Hoe muren verven: noodzakelijke weetjes

Heb je de knoop doorgehakt en ga je die binnenmuren in een ander kleurtje steken? Vlieg er dan niet overhaast in en informeer je goed op voorhand. Met onze nuttige tips kom je al heel wat te weten over hoe je muren efficiënt te verven.

Als je een kamer wilt schilderen, start je best eerst met het plafond. Daarna verf je de deurlijsten om te eindigen met de muren. Maar hoe verf je nu effectief de muren?

Goed begonnen is half … geverfd

Met een goede voorbereiding vlot het schilderwerk veel sneller omdat je niet telkens moet stoppen door lastige obstakels die op je schilderspad opduiken. Overloop daarom deze checklist voor een grondige voorbereiding.

 • Verwijder vetvlekken met de milieuvriendelijke ontvetter Formule MC en spoel na met water.

 • Was in vochtige ruimtes mogelijke schimmel op de muren weg met verdund bleekwater. Gewoon overschilderen heeft geen zin want op termijn komt het er toch terug door.

 • Check of de ondergrond cohesief is en voldoende draagkrachtig. Dit kan je testen door wat tape in een hoekje te plakken en deze er af te trekken. Blijft het pleisterwerk hangen aan de muur, dan is de ondergrond nog OK.

 • Maak je muren sterker met schildersvlies. Ze kunnen zo beter tegen een stootje langs de buitenkant, maar ook langs de binnenkant worden mogelijke barsten beter opgevangen.

 • Vul kleine putjes op en plamuur bij waar nodig voor een effen en mooier resultaat.

 • Neem stopcontacten en plinten weg. Kan dit niet, plak ze dan af met tape. In de grote waaier aan plakbandtypes geldt het principe: ‘you get what you pay for’. Werk je met goedkopere varianten, dan verwijder je ze best dezelfde dag nog, anders heb je mogelijks lijmresten.

 • Kies de juiste borstels en rollen! Er zijn tal van nieuwe technologieën (bv. microvezel) voor een zeer fijne afwerking. Door met een heel dikke rol op je muur te schilderen bekom je eerder een grote rolstructuur.

Hoe muren verven: het echte werk

 1. Primer primeert

  Optiprim in verfbakje

  Verschillende ondergronden hebben verschillende primers nodig. Voor het verven van muren heb je immers een andere primer nodig dan voor het verven van deuren of kasten. Investeer dus in een goed dekkende primer waardoor je meestal maar 1 afwerkingslaag nodig hebt. Onze favoriet: Bossprim.
  Lees hier nog meer over het belang van primer.

  Tip: bij probleemgevallen zoals een keuken waarin 20 jaar werd gerookt, of in het geval van vochtringen kan je best starten met een specifieke en sterk isolerende primer, zoals Bisol.

 2. De juiste verf? Dat varieert!

  Voor het verven van muren raden wij meestal aan om te werken met kwaliteitsverf. In ons Top-gamma kun je kiezen tussen de halfmatte afwerking Bossflow Silk, dat een iets hogere glans heeft.

 3. Voldoende verf rendeert

  Goede verf is niet zo goedkoop, maar het is echt geen goed idee om spaarzaam om te gaan met verf en er te weinig van te gebruiken. De ervaring leert dat men meestal begint met een goed verbruik, maar hoe verder men vordert… hoe harder men op de rol gaat duwen en hoe minder verf men gebruikt. Dit leidt niet tot een mooi resultaat. Op het etiket van de verfpot staat steeds een aanbevolen verbruik. Respecteer dit!

 4. Werk gecontroleerd

  Ga steeds gestructureerd te werk. Trek baantjes van een halve meter, sop je rol opnieuw in en start met het volgende baantje. Zorg er ondertussen voor dat de temperatuur in de te schilderen kamer niet te hoog is.

 5. De techniek evolueert

  Laat je adviseren over de recentste mogelijkheden op het vlak van verf en materiaal.

Wil je graag nog een korte samenvatting zien vooraleer te starten? Check dan hier ons DIY filmpje.

Een buitenbeentje: gevels

Bij buitenmuren is het allemaal wat complexer. Elke gevel is immers anders door externe factoren en de verschillende ondergronden hebben ook hun eigen specifieke valkuilen. Expertise is hier dus aan de orde.

De colora adviseurs komen graag bij je langs om een goed beeld te krijgen over de gevel. Na het bezoek krijg je trouwens van BOSS Paints een garantie van 10 jaar op de hechting van de verf op de muren, mits de werf is bezocht, gecheckt en goedgekeurd.

 • Gevel schilderen
 • Gevel schilderen
 • Gevel schilderen

Heb je nog vragen over hoe je muren te verven binnen of buiten? Onze colora coach voorziet je graag van nog meer advies in je dichtstbijzijnde colora winkel

Deze producten heb je nodig om te slagen

Bisol
 • isoleert vlekken

 • fixeert verpoederde ondergrond

 • solventgedragen

Vanaf 31,94 € voor 1 L

Detail
Bossprim
 • standaard primer

 • voor binnenmuren en plafonds

 • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf 19,61 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Hoe muren verven: noodzakelijke weetjes

www.degroot-schildersbedrijf.nl

Wat een duidelijk artikel voor mensen die graag zelf de touwtjes in handen nemen. Ik heb zelf ook een schildersbedrijf, De Groot schildersbedrijf, maar ik vind het altijd fijn dat zulke informatie beschikbaar wordt gesteld voor doe-het-zelf-klussen!

Jouw reactie
 • * Verplichte velden