Kaleiverf: doe je gevel alle eer aan

Het kaleien van gevels wordt al heel lang gedaan, vooral bij renovaties. Maar ook bij nieuwbouwwoningen en zelfs in je interieur kan het voor een verbazend authentiek effect zorgen, zonder de oorspronkelijke structuur van de gevel te verliezen. 

Ga aan de slag met kaleiverf Pastime of Calime

Heb je een bepaalde look voor ogen? Calime en Pastime geven elke een specifiek uitzicht aan je buitenmuur. Kies dus de kaleiverf die het beste past bij het effect dat jij verkiest:

Calime

Bij regen zorgt Calime voor de authentieke kleurschakeringen op je gevel, die je bij kaleiverven kan verwachten.

Pastime

Het nieuwe Pastime voorkomt deze verkleuringen. Het is net als Calime een gekorrelde verf, maar je hebt geen vochtvlekken bij regenweer. Let wel: Calime noch Pastime zijn geschikt voor muren die constant vochtig zijn.

Pastime is in zogoed als alle mogelijke kleuren beschikbaar, Calime is beperkt tot 15 authentieke minerale kleuren. Alle mogelijkheden vind je in deze folder:

Beide verven fungeren als beschermingslaag voor je gevel tegen gure weersomstandigheden.

Kaleiverf in je interieur

Kaleiverven hoef je niet exclusief buiten te gebruiken. Bakstenen muren zijn namelijk ook te vinden in heel wat Belgische interieurs. Wil je de unieke structuur van de stenen liever niet kwijt, dan kan je ook hier kiezen voor Calime of Pastime. Het niveauverschil tussen de voegen en de bakstenen zal verkleind worden door de dikke structuur van de verf, waardoor de muur er veel zachter zal uitzien. Als je meer zonlicht in de ruimte wilt binnenlaten, kies je best voor een lichte kleur. Het binnenvallende licht wordt weerkaatst op de muur en maakt je kamer extra helder. De werkwijze is simpel:

 • Breng met een langharige rol een laag Stucprimer Hydro aan in dezelfde kleur als de eindlaag.
 • Voor je begint te schilderen, de Pastimeverf goed omroeren.
 • Eén of twee lagen Pastime aanbrengen met een blokkwast.
 • Breng de verf horizontaal of verticaal of in alle richtingen aan, afhankelijk van het gewenste effect.

Kaleiverf: doe je gevel alle eer aan 

Hoe ga je te werk?

De voorbereiding bij het kaleien van je gevel is belangrijk. Zorg dat de ondergrond proper en mosvrij is. Verwijder ook alle loszittende onderdelen of herstel ze. Zowel Calime als Pastime moeten aangebracht worden op een grondlaag, respectievelijk C83 of P77. In de onderstaande folder staat stap voor stap uitgelegd hoe je te werk gaat:

Deze producten heb je nodig om te slagen

C83
 • vullende kaleigrondlaag

 • ideaal onder Calime

 • grijs poeder

Vanaf 75,60 € voor 10 kg

Detail
Pastime
 • gekorrelde kalei-look

 • voor buitenmuren

 • vult kleine oneffenheden

Vanaf 70,20 € voor 2.5 L

Detail

Reacties op:

Kaleiverf: doe je gevel alle eer aan

Davy

Beste,

Wij hebben grenzend aan onze woning een grote schuur/loods die gemetst is in betonstenen (dus toch wel ruw oppervlak). Deze schuur is wel al van ouderdom en sommige voegen zijn een beetje verweerd. We zouden deze kunnen herstellen of plaatselijk hervoegen maar wij houden wel van deze uitstraling aangezien het een oude hoeve is. Kan deze muur in betonstenen met kalei bezet worden en met welk type (met al dan niet de voegen plaatselijk te herstellen)? deze muur is ook wel de "regenkant".

Alvast bedankt.

Dag Davy,

De muur zal zeker kunnen bezet worden in kalei, alhoewel je best kiest voor pastime, een gevelverf met een korrel erin. De voegen zijn inderdaad belangrijk want op een losse voeg kan je niet schilderen. Wat ik zou aanraden is eens langs te gaan in je colora-winkel, eventueel met foto's. Geraken ze er niet uit dan kunnen ze altijd iemand van technisch advies sturen zodat je zeker bent van je schilderwerken.

Groeten,

Sam van colora

Greet

Hallo, ik zou een gemetst portaaltje aan de voordeur een gekaleide look willen geven. De steen is een rode gladde gevelsteen. Kan dit met kaleiverf?

Dag Greet

Dit kan. Ik zou dan wel kiezen voor de pastime. Dit is een verf met een korreleffect. Voordeel is dat deze verf een veel langere levensduur heeft + de kleurverschillen die ontstaan bij regen bij echte kaleiverf zal je niet aantreffen bij pastime. Voor je de pastime aanbrengt moet er eerst een primer geplaatst worden. Welke primer hangt een beetje af van de toestand van het portaaltje. We hebben namelijk verschillende primers voor verschillende soorten ondergronden. Best eens aftoetsen in je colora-winkel, eventueel met een foto, welke verf je best kiest.
Groeten team colora

Anne

Hallo,

Ik zou graag de binnenkant van mijn poolhouse een ruwe en korrelachtige look geven. Gebruik ik dan best kalei-verf?

Dag Anne

Beste, ik zou dan de pastime aanraden. Dit is een acrylaatkalei. Zoals het woord het zegt is dit een verf op waterbasis met een korrel in. Voordeel is dat hij een langere levensduur zal hebben. En dat er minder rekening moet gehouden worden met de ondergrond en primer. De pastime is ook in heel veel kleuren leverbaar in tegenstelling tot de calime. Mocht je eens willen zien hoe een pastime-verf eruitziet op een muur kan je eens langsgaan in de colora-winkel. Daar hebben wij voorbeelden in diverse kleuren hangen.

Groeten,
Sam van colora

Laurent

We zouden graag onze gevels laten verven met Pastime of deze laten kaleien.
Welk van beide methodes is het best bestendig tegen vuil?
En om de hoeveel jaar moet de gevel opnieuw geverfd worden met Pastime of opnieuw gekaleid worden?
We wonen in een straat met niet zo heel veel verkeer maar er bevinden zich wel enkele bomen dicht van de woning.

Dag Laurent,

We hebben 2 types “kalei”: een acrylaatkalei (Pastime) en Calime, die een kalkhoude kalei is.
Kalk is poreus en gaat sneller vervuilen dan een acrylaat. Dus als het om levensduur gaat, zal Pastime sowieso een langere levensduur hebben~, hoewel beide er ongeveer hetzelfde uitzien.
Let wel: bij beregening gaat kalkkalei Calime vocht opnemen en tijdelijk in vlekken staan (het authentieke kalei-effect), Pastime verkleurt niet.
Qua onderhoud kan zowel Pastime als Calime later, indien nodig, met een extra laag worden afgewerkt na reiniging.

Hou er ook rekening mee dat ALLE verven in een groene, bosrijke omgeving na verloop van tijd groen zullen worden.
Zelfs tegels (zie het terras na de winter) worden groen. Maar periodieke reiniging met verdund bleekwater is perfect mogelijk op verf, net zoals bij tegels. Ook het reinigen met een mosdoder komt de levensduur van uw verf extra ten goede.

Groeten,
Laura van colora

Katrien

Beste,
Vorige zomer hebben we de buitenmuren van onze schuur bewerkt met Pastime. Er zijn een 3- tal lagen aangebracht maar ik vind het resultaat er nog steeds ‘geschilderd’ uitzien. Nu ben ik van plan er deze lente nog een laag op te zetten, maar denk eraan om eventueel Calime te gaan gebruiken nu. Is dat een goede beslissing en kán dat...?

Dag Katrien,

We gaan ervan uit dat je met “er te geschilderd uitzien” bedoelt dat er er geen kleurnuances in komen.
Dat is ook zo, bij beregening behoudt Pastime zijn kleur en gaat geen kleurschakeringen geven zoals bij een kalk-kalei.

