Cellenbeton schilderen: handige weetjes

Cellenbeton is een populair bouwmateriaal. Het is licht, maar toch sterk isolerend en zelfs brandwerend. De betonblokken hebben echter een zeer poreuze structuur. Dat wil zeggen dat de inzuiging van de verflagen in het beton enorm groot is. Maar hoe moet je  u eigenlijk cellenbeton schilderen?

Cellenbeton – Ytong is het bekendste merk – wordt gebruikt voor binnen- en buitenmuren. Omdat de blokken mooi op elkaar stapelen, kiezen sommigen ervoor om het beton zichtbaar te laten. Vooral in garages is dat het geval. Wil je de muur toch afwerken, dan moet je alternatieve middelen bovenhalen, want een normale primer zal de strijd verliezen tegen de sterke inzuiging van het cellenbeton. De eerste laag die je op je nieuwe muur plaatst moet de poriën verzadigen voor je verder kan met het schilderen.

Die alternatieve middelen, dat zijn middelen die gemaakt zijn met een ander doel, maar perfect kunnen gebruikt worden als laag om de poriën van het cellenbeton af te sluiten. Zo raden we bij colora aan om gebruik te maken van Sublifill, traditioneel gebruikt voor het verven van buitenmuren. Karakteristiek aan deze gevelverf is dat ze heel ‘opvullend’ werkt en dus de strijd met de poriën van het cellenbeton wel aankan.

Cellenbeton schilderen

Nadat de inzuiging van het cellenbeton is geneutraliseerd, kan je beginnen aan de afwerking. Dit gebeurt op de manieren die je gewoon bent. Kies voor je binnenmuren of buitenmuren een verf die voor een van beiden geschikt is.

Een overzicht van alle binnenverven en buitenverven vind je op de website van colora.

Hoe je te werk gaat bij het schilderen van binnenmuren en buitenmuren lees je in eerdere blogposts.

Foto gebouw:
"Siporex-bricks » par Tumi-1983 — Travail personnel. Sous licence CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Foto betonblokken:
"Ytong" door de:User:Ytong - german wikipedia, uploaded as own work. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 

Reacties op:

Cellenbeton schilderen: handige weetjes

Jouw reactie
  • * Verplichte velden