Doe het zelf: Metaal schilderen

Metaal schilderen

Je wil metaal schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • Hoe ga ik te werk om ons riooldeksel opnieuw te schilderen?

  Een riooldeksel is meestal uit ijzer gemaakt en staat vaak nat (staand water), de verf moet daar dus tegen bestand zijn.  Ideaal zijn de fabriekscoatings die op de meeste riooldeksels zijn aangebracht. Deze zijn specifiek ontwikkeld voor deze omstandigheden.

  Wil je het ijzeren deksel toch zelf schilderen, dan gebruik je best een antiroest-coating . Hoe hoger de aangebrachte laagdikte, en hoe meer lagen je dus aanbrengt, hoe beter de bescherming. Advies is hier: 3 lagen Finifer.

 • Ik moet buiten nog een nieuwe ijzeren poort schilderen. Hoe ga ik te werk?

  Nieuw ijzer wordt ingevet om het tegen roest te beschermen.  Om nieuw ijzer te kunnen schilderen, moet eerst dit vetlaagje verwijderd worden.  White spirit is hiervoor zeer efficiënt, zorg ervoor dat het vet grondig verwijderd wordt door af en toe nieuwe vodden te gebruiken.  Zo wrijf je het vet niet open.

  Plaats vervolgens twee lagen anti-roestverf Finifer en werk af met een lakverf naar keuze, zoals Satineau op waterbasis of Elastosatin en Carat (hoogglans) op solventbasis. Finifer is beschikbaar in kleur naar keuze. Bij het schilderen van ijzer buiten is dit de hoofdregel: hoe hoger de aangebrachte laagdikte van de roestwerende grondlaag, hoe langer de levensduur van het verfsysteem!  Let dus vooral op hoekjes en kantjes, want dit zijn de plaatsen waar de laagdikte van de verf meestal wat minder is waardoor er terug snel roestvorming zichtbaar is.

  Finifer hoeft niet noodzakelijk afgewerkt te worden met een lakverf, je kunt Finifer ook zo laten staan als eindlaag. Plaats in dat geval minstens drie lagen.

  Is er al wat roestvorming op het onbehandelde ijzer, schuur dat dan eerst grondig weg en ontstof het oppervlak. Ga vervolgens te werk zoals hierboven beschreven.

 • Ik moet nog een poutrelle inwerken in het pleisterwerk van het plafond. Moet ik die behandelen?

  Er mag geen roest aanwezig zijn op de poutrelle en deze moet volledig beschermd zijn door een anti-roest coating. In de meeste gevallen hebben dergelijke poutrelles een fabrieksanti-roestcoating. Is deze intact, dan kan je meteen plamuren. Is deze beschadigd en is er roest te zien, schuur het roest dan weg en breng plaatselijk twee lagen Finifer aan.

  Om de poutrelle in te werken in het oppervlak, raden we het volgende systeem aan. Breng een voorstrijk Ardex P82 aan voor een goede hechting van de plamuur op de coating. Met vulmiddel Ardex 828 kan je de nodige laagdikte halen om de poutrelle in te werken in het plafond.

 • Ik wil een radiator in fabriekslak schilderen. Hoe ga ik te werk?

  Vóór je begint te schilderen test je best of de radiator wel kan geschilderd worden. Klassieke lakverven kunnen de temperatuur aan van een gewone huisradiator. Deze wordt doorgaans niet warmer dan 70 à 75 graden. Loopt de temperatuur van de verwarmingselementen hoger op, dan kan je deze niet meer schilderen met klassieke lakverf.

  Als voorbereiding ontvet je de radiator schurend met Formule MC in combinatie met Scotch brite of Scuff schuurspons. Doe dit grondig, de fabriekslak moet gematteerd staan  na deze voorbereiding. Is dat niet zo na het schurend ontvetten, schuur het oppervlak dan nogmaals op met schuurpapier korrel 220 en ontstof grondig.

  Plaats vervolgens een grondlaag Omniprim plus (waterbasis) of Elastoprim (solventbasis). Afwerken kan je zowel met lakverf op waterbasis zoals Hybride Satin PU of Hybride Mat PU, of met lakverf op solventbasis zoals Premium satin XS en Durosatin.

