot binnen raadpleeg je best een schrijnwerker. Hij zal je verder advies geven over de nodige herstellingen of vervanging.

  Kleinere herstellingen kan je uitvoeren met Renovatiepasta. Verwijder alle houtrot met een beitel tot een stukje in het gezonde hout. Zorg er voor dat het blote hout vervolgens proper is en grondig ontstoft. Voer daarna de herstelling uit met Renovatiepasta (2K-polyestervulmiddel). Hierop kun je verder afwerken met een klassiek verfsysteem voor buitenschrijnwerk. Vakmensen kiezen dan weer vaak voor een duurzame oplossing met epoxyharsen uit het Repair Care assortiment.

 • 6. We hebben een nieuw tuinhuis in grenenhout gekocht. Ik zou dit graag een kleurtje geven, maar wil de nerven van het hout nog zien. Kan dit?

  Ja hoor.

  Tuinolie, Woodline of Dekkende Beits zijn hiervoor geschikte producten. Schilder zo snel mogelijk na plaatsing, voordat het naaldhout vergrijst of er blauwschimmel (zwarte puntjes) op groeit.

  Donkere kleuren beschermen beter dan lichte. Op donkere kleuren zie je trouwens minder goed eventuele blauwschimmel die zich achteraf steeds weer op het hout kan vormen. Een klassieke fermettestijl met dakoversteek beschermt het hout beter tegen regen dan een kubische stijl met plat dak. Het hout blijft door een dakoversteek beter droog en verwering en blauwschimmel krijgen minder kans.

  Tenslotte nog een algemene regel: hoe meer lagen, hoe beter de bescherming.
  Meer over al dan niet behandelen van de binnenkant, zie vraag 16.

 • 7. Ons tuinhuis is nu behandeld met een bruine houtveredeling. We zouden het nu graag dekkend schilderen. Kan dit?

  Controleer vooraf met een hechtingstest (zie onder) op verschillende plaatsen de hechting van de houtveredeling.

  Als de houtveredeling in goede staat is en goed hecht, hoef je enkel grondig mat te schuren en te ontstoffen. Indien nodig reinig je eerst met Formule MC en Scotch brite of Scuff schuurspons waarna je grondig spoelt met water.
  Is de hechting slecht, schuur alle losszittende lagen dan eerst grondig weg met grof schuurpapier. Schuur na met een fijnere korrel. Vergrijsd hout wordt sowieso steeds grondig geschuurd tot op het gezond gekleurd hout. Wil je dekkend schilderen, plaats dan na de voorbereiding een grondlaag Elastoprim. Op Elastoprim werk je verder af met Elastosatin, Excellent Satin, Matineau of Satineau, en dit in twee lagen.
  Woodline en Dekkende Beits zijn behandelingen die tegelijk grond- en afwerkingslaag zijn. Eénpotsystemen dus. Woodline is halfdekkend, Dekkende Beits is dekkend.

  Hechtingstest of cross-cut test:
  Geef met een scherp mesje een 5-tal evenwijdige insnijdingen horizontaal en verticaal in de verffilm tot op de ondergrond. Zo bekom je een rastertje met ongeveer 2 mm tussen de insnijdingen. Kleef er een stukje transparante tape op en druk goed aan. Verwijder de tape voorzichtig en controleer of er resten van de houtveredeling aan de tape blijven hangen.
  Goede hechting: er komt niets los
  Voldoende hechting: er komen enkele vierkantjes los van de ondergrond
  Slechte hechting: meer dan de helft van de vierkantjes komen los. Alle lagen worden beter integraal verwijderd. 
   

 • 8. Ons buitenschrijnwerk wordt al sinds jaar en dag behandeld met een bruine houtveredeling. We hadden dit nu graag dekkend geschilderd. Hoe gaan we te werk?

  Controleer vooraf met een hechtingstest (zie onder) op verschillende plaatsen de hechting van de houtveredeling.

  Als de houtveredeling in goede staat is en goed hecht, hoef je enkel mat te schuren en te ontstoffen. Indien nodig reinig je eerst met Formule MC neutral en Scotch brite of Scuff schuurspons waarna je grondig spoelt met water.
  Is de hechting slecht, schuur alle losse lagen dan eerst grondig weg met grof schuurpapier. Schuur na met een fijnere korrel. Vergrijsd hout wordt sowieso steeds grondig geschuurd tot op het gezond gekleurd hout. Nu mag je beginnen schilderen met de grondlaag Elastoprim of een eerste laag Woodline. Op Elastoprim werk je verder af met Elastosatin, Excellent Satin, Matineau of Satineau. Woodline is tegelijk grond- en afwerkingslaag, een éénpotsystemen dus.

  Als de beglazing afgedicht is met siliconenkit ga je deze wegsnijden met een cuttermes. Op silicone kan je namelijk geen goede hechting bekomen met verf. Ook niet als het gaat om zogezegde “overschilderbare silicone”. Opnieuw kitten doe je met een goed overschilderbare buitenkit voor glas, zoals Soudal Glaskit TS.

  Hechtingstest of cross-cut test:
  Geef met een scherp mesje een 5-tal evenwijdige insnijdingen horizontaal en verticaal in de verffilm tot op de ondergrond. Zo bekom je een rastertje met ongeveer 2 mm tussen de insnijdingen. Kleef er een stukje transparante tape op en druk goed aan. Verwijder de tape voorzichtig en controleer of er resten van de houtveredeling aan de tape blijven hangen.
  Goede hechting: er komt niets los
  Voldoende hechting: er komen enkele vierkantjes los van de ondergrond
  Slechte hechting: meer dan de helft van de vierkantjes komen los. Alle lagen worden beter integraal verwijderd.

 • 9. Ons buitenschrijnwerk wordt al sinds jaar en dag behandeld met een bruine houtveredeling. We hadden dit nu graag behandeld met een ander kleurtje, maar liefst niet dekkend schilderen.

  Controleer vooraf met een hechtingstest (zie onder) op verschillende plaatsen de hechting van de houtveredeling.

  Als de houtveredeling in goede staat is en goed hecht, hoef je enkel grondig mat te schuren en te ontstoffen. Indien nodig reinig je eerst met Formule MC en Scotch brite of Scuff schuurspons waarna je grondig spoelt met water.
  Is de hechting slecht, schuur alle losse lagen dan eerst grondig weg met grof schuurpapier. Schuur na met een fijnere korrel. Vergrijsd hout wordt sowieso steeds grondig geschuurd tot op het gezond gekleurd hout. Woodline is een product dat tegelijk grond- en eindlaag is, een éénpotsystemen dus. Plaats hiervan twee of drie lagen, afhankelijk van de gewenste dekkracht en kleur.

  Als de beglazing afgedicht is met siliconenkit, snij deze dan weg met een cuttermes. Op siliconekit kan je namelijk geen goede hechting bekomen met verf of aanverwanten. Ook niet als het gaat om zogezegde “overschilderbare silicone”. Een goed overschilderbare buitenkit voor glas is Soudal Glaskit TS.

  Hechtingstest of cross-cut test:
  Geef met een scherp mesje een 5-tal evenwijdige insnijdingen horizontaal en verticaal in de verffilm tot op de ondergrond. Zo bekom je een rastertje met ongeveer 2 mm tussen de insnijdingen. Kleef er een stukje transparante tape op en druk goed aan. Verwijder de tape voorzichtig en controleer of er resten van de houtveredeling aan de tape blijven hangen.
  Goede hechting: er komt niets los
  Voldoende hechting: er komen enkele vierkantjes los van de ondergrond
  Slechte hechting: meer dan de helft van de vierkantjes komen los. Alle lagen worden beter integraal verwijderd.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug