Hoe pak ik opstijgend vocht in muren aan?

Afbladderende verf, barsten en scheuren in de muren, slechte luchtkwaliteit binnenshuis, … Het zijn maar een paar van de gevolgen veroorzaakt door vocht in de muren. Om het probleem te kunnen aanpakken, moeten we op zoek naar de oorzaak van het opstijgend vocht. Vaak is die te vinden bij de grondwaterkering.

De ideale situatie

In het beste geval werkt de grondwaterkering naar behoren en wordt opstijgend vocht tegengehouden. Het pleisterwerk komt niet in aanraking met de vochtige omgeving. Onder de grondwaterkering wordt kleefcement gebruikt. Tussen het pleisterwerk en het kleefcement is er een holle ruimte.

Hoe pak ik opstijgend vocht in muren aan?

Als er geen waterkering voorzien is in de muren, krijgt het grondwater vrij spel, met alle gevolgen vandien. Grote vochtplekken ontstaan en zorgen voor afbladderende verf, zoutvlekken op de muren en zelfs de luchtkwaliteit in je huis daalt er drastisch door. Er bestaan twee mogelijkheden om deze problemen op te lossen: onderkappen of injecteren.

Vochtige muren onderkappen

Er wordt een waterwerende laag in de muren geplaatst over de gehele lengte van de muur. Dit is een zeer arbeidsintensief werk waarbij zowel de binnen- als buitenmuren moeten beschadigd worden. Deze oplossing plan je dan ook het beste in als je je volledige woning gaat renoveren. Onderkappen is 100% effectief, waardoor je voorgoed verlost bent opstijgend vocht.

Vochtige muren injecteren

Deze optie is goedkoper en sneller dan het volledig onderkappen van muren. Injecteren gaat ook perfect bij een beschadiging van de grondwaterkering. Via boorgaten in de muur wordt een emulsiegel zoals Dry-out geïnjecteerd. Deze gel zal zich verspreiden in de poriën van de bakstenen en zal zo een waterwerende laag vormen, die het opstijgende vocht tegenhoudt. Wil je een onderbroken grondwaterkering overbruggen, breng de gel dan in over een voldoende grote afstand. Rond stopcontacten voorzie je in dit geval een watervaste cementering in plaats van watergevoelig pleisterwerk.

Laat de muren uitdrogen

Verwijder het aangetaste gipspleisterwerk voor de behandeling, want deze is zeer watergevoelig. Verwijder ook de plinten. De nieuwe afwerking breng je pas aan als de HPM-vochtmeter niet meer dan 30 (op een schaal van 100) aangeeft. Dan zijn je muren voldoende droog om zonder problemen aan de afwerkingswerkzaamheden te beginnen.

Bekijk onze stap voor stap video

Zie je de klus nog niet helemaal zitten? Volg hier alle stappen in onze stap voor stap video.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Dry-out
  • injectie tegen opstijgend grondvocht

  • toepasbaar in binnen- en buitenmuren

  • eenvoudige applicatie voor permanente vocht barrière

Vanaf 31,36 € voor 0.31 L

Detail

Reacties op:

Hoe pak ik opstijgend vocht in muren aan?

Jouw reactie
  • * Verplichte velden