 • Ik wil koper schilderen (afvoerbuis, luchter, dampkap, radiatorbuis, deurbeslag,…). Hoe ga ik te werk?

  Als voorbereiding ontvet  je het oppervlak grondig met white spirit. Plaats vervolgens een grondlaag Omniprim plus, zowel voor binnen als buiten. Afwerken doe je met een verf op solventbasis om mogelijke doorbloeding van koperoxidatie te isoleren. Binnen kan je bijvoorbeeld kiezen voor afwerking met Premium satin XS, buiten voor afwerking met Elastosatin, Excellent Satin of Carat (hoogglanslak).

 • Ik zou in de woonkamer een metalen pilaar willen schilderen. Als afwerking had ik graag dezelfde verf als het plafond. Kan dit?

  Dit kan zeker. Het verfsysteem hangt af van de huidige toestand van de pilaar. Steunpilaren zijn doorgaans ferro metaal en kunnen dus roesten.

  Is de ijzeren pilaar

  -       behandeld met een roestwerende coating en is er geen roest te zien: ontvet het oppervlak schurend met Formule MC neutral en Scotch brite, spoel grondig na en maak het oppervlak droog. Werk af met het verfsysteem voor het plafond: grondlaag Optiprim of Topprim en afwerkingslaag Topmat.

  -       behandeld met een roestwerende coating, maar is toch roest zichtbaar: schuur alle roest grondig weg, ontvet het oppervlak schurend met Formule MC neutral en Scotch brite, spoel grondig na en maak het oppervlak droog. Plaats een grondlaag Finifer. Werk af met het verfsysteem voor het plafond: grondlaag Topprim en afwerkingslaag Topmat.

  -       Onbehandeld zonder roestvorming: ontvet het oppervlak met white spirit en plaats twee grondlagen Finifer. Werk af met het verfsysteem voor het plafond: Topprim en Topmat

  -       Onbehandeld met roestvorming: schuur de aanwezige roestvorming grondig weg en ontvet het oppervlak met white spirit. Plaats twee grondlagen Finifer en werk af met het verfsysteem voor het plafond.

  Ook een grondlaag Omniprim plus is zeker geschikt als hechtingslaag op Finifer of een intacte roestwerende coating.

 • In het dak van onze woning zit hier en daar zink verwerkt. Dit geeft witte strepen op mijn antraciet dakpannen. Hoe kan ik dit voorkomen?

  Zink buiten oxideert. Regent het op geoxideerde zink, dan zorgt dit voor witte strepen. Op donkere dakpannen valt dit sterk op. De oplossing bestaat erin om te voorkomen dat zink gaat oxideren. Dit kan je door een transparante vernis aan te brengen, namelijk Metalprotect. Breng twee lagen aan.

  Let wel, is de zink momenteel geoxideerd, bereid deze dan wel eerst grondig voor. Ontvet en schuur het oppervlak in één bewerking met Formule MC in combinatie met een Scotch brite of Scuff schuurspons. Spoel grondig na met water en maak het oppervlak droog. Eens het oppervlak droog breng  je Metalprotect aan.

 • Onze woning heeft aluminium ramen die in een fabriekslak gespoten zijn. De kleur is met de jaren wat afgebleekt. Ik zou deze graag schilderen. Kan dit?

  Na een aantal jaren gaat de fabriekslak onder invloed van UV-licht verpoederen en bijgevolg zijn kleur verliezen. Bereid deze ondergrond voor door schurend te ontvetten met Formule MC in combinatie met Scotch brite of Schuff schuurspons. Spoel grondig na met water en maak het oppervlak droog. Om een goede hechting te garanderen, plaats je een grondlaag Megaprim Roestwerend. Afwerken kan je bijvoorbeeld met twee lagen Satineau of Matineau. Dit zijn watergedragen lakverven voor buiten, te verkrijgen in kleur naar keuze.

  Is de fabriekslak nog in goede staat (niet verpoederd en niet verkleurd), dan kan je ook kiezen voor een grondlaag Omniprim plus na de voorbereiding met Formule MC en Scotch brite.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug