Afwasbare verf

Afhankelijk van de kamer, kies je een bepaalde soort verf. In de keuken moet je vaker de muren reinigen, in de badkamer moeten ze bestand zijn tegen de vochtige omgeving en op de muren in de hal beland ook af en toe een modderveeg. Maar afwasbare verf, bestaat dat?

Welke verf kan je afwassen?

Om te beginnen moet je het onderscheid maken tussen glanzende en matte verven. Een geschilderd oppervlak met een hoge glans is makkelijker te reinigen dan een matte verflaag. Waarom?

  • Glanzende verf bevat veel bindmiddel. Dat middel zorgt ervoor dat de verffilm gladder aanvoelt en dus hoger is van glans. Het maakt het oppervlak makkelijk te reinigen. Ideaal voor de keuken dus, waar de muur al sneller besmeurd kan raken, of de badkamer, waar de muur moet bestand zijn tegen een hoge vochtigheidsgraad.
  • Halfmatte en licht zijdeglanzende verven worden het meest gebruikt in woonkamers en slaapkamers. Deze verven zijn beter afwasbaar dan matte verven.
  • Matte verf bevat dat bindmiddel in veel lage concentraties. Het oppervlak zal ruwer aanvoelen. Door de afwezigheid van bindmiddel ontstaan ook poriën die water opnemen als je er met een natte doek over wrijft. Deze oppervlakken zijn niet geschikt om te reinigen. Dit type verf wordt het meest gebruikt voor plafonds of muren die niet vaak vuil worden.

Niet helemaal zeker of je te maken hebt met matte of glanzende verf? In onze vorige blogpost staan enkele tips om het zelf te testen! Je kan ook een reactie achterlaten onder deze blogpost of langskomen in een van onze winkels.

Je binnenmuren afwassen zonder de verf te beschadigen

 

Afwasbare verf uit ons assortiment

De meeste verven in ons assortiment zijn afwasbaar. Ben je echter op zoek naar een uitstekend afwasbare verf, dan kunnen we volgende verven naar voor schuiven:

  • Voor muurverven binnen raden we meestal Bolatex aan. Dit is een zijdeglanzende acrylaatverf voor binnen.
  • Wat onze lakken betreft, deze zijn allemaal afwasbaar. Als beste alternatieven schuiven wij hier Hybride PU Satin of Hybride Wall PU naar voor, beide verven op waterbasis. Durosatin en Persisto PU Satin, twee lakken die o.a. ingezet worden voor het lakken van vloeren en trappen zijn uiteraard ook uitstekend afwasbaar.

Reinigen met water

Was geverfde oppervlakken altijd af met water. Doe je dat niet, dan zal door de wrijving de temperatuur van het oppervlak stijgen en zal de verf opblinken. Je bent het oppervlak dan aan het polieren en niet aan het reinigen.

Vooral matte verfoppervlakken zijn hier gevoelig voor. Zelfs met water loop je het risico dat ze gaan opblinken. Niet wrijven, maar deppen is de boodschap. Doe dat met een natte doek, zacht zeemvel of natuurspons.

Zijdeglanzende en glanzende verfoppervlakken kunnen beter tegen de wrijving bij het reinigen. Toch is het aangeraden om ook hier enkel met een vochtige doek of spons te werken. Werk in een wrijvende beweging, zonder al te veel druk uit te oefenen.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Bolatex
  • condensbestendige eindlaag voor vochtige ruimtes

  • keukens en badkamers

  • heel goed afwasbaar

Vanaf 18,38 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Afwasbare verf

Jouw reactie
  • * Verplichte velden