IJzer en staal verven: roest overschilderen

IJzer en staal hebben vele toepassingen en worden vaak gebruikt voor omheiningen en tuinpoorten. De negatieve eigenschap van deze metalen is dat ze gemakkelijk roesten. Gelukkig kan je verroeste omheiningen en tuinpoorten perfect schilderen, op voorwaarde dat je het materiaal op de juiste manier behandelt. Lees hier hoe je best te werk gaat als je verroest ijzer of staal wil verven. 

Verroest ijzer en staal schilderen – stappenplan

Als je van plan bent om verroest ijzer of staal te verven, pas je best volgend stappenplan toe:

IJzer en staal verven: roest overschilderen

 1. Indien het verroeste ijzer of staal ooit geschilderd geweest is, dan dien je de afpellende verflagen eerst te verwijderen met een afbijtmiddel of door deze grondig op te schuren.
 2. Verwijder altijd zoveel mogelijk de bestaande roestlagen vooraleer je begint met verven. Dikke lagen roest kan je afkrabben met een ontroestingsmes, de rest van de roest kan je opschuren met een schuurborstel en daarna met grof schuurpapier.
 3.  Ontstof het ijzer of staal grondig.
 4. Behandel het ijzer of staal vervolgens met Finifer. Finifer is zowel een roestwerende grond- als afwerklaag en breng je aan in 3 lagen, als je het ook als afwerklaag gebruikt.
 5. Breng Finifer aan in 2 lagen als je een andere afwerklaag naar keuze wil gebruiken. Vraag advies in de verfwinkel in je buurt voor de beste afwerklaag voor jouw toepassing.

Tips voor het verven van ijzer of staal

 • Plak alle niet te schilderen delen zorgvuldig af.
 • Bedek ook de grond zodat er geen verfspatten achter blijven.
 • Draag bij schuurwerk een stofmasker.
 • Draag aangepaste handschoenen indien je met een afbijtmiddel werkt.
 • Het aantal lagen dat je schildert, bepaalt de uiteindelijke levensduur. Voor buitentoepassingen breng je minstens 2 roestwerende lagen Finifer aan.
 • Scherpe hoeken en kantjes of plaatsen waar vocht kan blijven staan, krijgen best een extra laagje roestwerende verf. 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Finifer
 • antiroestverf

 • éénpotsysteem

 • solventgedragen

Vanaf 16,30 € voor 0.25 L

Detail

Reacties op:

IJzer en staal verven: roest overschilderen

Lize

Ik zou graag een oude ijzeren bureau die ik gekregen hebt van mijn vader willen pimpen door hem te schilderen. Hoe begin ik hier best aan? De verf komt nog nergens los, dus ik veronderstel dat ik gewoon een laag erover mag spuiten? Of is het toch beter eerst de laag op te schuren voor een goeie hechting?

Dag Lize,

Je zou best het ijzeren oppervlak eerst goed mat maken met Scotch Brite schuursponsjes en Formule MC Neutral. Daarna kan je onmiddellijk het bureau spuiten met een laag Durosatin. We kunnen deze verf op spuitbussen trekken in elke kleur die je maar wenst. Voor meer praktische tips kan je altijd langs in een colora winkel.

Groeten,
Laura van colora

Marieke dresdelaers

Beste,

We zouden graag een ijzeren plaat met een beetje roest gebruiken als magneetbord. Hoe kunnen we die best verven?

Mvg
Marieke

Laura van colora

Dag Marieke,
Dit kan zeker! Ijzer is immers een perfecte ondergrond als magneetbord. We raden aan om het aanwezige roest zoveel mogelijk weg te schuren en de ondergrond te schilderen met 2 (nog liever 3) lagen anti-roestverf Finifer. Finifer is in alle kleuren beschikbaar en kan je als één-potsysteem gebruiken (dit wil zeggen dat je de verf zowel als eerste, tweede en afwerkingslaag kan gebruiken). Hier>/a> vind je extra tips over hoe je de verf kan gebruiken.
Veel plezier!

Hanne

Beste,

Ik heb een aanbod gekregen om een knaagdierkooi over te kopen. Het nadeel is wel dat deze verroest is en een afschuur- en verfbeurt nodig heeft. Is het schadelijk voor huisdieren als ik dit doe?

Ingrid van colora

Beste Hanne,
Na grondig ontroesten kan je roestwerend primeren met
Finifer en dit eventueel als een 1-potsysteem gebruiken (dus ook als aflak) of aflakken met Premium Satin XS, beiden solventverven.
Ze zijn na volledige uitharding (7dagen) niet schadelijk voor mens, dier en milieu.
Succes


Jurgen Landrie

Beste,
Waarmee kan ik best een spade schilderen zodat die beschermd is tegen roest en waarvan de verf niet meteen verdwijnt na gebruik in de tuin?
Bedankt!

colora


Beste Jurgen,
Niet schilderen maar invetten ! Verf zal er sowieso afkomen. Na gebruik in de tuin, spade goed afkuisen en regelmatig invetten is de beste remedie tegen roest.
Vriendelijke groeten,
Ingrid

Anniek

Ik zou graag nieuwe metalen draadstoelen in goud verven. Kan dat ook, zonder dat deze snel zullen afblotten of afgaan?
Indien ze nieuw zijn, is ontvetten dan voldoende, of moeten deze volledig opgeschuurd worden?
Alvast bedankt!

--------------------------------------------


Dag Anniek

Dit kan zeker mits een gepaste voorbereiding. Je gaat best zo te werk:

1. Eerst ontvetten met water + Formule MC en Scotch Brite.
2. Daarna met een spuitbus "Goud" van Motip 2 à 3 lagen kleur aanbrengen.
3. Het geheel voor een optimaal resultaat nog extra beschermen met 2 lagen Blanke Lak van Motip.

Dit zal een sterk resultaat geven, maar weet wel dat de originele lak nog altijd sterker zal zijn dan wat je zelf aanbrengt.

Voor meer advies gericht op jouw project en voor de juist producten en juiste hoeveelheden kan je best eens langsgaan bij jouw colora in de buurt. Je vindt die hier op onze winkelpagina.

Veel succes!
Feebe van colora

Jouw reactie
 • * Verplichte velden