Doe het zelf: Vochtproblemen

Vochtproblemen

Je wil jouw vochtproblemen aanpakken? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw klus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • De muren in onze garage bestaan uit snelbouwstenen. Er staat nu witte zoutuitslag op. Kan ik deze muren schilderen?

  Zouten zijn  letterlijk en figuurlijk een “teken aan de wand” dat de muur vochtig is geweest en nu aan het uitdrogen is.

  Na grondig droog wegborstelen van deze zoutuitslag en bij een vochtmeting met de HPM-vochtmeter (max 30%), plaats je een fixatielaag Fixol of Epofix. Deze grondlaag zorgt ervoor dat eventueel losse stofdeeltjes extra vastgezet worden. Nadien kan je afwerken met een muurverf naar keuze: Bolatex, Optisilk, Decomat, Bosscryl, Sublimat,… .

  Indien het vochtgehalte nog hoger is dan 30% en je wil toch meteen schilderen, dan kan je een aangepast verfsysteem toepassen voor tijdelijk vochtbelaste muren, oftewel muren die aan het uitdrogen zijn: grondlaag Epofix + 2 eindlagen Renomur.

 • De muren in onze nieuwbouw zijn nog niet zo lang gepleisterd. Hoe kunnen we weten of we deze al mogen schilderen?

  Als richtlijn voor een verwarmd gebouw: voorzie een normale droogperiode van circa 1 week per centimeter muurdikte (baksteen + pleisterwerk).
  Een voorbeeld: Een nieuw gemetselde en bepleisterde muur is 15 cm dik. Hier is in theorie een droogperiode van 15 weken nodig.
  Na deze wachttijd kan je het restvochtgehalte in de muren meten met een HPM vochtmeter. Je kan dergelijke vochtmeter ontlenen in de Colora winkel. Indien het restvocht in de muur gezakt is tot 30% of lager op een schaal tot 100, kan je overgaan tot klassiek schilderwerk.
  Tijdens de droging van de muren kunnen zich zouten vormen op het pleisterwerk. Dit wijst op het uitdrogen van de muur. Borstel deze droog weg.
  Bij renovatie, indien enkel het pleisterwerk nieuw is, verloopt de droging een stuk sneller.

 • We hebben binnen een vochtprobleem gehad. Dit is nu opgelost, maar er zijn vochtkringen zichtbaar en de verf bladdert plaatselijk af. Hoe ga ik verder?

  Na langdurige vochtbelasting is het noodzakelijk de ondergrond voldoende lang te laten uitdrogen. Pas wanneer je bij metingen met de HPM-vochtmeter geen hogere waarden dan 30 ( op een schaal van 100 ) meer vaststelt, kan de muur opnieuw afgewerkt worden.  Doe de metingen op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen.  Indien er bij het uitdrogen zouten aan de oppervlakte zijn gekomen, dienen deze grondig droog afgeborsteld te worden.

  Verwijder ook alle aangetaste pleisterwerk. Dit is niet meer draagvast. Je kan de vergelijking maken met een zandkasteel: zolang het zand nat is, blijft het zandkasteel staan. Bij uitdrogen valt het uiteen. Net zo dus bij pleisterwerk. Aangetast pleisterwerk zal bij uitdrogen verpoederen. Hierop verder werken is niet mogelijk.

  Verwijder ook alle loszittende of afbladderende verflagen tot op een draagvaste ondergrond (afsteken met plat mes, afschuren, …).

  Hoe ga je verder te werk:

  - Herstel de zones waar je pleisterwerk hebt verwijderd pas als de onderliggende muur is droog is (30% of lager op HPM vochtmeter). Doe dit met vulmiddel Ardex 828 en afwerkplamuur Ardex 826.

  - Breng op de volledige muur een grondlaag Bisol of Epomur aan om eventuele doorslag van opgedroogde vochtkringen tegen te gaan.

  - Werk de muur af met verf naar keuze met Topsilk, Bolatex, …

   

 • We hebben een binnenmuur die last heeft van opstijgend vocht. Wat kan de oorzaak zijn?

  Opstijgend grondvocht kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je er een aantal met bijhorende remedie.

