Hoe schilder je een plafond?

Plafonds verven is een specifieke ‘discipline’ binnen het schilderen. Het is een schilderklus die je snel en vlot afwerkt, zolang je maar de juiste techniek gebruikt. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rijtje om jouw plafond vlot te schilderen.

Goed begonnen is half gewonnen

Vraag je je af hoe je best start met het schilderen van een plafond? Dan is het antwoord vrij simpel: de juiste voorbereiding! Zorg ervoor dat je rondomrond genoeg ruimte vrij hebt om je plafond gemakkelijk te kunnen schilderen. Maak de kamer leeg en verwijder plafondlampen en gordijnen. De vloerbekleding bescherm je met afdekkarton en je meubels dek je af met plastiek.

Plafond schilderen: muren mooi afplakken

Muren mooi afplakken

Bij het schilderen van plafonds is het belangrijk dat je de muren onaangeroerd laat. Plak ze daarom af met kwalitatieve tape, voldoende breed. Is de scheiding tussen het plafond en je muur niet mooi recht? Plak de tape dan enkele millimeters lager op de muur, weg van de scheiding. Voor een perfecte aflijning kan de tape eventueel nog extra afgekit worden met Bostokit. Merk je dat het plafond niet helemaal egaal is? Dan kan je eventueel bijplamuren of een fixeermiddel aanbrengen.

Hoe je plafond verven?

De ruimte en de muren staan nu klaar voor het echte werk. Volg onze 5 stappen voor een perfect geschilderd plafond.

 1. Breng een grondlaag aan (Topprim, Optiprim of Bisol) en laat goed drogen.

 2. Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van 1 m².

 3. Zet op een eerste vierkante meter de randen af met een ronde kwast.

 4. Breng de verf aan in stroken naast elkaar. Verdeel de verf door met de rol in een kruisbeweging over de stroken te gaan. Om te eindigen, maak je de laatste rolbewegingen in de richting van de lichtinval.

 5. Werk voor de volgende vierkante meters op exact dezelfde manier. Zorg er steeds voor dat je het vorige vlak met ongeveer één rolbreedte overlapt. Herhaal dit voor het volledige oppervlak en overlap de vorige strook telkens met één rolbreedte.

Heb je een houten plafond? Dan is de werkwijze anders. Lees hier hoe je een houten plafond best schildert. Ook voor het schilderen van plafondbalken hebben we hier een aantal specifieke tips.

 • Plafond schilderen: breng de verf aan in stroken naast elkaar
 • Plafond schilderen: breng de verf aan in stroken naast elkaar

 Tips voor een perfecte afwerking

Tot slot geven we nog een aantal handige tips prijs voor een prachtig eindresultaat.

 • Zorg voor geschikt schildermateriaal en gebruik een kwalitatieve verfrol.

 • Een temperatuur van 15°C is ideaal zodat de verf niet te snel droogt. Zet de verwarming dus af en zorg ervoor dat er geen tocht is. Is de temperatuur toch te hoog, zet dan een paar emmers water in de kamer om de luchtvochtigheid te verhogen. De verf zal hierdoor trager drogen.

 • Schilder je plafonds zoveel mogelijk bij daglicht.

 • Verf zoveel mogelijk weg van de lichtbron. Begin dus best bij het raam en schuif stelselmatig op naar de andere kant van de kamer.

 • Zorg dat je altijd genoeg verf op de verfrol aanbrengt om strepen te voorkomen en werk het plafond in één keer af.

 • Verwijder de tape onmiddellijk na het schilderen. Zo bekom je de mooiste scheiding tussen de kleur van het plafond en de muren en vermijd je een gekartelde lijn.

 

Hoe goed je ook je best doet om een plafond mooi en streeploos te schilderen, de kans op strepen blijft uiteraard bestaan. Benieuwd naar de specifieke oorzaken van strepen en hoe je ze kan vermijden? Ontdek het hier.

Heb je nog specifieke vragen over hoe jouw plafond te schilderen? De colora coach voorziet je graag van het nodige advies. Kom langs in één van onze winkels.

 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Topprim

Topkwaliteits grondlaag voor binnenmuren en plafonds.

Vanaf 20,35 € voor 0.5 L

Detail
Optiprim
 • standaard grondlaag

 • voor muur en plafond

 • aankleurbaar naar eindlaag

Vanaf 17,62 € voor 0.5 L

Detail
Bisol
 • isoleert vlekken

 • fixeert verpoederde ondergrond

 • solventgedragen

Vanaf 29,06 € voor 1 L

Detail

Reacties op:

Hoe schilder je een plafond?

Jelle

Beste,

Ik heb ondertussen al meerdere pogingen ondernomen mijn plafond te schilderen, maar ben nog steeds niet tevreden van het resultaat.

Bij geen lichtval lijkt het perfect maar eens de zon binnenschijnt zie je de verfrolaanzetten en vlakken

Ik heb reeds goedkope en dure verf gekocht maar met idem resultaat

Kunnen jullie mij advies geven aub? Hoe kan ik mijn plafond egaal wit krijgen zonder verfrolafzetten? Moet ik alsnog primer gebruiken na 2 recente verflagen?

Alvast bedankt

Laura van colora

Dag Jelle,

Omdat je al meerdere waterige verflagen op elkaar hebt aangebracht, kan je best je plafond eerst afsluiten met een synthetische primer zoals Bisol om doorbloeding van vlekken op de ondergrond te verhinderen. Indien je nog meer waterige verflagen op je plafonds zet, zal dit enkel stroever en stroever beginnen aanvoelen en het resultaat zal niet verbeteren. Na de synthetische primer kan dan afgewerkt worden met een muur- of plafondverf zoals Topmat.

Hier nog enkele tips om een goed resultaat te verkrijgen:
- Zorg dat het niet te warm is in de kamer en zorg tijdens het werken voor een hogere vochtigheid
- Breng voldoende verf aan: probeer het gemiddelde verbruik (10 – 12 m²/l) te respecteren.
- Voor grote plafonds raden we aan om met 2 of meer personen naast elkaar te werken, zodat telkens nat in nat kan verder geschilderd worden.

Hopelijk kan je hiermee verder aan de slag.

Veel succes!

Laura van colora

Schildersbedrijf de Groot

Handig en informatief artikel over plafonds schilderen.

Coussement Evelyne

Beste,

Ik zou graag ons toilet willen schilderen. Een blauwe tint( donker)gecombineerd met een zandkleur. Graag zou ik het plafond willen schilderen met één van deze kleuren. Welke?

Met vriendelijke groetjes,
Coussement Evelyne.

Meli van colora

Dag Evelyne,
Ik raad je aan om even langs te gaan bij je dichtstbijzijnde colora-winkel. We geven namelijk gratis kleuradvies in de winkel. Daar kunnen ze je het beste advies verlenen, o.a. met voorbeelden van kleurstaalkaarten. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels
Kleurrijke groetjes, Meli van colora

Karine

Beste,
Onze kinderen hebben hun best gedaan voor de inrichting van hun huis. Zij hebben het plafond wit geverfd en een muur in een grijze kleur. Puik werk hebben ze geleverd, enkel spijtig dat de overgang tussen de twee kleuren met een gekartelde lijn is. Hoe kunnen ze dit oplossen? Is dit niet op te lossen met een lijn van siliconen of dergelijke te spuiten. Klopt dit? Hoe dit best te doen of is er een andere en misschien betere manier om dit op te lossen? Hopelijk kan u ons een oplossing geven!
Karine

Meli van colora

Dag Karine,
Je kan op de muur met gepaste tape (voor gevoelige ondergronden) enkele millimeters onder het plafond afkleven. Deze druk je goed aan met propere vod. Daarna spuit je een fijne streepje Bostokit tussen de tape en plafond, het overtollige neem je weg met een licht vochtige spons. Dit laat je een uurtje drogen en overschilder je met de plafondverf het streepje tussen plakband en plafond met een dun laagje verf. Je neemt de tape dan zo snel mogelijk weg.
Veel succes! Kleurrijke groetjes, Meli van colora