Indien je meer “vlekkerigheid” wilt, zoals de typische look van kalk-kalei, dan is Calime inderdaad ook een betere keuze.
Probeer echter steeds Calime aan te brengen in een droge, weersvaste periode.

Calime kan zeker rechtstsreeks op de bestaande Pastime gezet worden.

Veel succes met de geplande werken!
Laura van colora

Dirk

Geachte, onze spouwmuur is opgevuld met isolatiekorrels, de muur moet dus dampopen blijven om schimmel te voorkomen, Onze voorgevel is de slagregenkant en dus na jaren vervuilt, de baksteen is beige, kleur Limburgse Strobloem Vanderzanden. Is Pastime een dampopen verf en hiervoor geschikt en hebben jullie een gelijkaardige kleur in het assortiment? Gr Dirk

Dag Dirk,

Pastime is inderdaad een geschikte dampopen verf voor jouw situatie. Een buitenmuur die zo belast wordt door vocht behandel je best eerst met Epofix, een grondlaag geschikt voor vochtige ondergronden, dan Coating M30, een extra waterbestendige laag en pas dan met de afwerklaag Pastime. Je kan ook steeds langs bij een

Beste,
Ik wil graag de betonnen afscheiding in de tuin kaleien, kan ik dit doen tijdens de wintermaanden? Of best wachten op warmer/minder vochtig lenteweer?

Mvg,
Gerd

Maaike van colora

Dag Gerd

Het buitenseizoen start vanaf half april. In de wintermaanden koelt het te snel af en is de luchtvochtigheid te hoog waardoor de verf niet goed kan drogen en geen goede verffilm kan vormen. Nog even wachten dus...


Veel succes

Maaike van colora

Geert Gruyaert

Kun je een geschilderde binnenmuur kaleien en welke effecten kun je verkrijgen.

Mvg
Geert

Meli van colora

Beste Geert,
Een binnenmuur kan perfect gekaleid worden. Het is natuurlijk wel zo dat echte kalei op kalkbasis zijn effect haalt door de vochtigheid/regen buiten, dus eigenlijk zou je een gekorrelde verf op je binnenmuur plaatsen. In dat geval kan je dan beter een Pastime zetten (mits gepaste grondlaag met korrel zou hier een Subliprim ook ok zijn).
Eventueel kan voor binnen een kalkverf gekozen worden, maar dit geeft naturlijk wel een ander sfeer.
Voor beter idee te krijgen van effecten en uitzichten van deze verven, kun je zeker bij een colora-winkel langs, waar er stalen van uithangen.
Kleurrijke groetjes,
Meli van colora

D H

Beste, ik zou graag de bakstenen tuinmuren verven met pastime. Aan de andere kant van de tuinmuren is bebouwing, behalve bij één muur die open is,(grens tuin van buur). Is pastime hier een goede oplossing voor? of dient verf hiervoor damp open te zijn. Op al de muren zijn muurkappenvoorzien

Helena

Enkele binnenmuren in ons huis zijn bakstenen muren. Aangezien dit ook langs onze trap is, willen we deze graag behandelen zodat de muur niet zo zou schuren wanneer je er langs loopt. Kaleien vinden we wel mooi, maar aangezien daar een korrel in zit, vrees ik dat het schurend effect zou blijven.
Zijn er alternatieve manieren om een laag op de bakstenen te plaatsen (en daarna te schilderen) die gladder zijn van structuur?

Ingrid van colora

Beste Helena,
Je zou dit eventueel kunnen schilderen met Sublifill. Sublifill is eigenlijk een gevelverf, maar deze kan ook perfect binnen gebruikt worden. Sublifill is een dikker ingestelde verf (zonder korrel), waardoor je een iets vullender effect krijgt. Hou er wel rekening mee dat verf altijd min of meer de structuur van de ondergrond volgt, en dat de structuur van de bakstenen nog wel zichtbaar zal zijn. Voor meer advies, ga gerust eens langs bij een colora winkel in jouw buurt.
Succes.

Jouw reactie
 • * Verplichte velden