Doe het zelf: Vloeren schilderen

Vloeren schilderen

Je wil jouw vloeren schilderen? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • De vloer in onze garage bestaat uit gladde, gekleurde beton. Kan ik deze schilderen?

  Op voorwaarde dat het om een droge vloer gaat, kan een in de massa gekleurde dekvloer type Redocret als volgt geschilderd worden:

  • Bereid de ondergrond voor door te schuren met de vloerschuurmachine of diamantschuurder.
  • Grondig stofzuigen.
  • Plaats een grondlaag Epofix.
  • Werk af met 2 à 3 lagen Epodur

  Epodur is een twee-komponent epoxy vloerverf op waterbasis. Standaard bestaat deze in grijs, beige, groen en rood. Andere kleuren zijn verkrijgbaar op aanvraag.

  Epodur is na één dag beloopbaar. Volledige doorharding duurt 7 dagen. Tijdens deze drogingsperiode laat je de wagen best buiten staan.

 • De vloer in onze garage is reeds geschilderd. De verf is plaatselijk doorgesleten, maar bladdert nergens af. Ik zou de vloer opnieuw willen schilderen.

  Dit is zeker mogelijk. Ga als volgt te werk:

  Als de huidige lagen nog goed hechten op de ondergrond, hoef je ze alvast niet te verwijderen. Reinig en ontvet het oppervlak grondig met Epofloor zure ontvetter. Laat een half uur tot een uur inwerken, spoel daarna grondig na met water en maak het oppervlak droog. Voldoende lang laten uitdrogen. Daarna schuur je de bestaande verf op met een éénschijfsmachine (Woodboy) met zwarte pad of met Festool schuurmachine (korrel 150-180). Ontstof nadien grondig door middel van stofzuigen of met vochtige doeken.

  Is de huidige verf slechts plaatselijk doorgesleten, breng dan lokaal een grondlaag Epofix aan. Zijn er veel plaatsen waar de onderliggende beton zichtbaar is, plaats dan een laag Epofix over het ganse oppervlak. Werk het oppervlak af met minstens twee lagen Epofloor. Dit is een twee-komponent epoxy vloerverf op waterbasis. Deze is te verkrijgen in bijna alle kleuren.

  Epofloor is na één dag voorzichtig beloopbaar. Volledige doorharding duurt 7 dagen bij goede drogingsomstandigheden. Tijdens deze doorhardingsperiode laat je de wagen best buiten staan.

 • de vloer in onze kelder bestaat uit ruwe beton. Met welke producten kunnen we deze schilderen?

  Keldervloeren en kelders in het algemeen hebben regelmatig te maken met vocht. Heb je twijfels over de vochtigheid in de vloer, dan kan een carbidetest worden uitgevoerd. Raadpleeg hiervoor uw Colora winkel. Is de vloer vochtig, dan kan deze niet geschilderd worden.

  Als het gaat om een droge vloer dan pak je deze als volgt aan:

  • Ontvet de ondergrond met Epofloor zure ontvetter. Laat deze een half uur tot een uur inwerken, spoel grondig na met water en laat voldoende lang uitdrogen.

  • Breng een grondlaag Epofix aan

  • Werk af met minstens 2 lagen Epofloor

  Epofloor is een twee-komponent epoxy vloerverf op waterbasis. Deze is te verkrijgen in bijna alle kleuren.

  Epofloor is na één dag voorzichtig beloopbaar. Volledige doorharding duurt 7 dagen bij goede drogingsomstandigheden.

 • In onze keuken hebben we een tegelvloer. Kunnen we deze schilderen?

  Dat kan. Ontvet de tegelvloer (natuursteen of keramische) met Epofloor zure ontvetter. Laat deze zoals steeds een half uur tot een uur inwerken. Spoel vervolgens grondig na met water en laat het oppervlak voldoende lang uitdrogen. Schuur de tegelvloer daarna op met een éénschijfsmachine (Woodboy) met zwarte pad of Festool schuurmachine (korrel 150-180). Ontstof vervolgens grondig (stofzuigen, vochtige doeken). Werk af met minstens twee lagen Epofloor.

 • We hebben een klassieke grenen plankenvloer die ooit gevernist is geweest. De vernis is al vrij sterk afgelopen. We hadden de plankenvloer graag een kleurtje gegeven, maar willen de houtstructuur nog zien. Hoe gaan we te werk?