Stroobant Maxim

Nu is het plafond in keuken en woonkamer in houten planchetten met houtknoppen in. Momenteel donker vernist. Nu hadden we graag geverfd in een lichtere kleur. Zijn na het schilderen deze houtknoppen ook niet meer te zien?
Eerst een primer, en zo ja welke en in hoeveel lagen? Kan de primer ook in de kleur van de eindlaag gekocht worden? En, eindlaag in één of in meerdere lagen aanbrengen?
Graag uw advies.
Groetjes, Maxim

Meli van colora

Dag Maxim,
Wij stellen voor om de ondergrond op te schuren, ontstoffen, 2 lagen Elastoprim-primer (in de kleur van je afwerkingslaag) en af te werken naar keuze.
Ik raad je aan om met jouw specifieke vraag toch even langs te gaan bij jouw colora-winkel. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels
Groetjes, Meli

Marc Papanikitas

Beste

We hebben een nieuwbouw. Alle plafonds en muren moeten geschilderd worden. Moeten we voor nieuwbouw ook overal primer gebruiken vooraleer we gaan schilderen?

Meli van colora

Dag Marc,

Voor nieuw bepleisterde muren is het inderdaad beter om eerst een primer te plaatsen. Dit kan met bv. Optiprim of Topprim zijn (dit zijn watergedragen primers, waardoor je geen geurhinder zal ondervinden). Deze primers kunnen ook al aangekleurd worden naar dezelfde kleur als die van de eindlaag en zorgen dan ook al voor extra dekkracht.
De primer zorgt ervoor dat de meeste inzuiging van het pleisterwerk weggenomen wordt. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen van de eindla(a)g(en), zorgt voor een goede hechting en zo ben je zeker dat de eindlaag geen aanzetten zal vertonen.
Mocht je graag nog meer info krijgen rond jouw vraag, neem gerust even contact op met jouw colora-winkel. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Groetjes,
Meli van colora

Nick

Beste,

Als je begint met de 2 de rij van het plafond te schilderen, moet je dan de vorige rij in die richting overlappen of moet je aanzetten in de vochtige strook en uitrollen van het licht weg? Heb je dan geen aanzet strepen? Bedankt.


------------

Dag Nick

Het is steeds de bedoeling om lichtjes in de voorgaande “rij” in te rollen. Het volgende filmpje van op ons YouTube-kanaal kan jouw zeker helpen bij de uitvoering: Hoe schilder ik een plafond?

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Eva

Beste
Wij gaan zowel het plafond als onze muren verven. We beginnen met het plafond, maar kunnen wij dezelfde dag ook een eerste laag al op onze muren zetten? Of moet het plafond eerst volledig droog zijn? Op dag 2 zouden we dus zowel de muren als het plafond een tweede laag willen geven. Of is dit te snel?
Alvast bedankt!
Groetjes
Eva
Beste Eva,
Wij adviseren om droogtijd en uithardingstijd te respecteren en dit toch in 3 dagen uit te voeren.
Dag1: Muur en plafond voorzien van een grondlaag (scheiding tussen plafond en muur aflijnen met een borstel).
Dag2: Plafond afwerken en laten drogen.
Dag3: Plafond afkleven en muren afwerken (plafond afkleven met tape voor gevoelige ondergronden).
Succes, Ingrid.

stevens

Beste,

Moet er ook op een plafond altijd eerst een primer worden aangebracht?

Bedankt voor uw reactie,
mvg,
An
Beste An,
Een primer zal de zuigkracht van de ondergrond sterk verminderen en egaal brengen (isoleren). Hierdoor zal de afwerking niet volledig opgenomen worden in de ondergrond en zal je een mooie egale verf film verkrijgen na droging. Op sterk zuigende (plakwerk, matte verf,…)ondergronden is een primer zeker aangewezen. Naast de zuigkracht bestaan er ook primers die vervuiling kunnen Isoleren. Ik adviseer om even langs te gaan bij een colora winkel , zij zullen je helpen met de juiste primer keuze.

Jouw reactie
 • * Verplichte velden