Hoe behangen met vliesbehang?

Vliesbehang wordt gebruikt om de muren van je woning te beschermen. Het maakt ze schokbestendiger en voorkomt slijtage. Heeft je muur kleine oneffenheden, dan verbergt een laagje vliesbehang die moeiteloos. Maar hoe behangen met vliesbehang? Wij geven je graag ons stappenplan mee.

Behangen met vliesbehang is op zich heel gelijkaardig met het aanbrengen van gewoon behangpapier. Wij maken je in 10 stappen wegwijs in hoe je vliesbehang best aanbrengt.

Hoe vliesbehang behangen

 1. Gebruik een grondlaag op poreuze ondergronden zoals pleister of gipsplaten. Hierdoor is er minder inzuiging van de lijm in het pleisterwerk en nadien minder kans op blaasvorming in je vliesbehang.
 1. Snij enkele stroken vliesbehang op maat. Hou rekening met de muurhoogte en reken er 10 cm extra bij.

 2. Breng de lijm aan op de muur met een langharige rol. Doe dit voor één strook, maar wel voldoende breed zodat er overlapping is met de volgende strook. Verdeel zo egaal mogelijk. Hoeken en kantjes lijm je in met een borstel. Om blaasvorming achteraf te vermijden mag je zeker geen plekken overlaten zonder lijm!

 3. Breng de eerste strook vliesbehang aan in de natte lijmlaag. Start iets uit de hoek op een loodrechte lijn. Zorg dat je boven- en onderaan zo'n 5 cm vlies overhoudt.

 4. Druk goed aan met een spatel. Werk met de spatel ook (eventuele) plooien of blaasjes uit naar de (vrije) zij-, boven- en onderkant toe tot je een mooi egaal gekleefd vlies hebt.

 5. Snij het overtollige vlies weg met een scherp cuttermes. We raden je aan om na een paar stroken behang een stukje van het mes af te breken. Verwijder overtollige lijm onmiddellijk met een spons.

 6. Lijm de muur in om de volgende strook aan te brengen.

 7. Kleef de volgende strook goed aansluitend tegen de rand van de vorige strook.

 8. Verwijder eventuele lijmresten en druk de naden goed aan met een nadenroller.

 9. Laat het vliesbehang 24 uur drogen alvorens te overschilderen.

 • Behangen met vliesbehang: snij enkele stroken vliesbehang op maat
 • Behangen met vliesbehang: snij enkele stroken vliesbehang op maat
 • Behangen met vliesbehang: snij enkele stroken vliesbehang op maat

 • Behangen met vliesbehang: hoeken en kantjes lijm je in met een borstel
 • Behangen met vliesbehang: hoeken en kantjes lijm je in met een borstel
 • Behangen met vliesbehang: druk goed aan met een spatel

 • Behangen met vliesbehang: breng de lijm aan op de muur met een langharige rol
 • Behangen met vliesbehang: kleef de volgende strook goed aansluitend tegen de rand van de vorige strook
 • Behangen met vliesbehang: snij het overtollige vlies weg met een scherp cuttermes
 

Elke situatie is mogelijk weer anders. Overleg daarom steeds met de colora coach in je dichtstbijzijnde colora winkel voor de juiste productkeuze en het meest optimale verf- of behangresultaat voor jouw interieur.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Hoe behangen met vliesbehang?

Kurt Vanlede

We zijn aan het renoveren . We hebben op oude muren wat sleuven gefreesd voor elektriciteit .Deze nu terug dichtgemaakt en vlakgeschuurd en ook nog wat ander pleisterwerk hersteld (Knauf goldband). Hoelang moeten we wachten om vliesbehang te mogen aanbrengen (droogtijd pleister)

Meli van colora

Dag Kurt,
De droogtijd van pleister bedraagt normaal 2 cm in 6 weken. Nu zie ik dat je sleuven opgevuld hebt, wat normaal meer is dan 2 cm. Daardoor zal je droogtijd in ideale omstandigheden (luchtvochtigheid, warmte in de ruimte,...) zeker 6 à 7 weken duren. Je kunt dit zien wanneer de donkere (de natte) pleister wit is (zoals de rest van de muur), dan is het droog. Je kunt ook gebruik maken van een vochtmeter (verkrijgbaar bij colora) om zeker te zijn dat alles goed is uitgedroogd.
Veel succes! Kleurrijke groeten, Meli van colora

Marc

In de slaapkamers van het huis dat ik kocht, is recent renovatievlies geplakt. Ik had echter ondertussen ook reeds 20 rollen gewoon behangpapier besteld. Ik dacht dat renovatievlies niet alleen overschilderbaar was, maar ook met gewoon behang kan overplakt worden. Klopt dat? Of loop ik het risico door behang over het renovatievlies te plakken dat gans het zootje dan tesamen van de muur afvalt? De informatie die ik bijeen gegoogled heb is op dat vlak tegenstrijdig. Help!

Meli van colora

Dag Marc,
Het lijkt ons geen probleem om het behangpapier te plaatsen op voorwaarde dat het renovatievlies vooraf geschilderd werd/wordt. Renovatievlies zuigt namelijk alles op, dus wanneer je je lijm er op zou doen en dan je behangpapier, heb je kans op blazen. In het geval van een afwerking met vinylbehang (ik weet niet welk behangpapier je hebt?) en het renovatievlies dat er al hangt is nog niet geschilderd, stellen wij voor om een overgepigmenteerde verf (vb verftype Initio muurverf) te gebruiken en te laten drogen alvorens te behangen met je vinylbehang. Voor meer info hieromtrent, kun je terecht bij je colora-winkel. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels
Veel succes!

Kim

Beste,

Kan renovatievlies gebruikt worden op osb te behangen zonder dat je de structuur van het hout erdoor ziet?

Beste Kim,
OSB platen kun je zeker behangen, KV300 zal zeker de structuur van OSB wegnemen, MAAR indien er verschillende platen naast elkaar staan, en dus naden zijn in hetzelfde vlak, zullen deze extra zichtbaar worden door het te behangen, er zal een neep te zien zijn. Deze opkitten heeft hier geen positief effect.
Indien de OSB platen zouden overschilderd worden, zal ter hoogte van de naad een barstje komen.
Bij beide systemen zal je dus niet perfect kunnen afwerken. Over het algemeen is het barstje bij overschilderen minder opvallend dan de neep bij het behangen. Dit komt doordat hout leeft en dus beweegt. Beste zou zijn werken met gyproc.
Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jouw buurt voor bijkomend gratis advies.
Vriendelijke groeten.

Piet

Kan renovlies gebruikt worden als basis voor vliesbehang. Bvb als de muur zeer veel oneffenheden vertoont?

Ingrid van colora

Beste Piet,
Renovatievlies R300 kan gebruikt worden om kleine oneffenheden weg te werken (1mm).
Om grotere oneffenheden weg te werken is plamuren aangewezen.
Succes.

veevaete tine

Bestaat er effen wit vliesbehang dat niet meer overschilderd hoeft te worden?
Beste Tine,
Alle vliesbehang dient om te overschilderen, er bestaan wel effen behangen die je achteraf nog kan overschilderen maar dit hoeft niet. Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt voor meer advies. Vr gr Ingrid

Jouw reactie
 • * Verplichte velden