Creatief met kasten en opbergruimtes

Of je nu grote of kleine ruimtes ter beschikking hebt, opbergruimte heb je altijd tekort. Creatief omspringen met jouw kastindeling en opbergruimtes kan je leven heel wat aangenamer maken. Ontdek snel onze tips en ideeën om de ruimte die je hebt zo optimaal en inventief mogelijk te benutten.

Bezint eer ge begint

Wil je je ruimte optimaal benutten, sta dan eerst even stil bij de meest eenvoudige vragen. Wat wil je precies opbergen en wat gebruik je waar het vaakst? Met andere woorden, wat hoort bij wat en waar berg je het op? Hanteer alvast volgende vuistregel om de hoogte te bepalen waarop je iets een plaatsje geeft:

  • arm- en/of ooghoogte: plaats de spullen die je meest gebruikt of nodig hebt waar je ze snel ziet en gemakkelijk bij kunt;

  • buk- of reikhoogte: zaken die je minder vaak gebruikt, kan je iets hoger of lager wegbergen;

  • knie- of trapladderhoogte: wat je zelden nodig hebt, steek je helemaal boven- of onderaan.

multifunctionele opbergruimte trap

Slim opbergen rendeert

Na het bepalen van de hoogte kan je verder indelen. Gebruik bij diepere kasten uittrekbare (binnen)lades voor een goed overzicht op de volledige inhoud. Maar opgelet, voorwerpen die verstopt zitten achter andere dingen, dreig je te vergeten. Gebruik daarom naamkaartjes, symbolen of pictogrammen op je dozen en boxen die aangeven wat je waar terugvindt.

Er zijn vast nog vergeten plekjes die je perfect tot kast- of opbergruimte kunt omtoveren. Denk maar aan verloren hoeken onder trappen of treden, in de treden zelf, onder het bad of onder zitbanken. Eigenlijk kan elk klein hoekje als extra bergruimte worden afgewerkt.

Bent for Boss

Bent van Looy creëerde voor Boss Paints zijn ‘Bent for Boss’ collectie met 24 verven en 7 behangreferenties. Ideaal om kleur in je kasten te brengen. Bij het maken van zijn collectie is hij heel dicht bij zichzelf gebleven. Bent werkte met designs en kleuren die hem omringen en die bij hem herinneringen oproepen. Heel opvallend is de combinatie van heel heldere kleuren of van toffe pasteltinten. Bent geeft je met zijn collectie dus heel wat inspiratie hoe je je kastjes kunt schilderen.

Let bij het schilderen wel altijd op de glansgraad waarmee je het oppervlak afwerkt. Satijn is bijvoorbeeld makkelijker in onderhoud dan een matte afwerking. Stof is veel sneller te zien op hoogglans en op donkere kleuren. Na het schilderen hou je best ook rekening met de doorhardingstijd van de verffilm. De dag nadien is de verf wel droog, maar nog niet volledig hard. Wacht dus voldoende lang om er spulletjes in op te bergen, anders krijg je krassen. Bij watergedragen lakverf is de doorhardingstijd zo’n 7 dagen en bij synthetische lakken wel tot 14 dagen.

Kleerkasten: een geval apart

Of het nu gaat om een eenvoudige kleerkast of een volledige dressing, je hebt de keuze tussen open of gesloten kasten, of een combinatie van beide! De mogelijkheden zijn oneindig, de keuze dan weer heel persoonlijk. Een open kast geeft je een makkelijk en snel overzicht, maar vergt wel wat discipline. Het valt immers meteen op als alles er wat rommelig bijligt. Open kasten doen jouw ruimte ook kleiner lijken, maar als je graag zicht hebt op alles in 1 oogopslag, is dit misschien wel helemaal jouw ding. Een gesloten kast oogt visueel iets rustiger. Het wordt wel wat moeilijker als je alle draaideuren en lades tegelijk openzet, tenzij je enorm veel plaats hebt. Schuifdeuren nemen minder plaats in wanneer ze openstaan, maar er blijft altijd een deel van de kastinhoud verscholen achter het verschoven paneel.

Kleerkasttips:

  • Extra roedes zijn nuttig voor grote en langere kledingstukken (rokken, jurken, bloezen, lange broeken, vesten, hemden …) of stukken die wat strijkwerk vragen.

  • Extra lades zijn dan weer handig om de kleinere zaken in op te bergen zoals sokken, ondergoed of accessoires.

  • Losse en kleine voorwerpen, die makkelijk rondslingeren, steek je best in (stapelbare) dozen, bakken, mandjes of potten.

  • Met inlegbare onderverdelingen blijft alles mooi overzichtelijk.

Binnenste buiten of buitenste binnen

De huidige trend is om ‘buiten’ zoveel mogelijk ‘binnen’ te halen of in elk geval in elkaar te laten lopen. Denk bv. aan een kastelement of zitbank die van binnen doorloopt naar buiten. Is jouw buitenruimte eerder beperkt, overweeg dan ingebouwde oplossingen zoals bv. een ingewerkte zandbak onder het terras. Als je de zandbak dicht legt, behoud je je totale buitenoppervlakte. Zijn de kinderen thuis en willen ze zandtaartjes bakken, dan doe je hem weer open. Iedereen tevreden :-)!

Je ziet het, er zijn tal van mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan met jouw opbergruimte. Als uitsmijter geven we je graag nog wat inspiratie mee. Heb je toch nog vragen bij de uitwerking? Kom dan zeker langs in je dichtstbijzijnde colora-winkel.

originele houten opbergkisten

— Berg grote stukken op in originele houten opbergkisten met toffe prints of motieven.

 

kleine houten kistjes

— Werk kleine houten kistjes af met bordverf en iedereen vindt snel zijn eigen spulletjes terug.

 

traptreden en wandrekken

— Laat je traptreden en wandrekken één geheel vormen. Mooi en uiterst praktisch.

 

multifunctionele opbergruimte trap

— Bouw de ruimte onder je trap om tot een multifunctionele opbergruimte, ideaal voor lange en brede stukken door de diepte.

 

een origineel uitstalraam

— Maak als verzamelaar een origineel uitstalraam of een echte ‘parkeergarage’ voor de mooiste bolides.

 

inschuifbare schrijf- en knutselbanken

— Bouw met houten planken de meest verrassende piratenkoffers of inschuifbare schrijf- en knutselbanken.

 

kleine en grotere patrijspoortnissen

— Maak het very girly & cosy met houten rekken en werk af met kleine en grotere patrijspoortnissen.

Reacties op:

Creatief met kasten en opbergruimtes

Mieke

Wat een enig idee die patrijspoortnissen! Leuk als kattenslaapplaats!
Maar..........waar koop je ze? Of hoe maak je ze?

------------

colora


Dag Mieke

Je kan hiervoor best even aankloppen bij een schrijnwerker. Hij weet hier zeker raad mee en kan iets maken helemaal naar jouw wensen. Je kan een afdruk van de foto in dit blogbericht meenemen als voorbeeld.

Voor de afwerking van het schrijnwerk kan je daarna zeker langsgaan bij de colora in jouw buurt. Zij hebben kunnen jou het gepaste advies geven om de patrijspoort mooi af te werken in een transparante beschermlaag of een originele accentkleur!

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Jouw reactie
  • * Verplichte velden