  We beginnen met een correct uitgevoerde grondwaterwering:

  Het pleisterwerk stopt boven de grondwaterwering. Onder de grondwaterwering wordt er kleefcement gebruikt om de plint te bevestigen. Cement is namelijk tegen het permanente vocht bestand, gips niet.

  LET OP: er is holle ruimte ter hoogte van de grondwaterwering. Op die manier kan het pleisterwerk geen grondwater opzuigen.

   

 • We hebben een tijdje terug een nieuwe tegelvloer laten leggen. Sindsdien hebben we last van optrekkend vocht in de muren waardoor de verf afbladdert. Wat kunnen we hieraan doen?

  Bij het plaatsen van een nieuwe tegelvloer bovenop de bestaande, komt het vloerniveau mogelijks hoger te liggen dan de grondwaterwering. Om dit op te lossen, zie vraag 1.

 • 1b. pleisterwerk loopt door achter de plint

  Op onderstaande tekening zie je dat de holle ruimte ter hoogte van de grondwaterwering achter de plint opgevuld is met gipspleister, waardoor de grondwaterwering overbrugd wordt.  Het vocht kan aldus via het pleisterwerk naar boven trekken, ook al zit er een grondwaterwering!

  Opmerking: in dit geval volstaat het om het pleisterwerk achter de plint te verwijderen onder de grondwaterwering, zodat een holle ruimte ontstaat.  Injecteren is hier niet nodig. De oorzaak van het vochtprobleem, namelijk de vochtbrug, wordt weggenomen.

   

 • 1c. vloerniveau komt hoger dan grondwaterwering

  Wanneer de grondwaterwering onder het vloerniveau ligt (of de vloer komt hoger te liggen dan de grondwaterwering), ontstaat er eveneens een vochtbrug waardoor het grondwater zich optrekt in de binnenmuur.

  Ook hier biedt onderkappen of injecteren een degelijke en blijvende oplossing.

   

 • 1d. er is geen grondwaterwering aanwezig

  Bij het ontbreken van grondwaterwering zijn er 2 mogelijkheden: “onderkappen” of injecteren. Bij het onderkappen wordt een waterwerende laag in de muur geplaatst. Dit gebeurt in stroken om de stabiliteit van de woning niet in het gedrang te brengen. Deze oplossing is echter vrij arbeidsintensief, duur en tijdrovend. Injecteren is een “sneller” alternatief. Hierbij wordt in de voeg een horizontale barrière aangebracht met behulp van emulsiegel waardoor de steen waterafstotend wordt.

   

 • 1e. er is grondwaterwering aanwezig maar er zijn zones waar deze is onderbroken of beschadigd

  Zones met een onderbreking in de grondwaterwering kunnen plaatselijk geïnjecteerd worden. Hou hierbij rekening met voldoende “breed” te injecteren zodat er voldoende waterwerende barrière ontstaat. Rond stopcontacten dient in elk geval het watergevoelige pleisterwerk verwijderd te worden en vervangen te worden door watervaste cementering.

   

 • Mortelresten

  In deze figuur werd de grondwaterwering correct geplaatst, maar uitgezakte isolatie/mortelresten in de spouw zorgen voor een contactbrug. 

  Het grondwater kan via deze weg toch boven de grondwaterwering geraken.

  Op die manier ontstaat er alsnog een vochtige binnenmuur. Je kan deze verwijderen door een opening te maken in de muur om zo de vervuiling te verwijderen.

   

 • Opmerkingen

  1/ Gipspleisterwerk is zeer watergevoelig. Het is dan ook zeer belangrijk om alle aangetaste pleisterwerk volledig te verwijderen tot op de blote baksteen. Ook plinten en lambriseringen dienen volledig te worden verwijderd.

  2/ Een binnenmuur die lange tijd heeft nat gestaan is ook niet meteen terug droog ná de behandeling (onderkappen, injecteren,…) De uitdroogtijd bedraagt ongeveer 2 cm muurdikte per maand. Alvorens verder af te werken dient de muur volledig te zijn uitgedroogd, d.w.z  maximum 30 op de HPM-vochtmeter.  De eventueel gevormde zoutuitslag verwijder je droog met een harde borstel.

   

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug