Kaleiverf: doe je gevel alle eer aan

Het kaleien van gevels wordt al heel lang gedaan, vooral bij renovaties. Maar ook bij nieuwbouwwoningen en zelfs in je interieur kan het voor een verbazend authentiek effect zorgen, zonder de oorspronkelijke structuur van de gevel te verliezen. colora laat je de keuze tussen twee gevelverven met kalei-effect: Calime en Pastime.

 Kaleiverf: doe je gevel alle eer aanKaleiverf: doe je gevel alle eer aan

 

 

 

 

 

 

Beide verven fungeren als beschermingslaag voor je gevel tegen gure weersomstandigheden. Bij regen zorgt Calime voor de authentieke kleurschakeringen op je gevel, die je bij kaleiverven kan verwachten. Het nieuwe Pastime voorkomt deze verkleuringen. Het is net als Calime een gekorrelde verf, maar je hebt geen vochtvlekken bij regenweer. Let wel: Calime noch Pastime zijn geschikt voor muren die constant vochtig zijn.

Pastime is in zogoed als alle mogelijke kleuren beschikbaar, Calime is beperkt tot 15 authentieke minerale kleuren. Alle mogelijkheden vind je in deze folder:

Kaleiverf in je interieur

Kaleiverven hoef je niet exclusief buiten te gebruiken. Bakstenen muren zijn namelijk ook te vinden in heel wat Belgische interieurs. Wil je de unieke structuur van de stenen liever niet kwijt, dan kan je ook hier kiezen voor Calime of Pastime. Het niveauverschil tussen de voegen en de bakstenen zal verkleind worden door de dikke structuur van de verf, waardoor de muur er veel zachter zal uitzien. Als je meer zonlicht in de ruimte wilt binnenlaten, kies je best voor een lichte kleur. Het binnenvallende licht wordt weerkaatst op de muur en maakt je kamer extra helder. De werkwijze is simpel:

 • Breng met een langharige rol een laag Optiprimaan in dezelfde kleur als de eindlaag.
 • Voor je begint te schilderen, de Pastimeverf goed omroeren.
 • Eén of twee lagen Pastime aanbrengen met een blokkwast.
 • Breng de verf horizontaal of verticaal of in alle richtingen aan, afhankelijk van het gewenste effect.

Kaleiverf: doe je gevel alle eer aan 

Hoe ga je te werk?

De voorbereiding bij het kaleien van je gevel is belangrijk. Zorg dat de ondergrond proper en mosvrij is. Verwijder ook alle loszittende onderdelen of herstel ze. Zowel Calime als Pastime moeten aangebracht worden op een grondlaag, respectievelijk C83 of P77. In de onderstaande folder staat stap voor stap uitgelegd hoe je te werk gaat:

Deze producten heb je nodig om te slagen

Optiprim
 • standaard grondlaag

 • voor muur en plafond

 • aankleurbaar naar eindlaag

Vanaf 17,62 € voor 0.5 L

Detail
C83
 • vullende kaleigrondlaag

 • ideaal onder CALIME

 • grijs poeder

Vanaf 67,29 € voor 10 kg

Detail
Pastime
 • gekorrelde kalei-look

 • voor buitenmuren

 • vult kleine oneffenheden

Vanaf 61,47 € voor 2.5 L

Detail

Reacties op:

Kaleiverf: doe je gevel alle eer aan

Bryssinckx Gerd

Beste,
Ik wil graag de betonnen afscheiding in de tuin kaleien, kan ik dit doen tijdens de wintermaanden? Of best wachten op warmer/minder vochtig lenteweer?

Mvg,
Gerd

Maaike van colora

Dag Gerd

Het buitenseizoen start vanaf half april. In de wintermaanden koelt het te snel af en is de luchtvochtigheid te hoog waardoor de verf niet goed kan drogen en geen goede verffilm kan vormen. Nog even wachten dus...


Veel succes

Maaike van colora

Geert Gruyaert

Kun je een geschilderde binnenmuur kaleien en welke effecten kun je verkrijgen.

Mvg
Geert

Meli van colora

Beste Geert,
Een binnenmuur kan perfect gekaleid worden. Het is natuurlijk wel zo dat echte kalei op kalkbasis zijn effect haalt door de vochtigheid/regen buiten, dus eigenlijk zou je een gekorrelde verf op je binnenmuur plaatsen. In dat geval kan je dan beter een Pastime zetten (mits gepaste grondlaag met korrel zou hier een Subliprim ook ok zijn).
Eventueel kan voor binnen een kalkverf gekozen worden, maar dit geeft naturlijk wel een ander sfeer.
Voor beter idee te krijgen van effecten en uitzichten van deze verven, kun je zeker bij een colora-winkel langs, waar er stalen van uithangen.
Kleurrijke groetjes,
Meli van colora

D H

Beste, ik zou graag de bakstenen tuinmuren verven met pastime. Aan de andere kant van de tuinmuren is bebouwing, behalve bij één muur die open is,(grens tuin van buur). Is pastime hier een goede oplossing voor? of dient verf hiervoor damp open te zijn. Op al de muren zijn muurkappenvoorzien

Meli van colora

Dag Dries,

Het verfsysteem hangt af van het vocht in de ondergrond.
Droge muren (max. waarde 200 met Protimeter) kan je als volgt afwerken:
- Grondlaag: Subliprim
- Afwerking: Pastime
Voor de vochtbelaste muren (bv. losstaande tuinmuur of plintgedeelte onder de grondwaterkering) is een aangepast verfsysteem nodig:
- Grondlaag: Epofix
- Tussenlaag: Coating M30
- Afwerking: Pastime
Voor meer info hieromtrent, kun je altijd bij je dichtstbijzijnde colora-winkel terecht: colora winkel

Kleurrijke groetjes,
Meli van colora

Helena

Enkele binnenmuren in ons huis zijn bakstenen muren. Aangezien dit ook langs onze trap is, willen we deze graag behandelen zodat de muur niet zo zou schuren wanneer je er langs loopt. Kaleien vinden we wel mooi, maar aangezien daar een korrel in zit, vrees ik dat het schurend effect zou blijven.
Zijn er alternatieve manieren om een laag op de bakstenen te plaatsen (en daarna te schilderen) die gladder zijn van structuur?

Ingrid van colora

Beste Helena,
Je zou dit eventueel kunnen schilderen met Sublifill. Sublifill is eigenlijk een gevelverf, maar deze kan ook perfect binnen gebruikt worden. Sublifill is een dikker ingestelde verf (zonder korrel), waardoor je een iets vullender effect krijgt. Hou er wel rekening mee dat verf altijd min of meer de structuur van de ondergrond volgt, en dat de structuur van de bakstenen nog wel zichtbaar zal zijn. Voor meer advies, ga gerust eens langs bij een colora winkel in jouw buurt.
Succes.

Niek

Beste,

Wij hebben zonet een huis gekocht waarbij er in de living een binnenmuur gekaleid is in een donkere kleur. Ook zit er een ruwe korrel in het kaleiwerk. We zouden deze muur graag in het wit verven. Kunnen we dit zomaar overschilderen? Of best eerst een primer voorzien? En met welke soort primer/verf doen we dit het beste?

Mvg,
Niek

Ingrid van colora

Beste Niek,
Het overschilderen van kalei binnenshuis stelt doorgaans geen problemen ( er is immers geen vochtbelasting ).
De vraag is natuurlijk: als men over de kalei wrijft, komen er dan korreltjes los? In dat geval dient er gefixeerd te worden met bv Epofix ( nadien met muurverf te overschilderen ).
Indien er geen verpoedering aanwezig is, dan zal de ondergrond wellicht heel poreus zijn. In dat geval raden we een isolerende grondlaag aan type Topprim ( nadien te overschilderen met muurverf naar keuze ). Voor meer advies, ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Succes.

KERKHOFS

beste,
Mijn dochter wilt graag haar oude woning met kaleiverf behandelen.Dit is een nogal vochtige (regenkant) en poreuze brikken muur.Wat zij niet wil,( zoals met kaleien) zijn die vochtige,verkleurende vlekken na een regenbui.
Is de kaleiverf hier een oplossing voor,ik vermoed dat die ook dampopen is en een bescherming geeft aan de poreuze stenen.
dank

----------------------

Beste Marc

Boss paints beschikt in het gamma ook over een niet-verkleurend systeem: Pastime. Pastime geeft het uitzicht van een kalei (geborsteld, gekorreld) maar gaat niet verkleuren bij beregening.

Voor meer uitleg kan je zeker terecht in één van onze colora-vestigingen in jouw buurt die je kan vinden via onze winkelpagina. Ze zullen graag jouw project mee begeleiden.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Guy

Ik heb een kapel op mijn dak gemaakt, de muren zijn bekleed met een (matte) waterproof houtplaat. Mijn vraag is of ik deze kan verven met Calime ? zo ja, welke grondlaag moet ik dan gebruiken ?
Beste Guy,
Die ondergrond is helaas niet geschikt om Calime op te plaatsen. Waterproof houtplaat vinden wij een minder geschikt plaatmateriaal om buiten te gebruiken en af te werken met een verfsysteem. Voor verder advies kan je altijd terecht bij een colora winkel in jou buurt. Vr gr, Ingrid.

Wolfs sven

Ik zou graag mijn gevel willen schilderen met pastime gevelverf. Ik heb hier en daar een oude balk in mijn gevel. Kan deze verf hier met onderlaag hier ook voor dienen of dien ik deze extra te behandelen?
Mvg Sven


Beste Sven,

Pastime kan eventueel ook op de balken van je gevel gezet worden, mits je de juiste primer op de balken zet. Indien houten balken moet hier een houtprimer op gezet worden.
Alle hangt wel af van wat er nu op je gevel en balken staat.
Je kunt altijd even binnen gaan in één van onze colora winkels met een foto van je gevel, ze zullen je vrijblijvend advies geven!

Succes!

Nathalie

Jouw reactie
 • * Verplichte velden