Hoe schilder je een houten vloer?

Vloeren schilderen is best een uitdaging. Je zou niet de eerste zijn die vaststelt dat hij plots geen kant meer op kan en zichzelf heeft vastgeschilderd in een uithoek van de kamer. Aan de hand van ons 10-stappenplan leggen we uit hoe je succesvol een houten vloer schildert.

Een houten vloer heeft charme, maar een laagje verf kan soms wonderen doen om jouw interieur een unieke twist te geven. Het is een bewuste keuze die je maakt, maar de vraag blijft uiteraard: hoe schilder je een houten vloer want dat lijkt niet altijd even gemakkelijk.

Cruciale factor: de ondergrond

Bekijk eerst en vooral de huidige toestand van de ondergrond goed. Deze zal immers een impact hebben op hoe je jouw houten vloer schildert. Kan je op naakt hout werken, dan mag je dadelijk starten met een grondlaag en een afwerklaag. Is je ondergrond al bewerkt, check dan of de behandeling nog intact is en je er verder op kan werken.

Merk je dat de bestaande vernislaag op jouw vloer doorlopen is, dan moet je eerst schuren vooraleer te schilderen. Doe deze schuurkarwei in verschillende fases, met steeds een fijnere korrel. Werk altijd naar het licht toe en verander bij elke schuurbeurt van richting. Schuur overal, ook in hoekjes en op moeilijk bereikbare plaatsen zoals onder radiatoren.

Bij een geboende vloer was je er best de boenwas af met terpentijn. Omwille van de hechting is het geen goed idee om rechtstreeks te schilderen op boenwas.

Houten vloer schilderen in 10 stappen

 1. Maak de vloer volledig vrij.

 2. Controleer op uitstekende nagels of losliggende planken en herstel openingen en spleten met Woca Woodfiller.

 3. Ontvet met Formule MC Neutral en Scotch Brite sponsjes. Spoel grondig.

 4. Schuur de bestaande verflaag nat met waterproof schuurpapier (korrel 180-220). Verwijder de schuurresten met een spons en laat het hout goed drogen!

 5. Plak plinten en muren af met brede tape.
 6. Schilder de grondlaag met Elastoprim, eventueel aangekleurd volgens de kleur van je eindlaag. Werk altijd in de lengterichting van de houten planken en behandel geen te grote oppervlakken ineens. Laat een dag drogen.

 7. Breng een eerste deklaag Durosatin aan met een lakrol en een kwast. Verdeel de verf gelijkmatig en laat de vloer een dag drogen.

 8. Herhaal de dag nadien met een tweede laag Durosatin (indien gewenst).

 9. Verwijder de aangebrachte tape terwijl de verf nog aan het drogen is. Wacht je te lang, dan is de kans groot dat de tape scheurt, dat er lijmresten achterblijven en dat je de verflaag beschadigt.

 10. Wees extra voorzichtig de eerste dagen na het schilderen, want de verf is pas volledig droog en uitgehard na 1 à 2 weken.

Tip: om niet in de problemen te raken: denk vooraf goed na waar je zal beginnen met het schilderen en zorg dat je zonder problemen eindigt bij de deur, zodat je niet ingesloten raakt.

Nabehandeling en onderhoud

Wanneer je de vloer goed dekkend schildert, is er geen specifieke nabehandeling nodig. Gebruik bij het onderhouden van je geschilderde vloer zeker geen detergenten want die laten meestal sporen na. Stofzuigen doe je best met een speciale parketborstel. Veeg de vloer vervolgens na met een vochtige doek (geen natte doek!).

Verkies je om je houten vloer te behandelen met olie of vernis, dan wordt het een totaal ander verhaal. Je leest er hier alles over.

Met ons stappenplan wordt het schilderen van je houten vloer gegarandeerd een succes. Ben je ervan overtuigd dat je jouw houten vloer dekkend wilt schilderen, maar heb je nog twijfels over de kleur? Onze collega Evelien geeft je hier alvast wat inspiratie over hoe zij de vloer in haar logeerkamer aanpakte.

Heb je nog andere vragen of wil je nog wat extra advies inwinnen? Kom langs in je dichtstbijzijnde colora winkel.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Durosatin-20 more
Durosatin
 • voor trappen

 • zeer slijtvast

28,96 €

Vanaf 26,06 € voor 0.5 L

Detail
Elastoprim-20 more
Elastoprim
 • voor hout binnen en buiten

 • houdt kleurstoffen tegen

22,97 €

Vanaf 20,67 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Hoe schilder je een houten vloer?

Jouw reactie
 • * Verplichte velden