Hoe houten planchetten schilderen?

Bestaat het plafond in je woonkamer uit geverniste houten planchetten, maar oogt dat nogal donker of je bent erop uitgekeken? Dan kan je de planchetten in een lichte kleur schilderen. Op die manier creëer je een interieur waar het aangenaam vertoeven is. Ontdek hier hoe je te werk gaat.

Voorbereiding: schuren, ontvetten en grondlaag

Planchetten schilderen is mogelijk, zowel op geverniste eik als op grenen. Begin alvast met volgende voorbereiding: schuur en ontvet het plafond in één bewerking met Formule MC in combinatie met Scotch Brite of Scuff schuurspons. Spoel grondig na met water en maak droog.

Plaats vervolgens een grondlaag Omniprim extreme. Omniprim extreme is een primer die speciaal is ontwikkeld voor gladde ondergronden. De verf is zo goed als reukloos en is na 6 à 12 uur overschilderbaar. Werk tot slot af met Hybirde Mat PU.

Planchetten schilderen: tussenlaag aanbrengen

Zijn er geel-bruine vlekken in de Omniprim extreme grondlaag zichtbaar? Dat komt omdat stoffen uit het hout (harsen of looizuren) doorbloeden in de verffilm. Omniprim extreme is hier gevoelig aan omdat het een product op waterbasis is. Je kan er echter niet omheen, want je hebt Omniprim Plus nodig voor de hechting.

In dat geval kan je een tweede grondlaag Elastoprim (solventgedragen) aanbrengen of je ervoor kiezen om rechtstreeks af te werken met een solventlak zoals Premium Satin XS.

Barsten bij het schilderen van grenen planchetten

Hou er rekening mee dat grenen planchetten krimpen en uitzetten naargelang de luchtvochtigheid in de ruimte. Is de luchtvochtigheid hoog, dan zetten de planchetten uit omdat het hout vocht opneemt. De spleten tussen de planchetten worden kleiner. Is de luchtvochtigheid laag, dan krimpen de planchetten omdat het vocht uit het hout trekt. De spleten tussen de planken worden dan groter.

Heb je de planchetten geschilderd wanneer er veel vocht in de lucht was? Dan bestaat de kans dat de spleten bij een lage luchtvochtigheid groter worden en een gedeelte van het hout zichtbaar wordt. Dit is de ruimte in de spleet die niet is geschilderd. Het is dus niet de verf is die barst, maar wel het spel van krimpen en uitzetten van de spleten. Het komt er dus op aan bij een lage luchtvochtigheid te schilderen .

TIP: Schilder je plafond in houten planchetten in de winter

In de winter zorgt de verwarming in je huis voor een lage luchtvochtigheid en zijn de spleten tussen de planchetten goed zichtbaar. Tijdens de zomer is de luchtvochtigheid het hoogste. Schilderen in de winter is dus de boodschap.

Het kitten van de spleten is zinloos. Door het krimpen en uitzetten van de planchetten zal de aangebrachte kit loskomen.

Deze producten heb je nodig om te slagen