Inspiratie voor je gevel: Kleur buiten de lijntjes!

Niks geeft je woning zo snel een frisse, nieuwe look als een geverfde gevel. Maar hoe kies je nu de geschikte kleur. Welke uitstraling wil je aan de gevel geven? En wat met het schrijnwerk?

Je gevel als visitekaartje

gevel in het wit Je gevel is het visitekaartje van je woning: reden te meer dus om hem in een mooi jasje te stoppen. Laat de verfkleuren die je kiest voor de buitenmuren harmoniëren met het kleurenpalet dat je in je interieur gebruikt. Zo creëer je een mooi geheel. Hou bij het kiezen van verfkleuren ook rekening met de architectuur van je huis. Afhankelijk van de groote en de stijl van je huis kan je meerdere kleuren kiezen. Een strakkere buitengevel komt dan weer mooier uit in één en dezelfde kleur.

Laat je inspireren door je omgeving

Loop eens rond in je buurt en laat je inspireren.

Kleur van je gevel

Welke kleurencombinaties spreken je aan? Ben je eerder aangetrokken tot gevels met een ton-sur-ton kleurpallet? Of vind je het juist mooi als het kleur van de ramen en de voordeur contrasteren met de kleur van de gevel?

Put inspiratie uit de gevels van je buren om je te helpen met je kleurkeuze. Benadruk de architectuur van je woning met een lichtere gevelkleur en laat je huis groter lijken. Een donkere gevel valt op door zijn soberheid en tekent mooi af tegen wat groen in je voortuin.

Let bij het kiezen van je gevelkleur telkens op de oriëntatie van je gevel. Een spierwitte muur aan de zonkant zal een verblindend effect hebben, een te donkere gevel zal dan in kleur weer sneller vervagen. Test daarom bij het kiezen van je verf de kleuren uit in verschillende weersomstandigheden om de voor jouw gevel beste kleur te kiezen.

Kan je wat hulp gebruiken bij het zoeken van een gevelkleur? Roep dan de hulp in van een kleuradviseur bij colora en vraag je kleuradvies aan huis aan!

                           gevel in het rood                                                                                                      

Textuur

Ben je helemaal fan van de kaleiverf op de gevel van je buren? Of vind je een strakkere look met buitenmuurverf aan de overkant toch iets meer voor jou? Om een bepaalde stijl te bekomen kan de textuur van je gevel bepalend zijn. Kaleiverven zoals Pastime en Calime geven je gevel een verbazend authentiek effect zonder de oorspronkelijke structuur van de gevel te verliezen en dienen bovendien als beschermingslaag voor je gevel tegen gure weersomstandigheden.              kaleiverf aanbrengen met kwast op buitengevel                                                                                                                  

Tips & tricks

Regenpijpen en dakgoten

Onaantrekkelijke elementen zoals regenpijpen en dakgoten schilder je best in dezelfde kleur als de gevel. Zo vallen ze minder op en oogt de gevel rustiger. Een donkere dakgoot zal je woning optisch verlagen, maar door een kroonlijst in hetzelfde kleur als je gevel te schilderen oogt je woning groter.

De kleur van je dak

Bij het kiezen van een gevelkleur mag je het dak niet uit oog verliezen. Een zwart dak uit leisteen oogt heel mooi met koeler wit en blauwgrijze tinten. Een rood pannendak komt dan heel mooi uit in combinatie met off whites met een groengrijze tint. De combinatie vormt een complementair kleurenpalet, waarbij de kleuren elkaar versterken.

 

                      blauwe gevel in kaleiverf       buitengevel voorkant huis        detailbeeld gevel met raam     

 

Kan je wat advies gebruiken?

In prinsipe kan je zowat elke gevel schilderen. Maar met een goede voorbereiding krijg je een duurzamer resultaat: bestaat de ondergrond uit gewone baksteen, beton, geglazuurde tegeltjes of gevelpleister? Hoe is de staat van de gevel? Vertoont de gevel vochtproblemen, barsten, vervuiling,.. Hoe herstel je je gevel voordat je begint te schilderen? Met het juiste technisch advies kan je zowat elke ondergrond behandelen. Vraag ernaar in een colora in jouw buurt.

Read more about:
gevel schilderen, gevelkleuren

Reacties op:

Inspiratie voor je gevel: Kleur buiten de lijntjes!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden