Doe het zelf: Water- of solventgedragen lak

Water- of solventgedragen lak

Je moet lak kiezen. Maar welke is de beste? En hoe breng je deze aan? Hieronder vind je alle tips & tricks om jouw verfklus tot een goed einde te brengen.

Kijk mee hoe het moet!

In deze filmpjes laten we je duidelijk zien hoe je aan
de slag moet gaan

 • Hoe kan ik weten of mijn deuren geschilderd zijn met een lak op waterbasis of solventbasis?

  Je kan dit op een vrij eenvoudige manier gaan testen met de volgende producten: alcohol(ethanol/methanol) en cellulose thinner.

  Wrijf je met cellulose thinner op een solventgedragen lak, dan lost deze op. Een watergedragen lak wordt kauwgum-achtig. Doe dezelfde test met alcohol/methanol op een solventgedragen lakverf, dan gebeurt er niets. Een watergedragen lakverf zal traagjes oplossen en kleur afgeven op de doek.

 • Ik ben aan het schilderen met een solventverf. Moet ik de kwast elke dag uitwassen? Als de schilderwerken af zijn, hoe kan ik deze dan het beste bewaren?

  Op het einde van de dag kan je de kwast bewaren in aluminiumfolie die je goed aandrukt zodat het  contact met de lucht is afgesloten. Wacht je langer dan een paar dagen om verder te schilderen, was de kwast dan uit met white spirit. Zwier daarna de kwast uit en was die grondig na met water en zeep. Bewaar de kwast niet rechtopstaand, maar hang die op of leg die neer. Zo vermijd je dat de haren schuin komen te staan.

 • Ik ga zelf een kastje maken in MDF dat ik daarna wil schilderen. Waarop moet ik letten?

  Vooreerst is MDF een materiaal dat sterk kan uitzetten en krimpen naargelang de luchtvochtigheid, tot 2.5 mm per lopende meter. Schilder daarom dan ook alle kanten van de MDF planken die je gebruikt, ook al zijn zullen ze niet zichtbaar zijn in het eindresultaat. Het is niet nodig om het volledige verfsysteem toe te passen op niet zichtbare kanten. De grondlagen volstaan om kromtrekken ten gevolge van verschil in luchtvochtigheid te voorkomen.

  Ook de kopse kanten van de MDF planken zijn zeer poreus. Ze nemen veel verf op en worden best behandeld met een goed vullende grondlaag: Brushfiller. Dit is een goed vullende en goed schuurbare borstelplamuur. Breng hiervan twee lagen aan. Doe dit ook op twee kopse kanten die tegen elkaar worden gemonteerd.

  De naden tussen twee kopse kanten zijn moeilijk weg te werken. MDF heeft geen ABA kanten zoals gipsplaten. Het is dan ook niet mogelijk te garanderen dat naadjes die je gaat dichtplamuren of dichtkitten niet meer tevoorschijn zullen komen.  Laat de naden daarom bij voorkeur open of voorzie een decoratieve gefreesde V-voeg.

  Welk verfsysteem je kan toepassen kan je terugvinden in vraag 5 en in de veelgestelde vragen rond hout binnen.

 • We hebben een dressing laten maken in MDF. We hadden deze graag geschilderd in het wit of een heel lichte kleur. Kiezen we best een verf op waterbasis of een verf op solventbasis?

  Op MDF plaats je best een grondlaag op waterbasis. MDF bevat namelijk inhoudsstoffen die kunnen reageren met een verf op olie-/solventbasis. Dit kan tot een slechte droging of tot oppervlaktestoornissen van de solventgedragen grondlaag leiden. Daarom stellen we voor om te beginnen met twee grondlagen Elastoprim Hydro. Schuur na elke laag het oppervlak lichtjes op om vezelopruwing te verwijderen. Afwerken kan je met een lakverf op waterbasis zoals Persisto Satin Hydro, Hybride Satin PU of Hybride Mat PU. Je kan ook kiezen voor een afwerking met lakverf op solventbasis zoals Premium satin XS (meer info rond schilderen van MDF bij de veelgestelde vragen rond hout binnen).

  Let wel, de kleur speelt in deze vraag een belangrijke rol! Wit of lichte kleuren in een solventgedragen verf vergelen in het donker. Een dressing is doorgaans een donkere ruimte. De verf die zich onder de stapeltjes kledij bevindt krijgt al helemaal geen licht. Dat wil zeggen dat je na verloop van tijd een plaatselijk of zelfs volledig vergeeld oppervlak zal hebben. Verf op waterbasis vergeelt dan weer niet! In het geval van afwerking met een lichte kleur, geniet deze dan ook de voorkeur. Andere voor-en nadelen van watergedragen en solventgedragen verf vind je onder vraag 4.

   

 • We hebben een huis gekocht. Alle deuren zijn geschilderd, maar we willen deze herschilderen. Ik zou dit het liefste doen met watergedragen verf. Hoe pak ik dit aan?

  Meestal bevatten binnendeuren vetsporen, en dan vooral rond de deurklink.  Deze moeten eerst verwijderd worden alvorens te schuren (anders wrijf je het vet open).

  Ontvetten doe je met Formule MC Neutral, eventueel in combinatie met een Scuff schuurspons of Scotch Brite. Spoel grondig na met water en maak het oppervlak droog.  Schuur daarna de aanwezige verflaag grondig op (aanwezige verflaag  moet mat geschuurd zijn) en verwijder het stof met een licht vochtige doek. 

  Indien de aanwezige verflaag een solventlak is, dan is het aangewezen om een grondlaag Omniprim plus aan te brengen.  Afwerken doe je naar keuze met Hybride Satin PU (zijdeglanzende) of Hybride Mat PU (mat). 

  Zijn de oude lagen watergedragen lakken (hoe je dit te weten komt, lees je in vraag 2), dan kun je na de nodige voorbereidingen rechtstreeks overschilderen met 2 eindlagen, naar keuze Hybride Satin PU of Hybride Mat PU.

  TIP

  Als je deuren moet schilderen, verwijder dan telkens het deurslot en de deurknop. Dit om de snelheid van werken tijdens het schilderen te verhogen.

 • Zijn lakken op waterbasis even krasvast als lakken op solventbasis? Wanneer kies ik voor watergedragen en wanneer voor solventgedragen?

  Hieronder vind je alvast een opsomming van de voor- en nadelen van beide types:

  Watergedragen lakken

   

  -          Beter kleurbehoud en nauwelijks glansverlies buiten

  Bij buitentoepassingen blijft een afwerking met watergedragen lak veel langer decoratief in vergelijking met alkydverf. Het kleurbehoud is afhankelijk van de kleur zelf, bepaalde kleurpigmenten zijn gevoeliger voor UV-licht dan andere.  Bij toepassing van kritische, donkere kleuren (rood, blauw,..) is het kleur- en glansbehoud van watergedragen een stuk beter dan gelijkaardige kleuren in een solventgedragen verf. 

  -          Lange levensduur buiten, minder snel onderhoudsbeurten nodig

  Als gevolg van het langere glans- en kleurbehoud wordt  een watergedragen lak minder snel onderhouden dan een solventgedragen lak. De levensduur van het schilderwerk is van heel wat factoren afhankelijk. Naast het type verf spelen ook de totale laagdikte van het verfsysteem, de kleur van de verf, de oriëntatie, de houtsoort en de constructie een grote rol.

  -          Waterverdunbaar en zo goed als reukloos

  Geen storende geur die dagen blijft hangen en het reinigen van materieel kan eenvoudig met water gebeuren.

  -          Bevatten weinig oplosmiddelen: minder milieu- en gezondheidsbelastend

  Watergedragen lakken zijn hét antwoord op de milieuproblematiek.  Ook al bevatten ze enkele procenten oplosmiddel (o.a. om de filmvorming mogelijk te maken), ze zijn veel minder belastend voor het milieu en voor de eigen gezondheid.

   

  -          Blijven langer hun elasticiteit behouden buiten (barsten niet op termijn)

  In tegenstelling tot een alkydlak wordt de verffilm van een watergedragen lak niet harder na verloop van tijd. Een harder wordende verffilm in combinatie met “werkend” hout levert na een zekere tijd barsten op in de verffilm waardoor deze snel degradeert. Bij een watergedragen lak gebeurt dit niet en blijft de elasticiteit zeer lang behouden.

  -          Vlot verwerkbaar, mits gebruik juiste gereedschap

  Een watergedragen lak droogt sneller dan een solventgedragen lak. Om tot een kwalitatief resultaat te komen, is een juiste manier van aanbrengen doorslaggevend. Niet enkel de snelheid en de manier van schilderen moet aangepast worden aan de weersomstandigheden, er wordt ook best specifiek materiaal (kwasten, rollen, schuurpapier, …) gebruikt voor de verwerking van watergedragen lakken.

  -          Droging en aanbrengmethodiek sterk afhankelijk van de omstandigheden.

  De snelheid van droging en de open tijd van een watergedragen lak hangt zeer nauw samen met de hoeveelheid luchtvochtigheid en de temperatuur. Schilderen in volle zon, bij sterke wind, bij mistig weer of bij zeer hoge of lage temperaturen doe je dus beter niet met watergedragen lakken. Ook bij binnentoepassing zorg je best voor voldoende verwarming en ventilatie na het aanbrengen van de verf.

   

  Solventgedragen lakken

   

  -          Goed kleur- en glansbehoud buiten, doch minder goed dan watergedragen lakken

  In vergelijking met de vroegere klassieke alkydversies van voor 2010 hebben solventarme lakken een beter kleur- en glansbehoud en moeten dus minder frequent onderhouden worden. Bij kritische kleuren kan dit gemakkelijk enkele jaren winst betekenen. Op dit gebied scoren watergedragen lakken echter nog beter waardoor deze een nog langere levensduur hebben.

  -          Eenvoudiger aan te brengen, lange open tijd en minder afhankelijk van externe omstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid

  Solventlakken hebben een langere open tijd dan de watergedragen lakken. De verwerking van deze verven is ook een stuk minder kritisch omdat temperatuur en luchtvochtheid minder invloed hebben op de droging dan bij watergedragen lakken. Het verwerken van solventlakken vereist ook geen specifiek materiaal. Zorg wel voor een minimum temperatuur van ong. 10 °C en voor voldoende licht tijdens het droogproces.

  -          Krasvaster bij binnentoepassingen

  Solventgedragen lakken  zoals Premium satin XS, of Durosatin scoren nog steeds een klasse beter wat betreft kras- en slijtvastheid.

  -          Bevat oplosmiddelen, geurhinder en nog steeds milieubelastend

  Solventgedragen lakken bevatten ong. 300 g vluchtige organische stoffen/l verf wat nog steeds de nodige geurhinder en belasting voor gezondheid en milieu betekent. Het gebruikte materiaal wordt met white spirit uitgewassen.

   

  -          Vlekbestendiger (meer gesloten film)

  Een solventgedragen  alkydlak heeft een gesloten, sterk vernette verffilm. Dit betekent dat oppervlakkige vervuiling op de droge en uitgeharde verffilm eenvoudig kan gereinigd worden. Een watergedragen lak neemt sneller vetvervuiling op in de verffilm en is daardoor niet steeds perfect reinigbaar.

  -          Betere fixatie op kritische ondergronden

  Kritische ondergronden zoals verweerd schilderwerk of minder goed ontvette ondergronden worden beter behandeld met een solventgedragen alkydlak.  De kleine bindmiddeldeeltjes zorgen voor een stevige fixatie van de ondergrond en eventuele vetachtige resten stoten de solventgedragen verf niet af. Dergelijke ondergronden worden best steeds voorbereid met een solventgedragen grondlaag, ook indien wordt afgewerkt met een watergedragen lak.

Er zijn momenteel geen tips&tricks

De juiste verf voor de juiste klus?

Beantwoord hieronder de vragen op basis van jouw specifieke situatie en wij stellen jou de geschikte producten voor. Twijfel je bijvoorbeeld over de afwerking? Onze coaches in de colora winkel helpen je graag verder!

Welke soort verf heb je nodig om je project te laten slagen? We helpen je op weg! Volg hieronder de stappen in onze verfwijzer en wij zoeken voor jou de passende verf. Uitstekend resultaat verzekerd.

3 Type ondergrond?
Terug
Loading...
4 Welke afwerking?
Terug
Loading...
5 Aantal vierkante meter te schilderen?
Aantal m2
Loading...
Terug