Keukentegels schilderen: blaas je keuken nieuw leven in

Wil je je keuken opfleuren en het nuttige aan het aangename koppelen? Dan is het een goed idee om je keukentegels met magneet– of bordenverf te schilderen. Zo krijg je een moderne toets in je keuken en kan je het bord gebruiken voor boodschappenlijstjes en memo’s. Ontdek hier hoe je te werk gaat!

Hedendaagse look

Heel wat (oude) keukens zijn met faiencetegels bekleed. Als je magneet- of bordenverf op de keukentegels aanbrengt, krijg je een hedendaagse look die mooi past bij de retro-uitstraling van de tegels. Keukentegels schilderen met magneet- of bordenverf kan je perfect zelf doen.

Keukentegels schilderen: voorbereiding

Om te beginnen, moet je de keukentegels goed ontvetten (tot vervelens toe) omdat ze meermaals blootgesteld werden aan vet en vuil. Het is heel belangrijk om de faiencetegels met een spons en Formule MC af te wassen en goed af te spoelen.

Grondlaag aanbrengen

Een faience- of keukentegel is glad en niet poreus. Verf kan zich alleen aan een oppervlak hechten als er een poreus oppervlak aanwezig is. Als je keukentegels wilt schilderen, moet je dus eerst een hechtprimer aanbrengen. Omniprim extreme is daarvoor uitermate geschikt. Je kan die gewoon met een rolletje aanbrengen. Let er wel op dat je de grondlaag goed laat drogen (het best een volledige dag).

Keukentegels schilderen met magneetverf

Als je magneetverf gebruikt, is het belangrijk dat de laag dik genoeg is. Om een sterk magnetisch oppervlak te creëren, moet je verschillende lagen boven elkaar plaatsen. Alleen op die manier zal er genoeg metaal in de verf zitten en blijven je magneten mooi aan de muur hangen.
Doorgaans wordt er een oppervlak van ongeveer 1 vierkante meter geschilderd. Voor een optimaal resultaat breng je drie lagen magneetverf aan. Je kan zowel een kwast als een rolletje gebruiken.

Magneetverf heeft een metaalachtige en ruwe look. Het is daarom een goed idee om de magneetverf met een muurverf of lak te overschilderen. Zowel matte als satijnen verf komen hiervoor in aanmerking. Breng twee lagen aan in je favoriete kleur.

Keukentegels schilderen met bordenverf

Bordenverf is in feite lakverf waarop je met krijtjes kan schrijven. Plaats twee of drie lagen op de grondlaag. Naast groen en zwart is bordenverf in de meeste donkere kleuren verkrijgbaar.

Combinatie van de twee

Je kan de twee (magneet- en bordenverf) ook combineren. Breng eerst drie lagen magneetverf aan en gebruik daarna bordenverf in plaats van muurverf. Dat is wel behoorlijk arbeidsintensief, want in totaal moet je ongeveer 6 lagen schilderen. Maar het resultaat is navenant: een bord waarop je kan schrijven en magneten gebruiken!

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Keukentegels schilderen: blaas je keuken nieuw leven in

Jouw reactie
  • * Verplichte velden