Geel in je interieur: de betekenis van geel als verfkleur

Geel is een verfkleur die onmiddellijk doet denken aan een stralende zon en is daarom een kleur die bovenal vrolijkheid uitstraalt. Geel heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand en kan zelfs een genezende kracht hebben. Lees hier alles over de kleurenpsychologie en de betekenis van geel, en ontdek hoe je geel als verfkleur in je interieur toepast.

De oorsprong van geel

Geel in je interieur: de betekenis van geel als verfkleur

In het Christendom wordt geel gebruikt als teken van nieuw leven. Denk bijvoorbeeld aan het paasfeest bij de Katholieke kerk, dat gesymboliseerd wordt door de kleur geel. Toch werd geel in de Middeleeuwse kerk ook in de negatieve zin gebruikt: verstotenen, zoals joden, heksen, moslims, etc. werden verplicht om geel te dragen.

Ook in het verre Oosten werd geel gebruikt als symboolkleur. In China was de gele kleur voorbehouden voor de keizer, maar ook in de Boeddhistische cultuur komt geel vaak voor.

Kleurenpsychologie: de betekenis van geel

Geel is een stralende en warme verfkleur die geassocieerd wordt met de zon. Egocentrisme wordt daarom vaak met geel geassocieerd: net zoals de zon, zien personen met egoïstische trekjes zich namelijk vaak als diegene om wie alles draait. Daarnaast staat geel voor logica, intelligentie en motivatie. Geel is een kleur die je confronteert met je verborgen angsten, helpt bij het overwinnen van hindernissen en emotionele blokkades, en een gunstig effect uitoefent op je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien activeert geel de hersenen en zet de kleur aan tot werklust.

Toch is geel vooral een kleur met een vrolijk karakter. Er is geen enkele kleur die positivisme of optimisme beter weergeeft dan geel. Deze associatie dankt het waarschijnlijk aan het licht van de zon en prachtige bloemen in bloei, zoals de mooie gele paasbloem. Geel geeft levenslust en kan daardoor mensen doen opfleuren en helpen bij een dipje of een depressie.

Een gele verfkleur kan zelfs een genezend effect hebben. Huidklachten als eczeem en acne zullen verbeteren door geel, aangezien geel een zuiverend effect heeft op het lichaam. Geel beïnvloedt eveneens de alvleesklier, suikerziekte en alle organen van de spijsvertering.

Een gele verfkleur in je interieur

Geel in je interieur: de betekenis van geel als verfkleur

Geel is als lichte en stralende verfkleur ideaal voor donkere kamers die gericht zijn op het noorden of het oosten. Zolderkamers of bijkeukens zullen bijvoorbeeld helemaal opfleuren met een gele tint en een zonnige uitstraling krijgen. In de woonkamer, keuken of slaapkamer kan je gele accenten aan te brengen die in combinatie met andere kleuren een tijdloze klasse uitstralen.

Als je kiest voor een gele verfkleur in je interieur, verf dan liefst niet de volledige kamer in het geel. Te veel geel kan immers een overweldigend en storend effect hebben. Wie van geel houdt, kan wel opteren om geeltinten te combineren en bijvoorbeeld helder citroengeel samenvoegen met warme okertinten.

Geel in je interieur: de betekenis van geel als verfkleur  

Geel combineren met andere verfkleuren is net iets moeilijker. Geel is namelijk een dominante kleur die tevens beïnvloed kan worden door andere kleuren. Toch zijn er mooie kleurencombinaties met geel mogelijk. Geel past goed bij neutrale grijs- of wittinten, maar ook bij bruin of oranje komt geel goed tot zijn recht. Gele accessoires op een donkere achtergrond zijn tegenwoordig trouwens erg trendy.

Reacties op:

Geel in je interieur: de betekenis van geel als verfkleur

Jouw reactie
  • * Verplichte velden