Houten ramen binnen schilderen

Wil je je houten schrijnwerk in je woning een kleurtje geven, hou dan rekening met een aangepaste werkwijze in vergelijking met andere oppervlakken zoals vb. de muren. De juiste verfsystemen gebruiken is een absolute must om een goede hechting te verzekeren bij het schilderen van houten ramen in je huis.

Onbehandeld hout aanpakken zorgt meestal voor weinig problemen. Zijn je houten ramen echter al behandeld met vernis, gebruik dan zeker een aangepast verfsysteem om een goede hechting te verzekeren.

Voorbereiding

Houten ramen binnen schilderen

Bereid je goed voor. Plak alle kantjes van de ramen en muren af. Geverniste oppervlakken was je eerst af met Formule MC Neutral. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak volledig ontvet is. Spoel af met proper water en maak het oppervlak droog met een propere doek.

Schuur het schrijnwerk van de ramen glad met schuurpapier met een grove korrel (180-220) en ontstof nadien met een licht vochtige doek. Dit doe je voor zowel geverniste als onbehandelde ramen.

Verfsystemen onbehandeld hout

Is je houten schrijnwerk binnen niet gevernist, kies dan voor een grondlaag Elastoprim Hydro. Laat voldoende drogen en schuur lichtjes – en voorzichtig! – op. Werk af met twee lagen watergedragen lak (Hybride Satin PU of Hybride Mat PU) of een solventlak (Premium Satin XS). Laat tussen de verschillende lagen voldoende droogtijd.

Verfsystemen voor gevernist hout

Omniprim Plus of Elastoprim verzekeren een goede hechting op behandelde houten oppervlakken. Afwerken doe je met een watergedragen lak (Hybride Satin PU of Hybride Mat PU) of een solventlak (Premium Satin XS).

Al deze primers en afwerklakken zijn aankleurbaar. Je houten schrijnwerk past dus altijd perfect in je nieuwe interieur. Ga voor meer informatie langs in een van onze colora winkels.

Houten ramen binnen schilderenHouten ramen binnen schilderenHouten ramen binnen schilderen

Fotografie: Tom Lagast

 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Houten ramen binnen schilderen

fredel

Bij de restauratie van ons oude huisje zijn de oude houten balken vrijgekomen. Ze zijn echter geschilderd in verschillende lagen en deze verf is quasi niet te verwijderen ondanks alles wat we hebben geprobeerd. We hebben ze nu opgeschuurd en willen ze wit schilderen. We willen graag een natuurlijk houteffect behouden. Welke primer en verf gebruiken we best?
Beste,
Er zijn verschillende mogelijkheden om die balken(dekkend/halfdekkend) te behandelen, ik stel voor om even langs te gaan bij een colora winkel in de buurt om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Afhankelijk van het gekozen verfsysteem zal men dan ook een gepaste werkwijze kunnen voorstellen.
Vr gr, Ingrid.

Jouw reactie
  • * Verplichte velden