Houten ramen en deuren schilderen: verweerd hout

Onbeschermd hout verweert onder invloed van zon en regen. Het hout wordt dan grijs en vezelig. Elke onbeschermde houtconstructie buiten wordt vroeg of laat grijs. Hoe lichter de houtsoort, hoe sneller deze verwering gebeurt. Lichte houtsoorten zoals ceder, grenen of dennen worden dus snel grijs indien ze niet kort na plaatsing behandeld worden. Zijn jouw houten ramen of deuren verweerd? Geen paniek, je kan deze alsnog schilderen. Het is echter net iets meer (schuur)werk dan het schilderen van nieuwe houten ramen en deuren.

Voorbereiding

Houten ramen en deuren zijn blootgesteld aan weer en wind. Dit kan soms vorming van algen, mossen of schimmels teweeg brengen. Zeker als de ramen en deuren niet goed onderhouden worden. Heb je te kampen met algen, mossen of schimmels? Gebruik dan een gepast product om deze te verwijderen en spoel rijkelijk af met water.

Verweerde houten ramen en deuren schuren

Houten ramen en deuren schilderen: verweerd hout

Om verweerde houten ramen en deuren te schuren, start je met een grove korrel. Gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel nr. 60 of 80 tot de natuurlijke houtkleur terug zichtbaar wordt. Maak indien mogelijk gebruik van een schuurmachine. Herhaal vervolgens de schuurbeweging met een korrel 150 tot 180. Let erop dat je altijd in de richting van de houtvezel schuurt. Schuur nooit in ronddraaiende bewegingen. Ontstof het oppervlak grondig en breng afplaktape (voor gladde egale ondergronden) op het venster aan. Zorg ervoor dat je tussen de tape en het hout nog een stukje van het glas ziet zodat de hechting van de verf optimaal is.

Grondlaag voor verweerde houten ramen en deuren

Houten ramen en deuren schilderen: verweerd hout

Na het opschuren, is je hout schilderklaar en kan je de grondlaag aanbrengen. Voor de primer heb je in theorie twee mogelijkheden: watergedragen of solventgedragen primer. Voor verweerd hout raden wij een de solventgedragen primer Elastoprim aan. Sommige houtsoorten bevatten bovendien kleurstoffen die in water oplosbaar zijn. Dit is onder andere het gaval bij merbau, afzelia en tal van donkere tropische houtsoorten. Bij het schilderen met watergedragen producten kunnen deze stoffen vlekken veroorzaken in het schilderwerk. Plaats in deze gevallen altijd 2 grondlagen Elastoprim.

Nadat je de grondlaag hebt aangebracht, moet je eventuele gaatjes of spleetjes opkitten (dat doe je dus nooit vóór de primer). Voor het opkitten kan je Elastokit gebruiken. Tot slot zal je de grondlaag met een fijnere korrel (180) opschuren alvorens af te werken.

Verweerde houten ramen en deuren schilderen: afwerking

Er zijn drie manieren om verweerde houten ramen en deuren af te werken: dekkend, halfdekkend en transparant. Let op, bij halfdekkend afwerken heb je géén grondlaag nodig!

Dekkend afwerken

Houten ramen en deuren schilderen: verweerd hout

Bij dekkend afwerken schilder je houten ramen in elke kleur die je wenst. De houtstructuur wordt nagenoeg volledig bedekt. Je krijgt een strak egaal eindresultaat. Hier kan je opnieuw kiezen om watergedragen of solventgedragen af te werken. Lakken op waterbasis zoals Satineau hebben als grote voordeel dat ze langer hun kleur en glans behouden. Ze gaan minder snel verpoederen in vergelijking met solventgedragen lakken. Zeker bij frequente blootstelling aan de zon en bij het gebruik van donkere kleuren is dit een troef. Solventgedragen lakken zoals Elastosatin One zijn daarentegen makkelijker te verwerken doordat ze minder snel drogen. Ook al is je grondlaag met een solventgedragen primer geschilderd, afwerken met een watergedragen lak kan perfect. In beiden gevallen breng je twee lagen aan om af te werken. Tussenschuren met korrel 180 is altijd aan te raden.

Halfdekkend afwerken

Bij halfdekkend afwerken kan je zo goed als alle kleuren kiezen én je blijft de structuur van je hout zien in het schilderwerk. Bij halfdekkend afwerken, heb je geen grondlaag nodig. Er wordt met een systeem gewerkt waarbij er twee lagen in één worden gecombineerd. Woodcolor Classic zijn ideaal en zorgen ervoor dat je de houtstructuur nog blijft zien. Beide zijn solventgedragen producten.

Transparant afwerken

Bij een transparante afwerking, gebruik je een transparante grondlaag zoals Woodair primer en daarna breng je twee eindlagen (bijvoorbeeld Woodair Classic) aan. Je kan ook voor een aangekleurde variant kiezen. Woodair is solventgedragen en verkiezen wij voor verweerd hout ook boven watergedragen alternatieven.

Ideale weersomstandigheden

Het weer speelt een bepalende rol voor het resultaat van je schilderwerk. Je schildert beter niet onder de 10°C en 5°C is het absolute minimum. Bij te hoge temperaturen zal de verf dan weer te snel drogen. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Je schildert best in de schaduw nadat de zon is gepasseerd en wanneer het hout nog warm is. Mogelijk restvocht is dan uit het hout verdwenen en je hebt minder kans op blaasjes in de verf. Als er te veel vocht in de lucht is(bij mist of regenweer), hou je het verfmateriaal best in de kast opgeborgen. Hetzelfde geldt ook wanneer de wind te hard waait.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Woodair Primer
 • grondlaag voor Woodair Classic of Hydro

 • zorgt voor optimale hechting en bescherming

 • solventgedragen

Vanaf 21,63 € voor 0.5 L

Detail
Elastokit
 • opkitten buiten

 • gemakkelijk verwerkbaar

 • perfect overschilderbaar

Vanaf 7,55 €

Detail
Satineau
 • lakverf voor buiten

 • watergedragen

 • zijdeglanslak voor buiten

Vanaf 29,51 € voor 0.5 L

Detail
Woodair Classic
 • halfglanzende, halftransparante lazuur voor hout buiten
 • beschermt tegen verwering en vergrijzing
 • solventgedragen

Vanaf 25,28 € voor 0.5 L

Detail
Woodcolor Classic
 • halfglanzende dekkende beits voor hout buiten

 • éénpotsysteem met goede elasticiteit
 • solventgedragen

Vanaf 27,79 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Houten ramen en deuren schilderen: verweerd hout

Jouw reactie
 • * Verplichte velden