  Het kleuren van een plankenvloer kan op verschillende manieren gebeuren. De eerste vraag die je je moet stellen is de volgende: wil je een afwerking met vernis of wil je een afwerking met olie? Afwerking met vernis heeft als voordeel dat het de vloer zeer goed beschermt, en dit voor heel wat jaren. Afwerking met olie ligt dan weer minder bovenop de plankenvloer, wat zorgt voor een naturelle look.

  1/ Kleuring af te werken met vernis:

  • Kleuren met Houtbeits. Houtbeits is een solventgedragen kleuring die in het hout dringt en die in tal van kleuren te verkrijgen is. Bijgevolg dienen alle bestaande vernislagen verwijderd te worden door middel van schuren. Daarna worden 1 à 2 lagen Houtbeits aangebracht. Houtbeits is enkel een kleuring. Om het oppervlak slijtvast te maken werk je af met twee lagen vernis: Vernithane, Bona Traffic of Bona Novia.
  • Kleuren met Woodlook. Woodlook is een kleurvernis op waterbasis. Ook van Woodlook bestaat een uitgebreide kleurencollectie. Net zoals bij Houtbeits schuur je alle bestaande vernislagen weg. Gezien Woodlook een product is op waterbasis, droogt dit sneller dan Houtbeits. Werk dan ook maximaal per 2 of 3 planken (zie tekening). Ook Woodlook werk je af met twee vernislagen om een goede krasvastheid te bekomen. Voorkeur hier voor een vernis op waterbasis: Bona Traffic, Essence Original.

  2/ Gekleurde afwerking met olie:

   • Kleuren met Woca olie. Net zoals bij Houtbeits en Woodlook schuur je alle aanwezige vernislagen volledig weg tot op het blote hout. Als voorbereiding doe je een behandeling met Woca Intensiefreiniger om de poriën van het hout te openen. Vervolgens breng je een laag Colour Oil aan en masseer je deze goed in met een éénschijfsmachine (Woodboy) met beige polierpad of met een Scrubby-schuurspons voor kleine oppervlakken. De eigenlijke slijtvastheid van de behandeling wordt opgebouwd door behandeling met Natuurzeep. Breng na twee weken een paar beschermlagen Natuurzeep aan. Verder onderhoud gebeurt eveneens met  Natuurzeep.
   • Ook met Precolour en Houtloog van WOCA kan je grenen plankenvloeren kleuren.

   TIP!

   Als je een plankenvloer wil kleuren, is het belangrijk dat alle oude vernislagen volledig weggeschuurd zijn. Dit om een egale inkleuring te bekomen. Hoe kan je controleren of alle vernis effectief verwijderd is: reinig het geschuurde oppervlak met Woca Intensiefreiniger. Als het volledige oppervlak donkerder kleurt, dan is alle vernis verwijderd. Zijn er zones die niet donkerder kleuren, dan zit er plaatselijk nog vernis in het hout. Herhaal bijgevolg de schuurbewerking.

 • We hebben in de slaapkamers van onze woning een plankenvloer die gevernist is. Kunnen we deze dekkend schilderen?

  Een geverniste plankenvloer kan zeker geschilderd worden. Voor te belopen oppervlakken is het belangrijk dat het verfsysteem snel droog en krasvast is. Daarvoor heeft BOSS paints een specifieke trappen-en parketlak ontwikkeld: Durosatin. Deze is op solventbasis en zijdeglanzend.

  Reinig en ontvet de bestaande vernislagen met Formule MC neutral, spoel na met zuiver water en maak het oppervlak droog. Schuur daarna het oppervlak grondig mat en ontstof. Breng een grondlaag Omniprim Plus of Elastoprim aan. Werk vervolgens af met twee lagen Durosatin in kleur naar keuze. Durosatin is beloopbaar na één dag, en volledig doordroog na één week.

  TIP: de ideale drogingsomstandigheden voor een solventlak:

  Zorg voor voldoende

  • Temperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe trager de droging. Bij voorkeur niet meer schilderen onder de 10°C. Dit geeft aanleiding tot drogingsvertraging. Kamertemperatuur is ideaal.
  •  Licht: een klassieke solventverf is meestal gebaseerd op een type plantaardige olie. Olie heeft licht nodig om goed te kunnen drogen. Ook kunstlicht helpt. Je kan bijvoorbeeld ’s nachts het licht laten branden.
  • Verluchting: zorg ervoor dat de solventdampen weg kunnen na het schilderen.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug