Kleuren kiezen voor je plafond: het hoogtepunt van je interieur?

De kleur van je plafond kiezen is veel omvattender dan je in eerst instantie zou denken. Smaak speelt uiteraard een rol, maar kleuren beïnvloeden ook de beleving van het ruimtelijk effect. Bovendien kun je er hinderlijke aspecten mee minimaliseren en positieve details mee accentueren. Vraag jezelf dus af hoe je de ruimte ervaart en welk effect je wil bekomen.

Hetzelfde maar toch anders

De kleur van de vloer (een warme plankenvloer, koele grijze tegels, een rood tapijt, …) heeft door de reflectie altijd een invloed op het plafond. Schilder daarom je plafonds overal in dezelfde basiskleur. Door reflectie van het vloervlak en de verschillende lichtinval zal het plafond de kleur van de vloer weerspiegelen en in elke ruimte anders zijn.

Kleuren kiezen voor je plafond: het hoogtepunt van je interieur?

Hoger/lager!

Bevindt je leefruimte zich in een industrieel fabriekspand of een statig herenhuis, dan kan het wel eens gebeuren dat het ongezellig aanvoelt door de hoge plafonds. Dit kan je verhelpen door het plafond in een donkere kleur te schilderen wat ervoor zorgt dat de kamer meteen een pak minder hoog lijkt. Donkere kleuren slorpen het licht op en laten een ruimte kleiner lijken. Moulures schilder je dan best mee in dezelfde kleur als het plafond. Als je het luxeprobleem van hoge plafonds niet hebt, kan je door bovenstaande tips om te keren, je ruimte optisch hoger doen lijken. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en versterken het verhogend effect. Door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden zal je ruimte hoger lijken.

Kleuren kiezen voor je plafond: het hoogtepunt van je interieur? 

Houten plafond

Authentieke houten balken zo naturel mogelijk te laten, geeft je interieur een warm landelijk karakter. Een andere mogelijkheid is om deze dekkend of halfdekkend in een off white te verven voor een luchtiger en licht resultaat! Bestaat je plafond uit houten latjes? Een lange smalle kamer lijkt breder als de houten latten evenwijdig worden geplaatst met de kortste muur. Maak een kamer langer door de panelen evenwijdig te plaatsen met de langste muur. Schuine wanden verf je best zo licht mogelijk, wil je geen neervallend effect bekomen en de ruimte maximaal benutten.

Kleuren kiezen voor je plafond: het hoogtepunt van je interieur? 

Boxeffect

Als je zowel de muren en het plafond in dezelfde kleur schildert, dan krijg je het zogenaamde ‘boxeffect’. Je zit als het ware in een éénkleurige doos. Dit is leuk voor kleine ruimtes waar je niet te lang verblijft (zoals bv. het toilet), maar best niet aan te raden voor de andere vertrekken. Het voelt onnatuurlijk aan doordat je het dieptezicht wegneemt.

Kleuren kiezen voor je plafond: het hoogtepunt van je interieur? 

Out of the box!

Een plafond laat je opvallen door deze te behangen, in een felle kleur te verven of te werken met een print of tekst. Heel tof boven je bed of in de badkamer boven het bad! Ook kan je verschillende zones van elkaar afscheiden dmv kleur en/of materiaalverschil op je plafond. Een prachtig uitgewerkt plafond met moulures smeekt echt om aandacht. Gelukkig zijn het vaak net die ruimtes met voldoende hoogte die het toelaten om te gaan spelen met het plafond.

Tip!

Een plafond lijkt sowieso grijzer dan de muren omdat er geen rechtstreeks licht op schijnt. Bekijk de kleurstalen daarom ondersteboven, een plafond wordt uiteindelijk ook zo geplaatst

Reacties op:

Kleuren kiezen voor je plafond: het hoogtepunt van je interieur?

Jouw reactie
  • * Verplichte velden