Muurstickers: kies jij voor vinyl of toch voor textiel

Dat muurstickers een leuke en vooral kleurrijke manier zijn om je interieur op een persoonlijke manier op te vrolijken, is niets nieuws. Maar hoe weet je welke soort je best kiest? Wat zijn de voordelen van muurstickers zowel in vinyl als in textiel? ‘Stick to it’ en ontdek het hier.

Deze populaire zelfklevende wanddecoratie is verkrijgbaar in uni-gekleurde silhouetten of full colour geprinte tekeningen. Met onze Wall Mania collectie kan je alle kanten uit om de speelkamer in no time om te toveren in een toffe beestenboel of je keuken wat extra ‘spice’ mee te geven. De mogelijkheden zijn eindeloos! Bekijk zeker even het assortiment en laat je fantasie de vrije loop bij het uitzoeken van jouw favorieten tussen de talrijke motieven en silhouetten.

 • Uni-gekleurde silhouet muursticker You are the salt
 • Full colour geprinte muursticker beer

Vinyl of toch textiel?

Muurstickers zijn verkrijgbaar met als ondergrond vinyl of textiel en dit in 5 afmetingen (XS tot XL). Bij beide soorten kan je, in de meeste gevallen, de kijkrichting (links/rechts) kiezen. Zowel vinyl als textiel muurstickers van Wall Mania zijn eenvoudig aan te brengen op alle effen ondergronden en geven snel een persoonlijke toets aan jouw interieur. Om de juiste keuze te kunnen maken, zetten we de voordelen van vinyl en textiel even voor je op een rijtje:

Vinyl:

 • iets voordeliger in prijs,
 • keuze tussen een uni-gekleurd silhouet of full colour print,
 • semi-glanzend oppervlak voor heel intense kleuren.

Textiel:

 • soepeler dan vinyl waardoor het makkelijker aan te brengen is en ook herpositioneerbaar (voor wanneer het aanbrengen niet meteen lukt of wanneer je wil gaan herschilderen),
 • verkrijgbaar in full colour print,
 • licht gestructureerd en flexibel materiaal wat het risico op kreuken of scheuren beperkt,
 • mat oppervlak zodat de kleuren iets zachter zijn dan bij een full colour print op vinyl.

Opgelet: bij een gekleurde achtergrond kan de kleur lichtjes doorheen de sticker schijnen.

Ondergrond en werkwijze

Wat de ondergrond betreft, hebben muurstickers weinig beperkingen. Toch worden ze meestal aangebracht op geschilderde binnenmuren. Op pas geschilderde oppervlakken raden we aan om 2 weken te wachten vooraleer er de stickers op te kleven.

Kleef de stickers best niet te dicht bij warmte- of koudebronnen en zorg dat de ondergrond op kamertemperatuur is. Bij vrieskou kunnen de muren te koud zijn om de stickers goed te laten hechten. Is de ondergrond te warm, dan komen ze makkelijk los.

De manier waarop je vinyl en textiel muurstickers aanbrengt, is precies dezelfde en kan je hier bekijken. Let er voor een goed resultaat wel op dat de ondergrond glad, effen en vrij van vuil en stof is vooraleer je start met het aanbrengen van je muurstickers. 

Nuttige weetjes:

 • Kleine stickers kan je gemakkelijk alleen bevestigen, maar voor grotere stickers ben je best met twee.

 • Breng de stickers aan binnen de zes weken nadat je ze hebt gekocht.

 • Leg de stickers de dag voor het kleven open op de grond en laat ze 24u ontrold liggen.

 • Bij de levering van de stickers krijg je naast de stap voor stap-handleiding ook een rakel om ze goed vlak te kunnen wrijven.

Muurstickers verwijderen

Zowel de muurstickers in vinyl als textiel zijn goed verwijderbaar. Bij vinylstickers kan het echter zijn dat er wat lijmresten achterblijven. Textielstickers daarentegen zijn te verwijderen zonder lijmresidu.

Tip: Maak de lijmlaag wat losser door het oppervlak te verwarmen (bv. met een haardroger) om je muursticker makkelijker te verwijderen.

Op zoek naar inspiratie voor je eigen muurstickercreatie? Klik dan hier. Heb je liever vooraf nog persoonlijk advies? Kom dan langs in je dichtstbijzijnde colora winkel.