Doe het zelf: Tuinmeubelen schilderen

Tuinmeubelen schilderen

Je wil jouw tuinmeubelen schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • Kan ik mijn houten tuinmeubelen met een kleurloze olie beschermen?

  Wanneer je houten tuinmeubelen, bijvoorbeeld in teak of grenenhout, onbehandeld laat, vergrijzen deze door inwerking van UV-licht en vocht.
  Behandel je deze kleurloos, dan is de kans reëel dat er op relatief korte termijn vergrijzing gaat optreden. Hou er dus rekening mee dat een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig is. De ondergrond wordt hierbij grondig voorbereid door reiniging met Woca Exterior Cleaner. Laat het oppervlak 24 uur drogen en breng een laag Woca Exterior Oil Naturel aan. Ook al is er na een jaar nog geen vergrijzing aanwezig, breng dan toch een preventieve onderhoudslaag aan.
  Een langdurige bescherming bekom je met een gekleurde afwerking zoals Tuinolie of Woca Exterior Oil Kleur ( waaronder bangkirai, teak, wit, grijs, lariks,…). Deze behandelingen zijn gekleurd/gepigmenteerd, wat zorgt voor een betere bescherming tegen UV-licht en dus tegen het ontstaan van verwering en vergrijzing van het hout. De natuurlijke houtnerf van het hout blijft ook met deze systemen perfect behouden.

 • Kan ik mijn kunststof tuinset schilderen?

  Dit kan, mits aan enkele voorwaarden voldaan is. De meeste tuinsets zijn vervaardigd uit PVC (polyvinylchloride) of andere schilderbare kunststofsoorten. PVC is perfect schilderbaar. Vind je op het tuinset de vermelding PE (polyethyleen) of PP (polypropyleen), dan kan je niet schilderen. De vermelding PE of PP is doorgaans vergezeld van een driehoekig symbooltje.
  Is aan de eerste voorwaarde, namelijk niet vervaardigd uit PE of PP, voldaan, dan is er nog een tweede aandachtspunt: de soepelheid van de kunststof. Bestaat het tuinset uit soepele kunststof die inzakt of buigt bij gebruik, dan zal de verffilm deze beweging niet kunnen volgen. Dat kan leiden tot schade aan de verffilm.
  Samengevat: twee belangrijke voorwaarden voor het schilderen van je tuinset in kunststof: het moet gaan om een stevig tuinset die niet vervaardigd is uit PE of PP.
  Is aan deze voorwaarden voldaan, doe dan de voorbereiding door schurend te ontvetten met Scotch brite of Scuff schuurspons en Formule MC. Spoel grondig na en laat drogen. Plaats een grondlaag Omniprim plus en werk af met Satineau of Elastosatin.

 • Mijn teak tuinmeubelen zijn grijs geworden. Kan ik deze terug op hun naturelle kleur krijgen en dan zo houden?

  Vergrijsd of verweerd hout kan op 2 manieren worden aangepakt:
  1.Vergrijzing volledig droog wegschuren, eerst grof schuren met korrel 40-60 daarna uitfijnen tot korrel 180.
  2. Behandeling met WOCA Hout Ontgrijzer A&B. Dit is een dieptereiniging voor buitenhout. Ontgrijzer A lost zeer doeltreffend het vuil en de vergrijzing op, terwijl Ontgrijzer B de Ontrgijzer A terug neutraliseert. Beide producten moeten steeds na elkaar worden gebruikt. WOCA Hout Ontgrijzer A&B is niet geschikt voor eikenhout.
  Opmerking:
  Ontweringswater ( oxaalzuur ) biedt hier geen oplossing. Er bestaat namelijk verwarring dat “ontweringswater” verweerd en dus vergrijsd hout zou “ontweren”. Dat is niet het geval. Alleen bovengenoemde bewerkingen bieden een oplossing.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug