Plafondbalken schilderen: stappenplan

Plafondbalken geven je interieur een karakteristieke look. In heel wat gerenoveerde woningen worden ze bewaard net omwille van de bijzondere uitstraling. Plafondbalken schilderen is perfect mogelijk als ze gevernist zijn of behandeld met een klassieke bruine houtveredeling. Als dat niet het geval is, moet je specifieke instructies volgen. Ontdek ons stappenplan om deze schilderklus perfect af te werken.

Plafondbalken schilderklaar maken

Check eerst of er (op de vernis) een washoudend onderhoudsproduct is gebruikt. Doe dit met een witte vod en white spirit of terpentijn. Merk je dat de witte vod vuil wordt, was de balken dan heel grondig af met white spirit of terpentijn tot je geen vuil meer op de vod ziet. Schuur daarna de balken mat. Als de plafondbalken vrij glad zijn, gebruik je best schuurpapier. Zijn ze sterk gestructureerd, gebruik dan een Scotch Brite schuurmatje.

Zijn de plafondbalken behandeld met vernis en niet met een washoudend product, ontvet ze dan schurend met Formule MC in combinatie met een Scotch Brite schuurmatje of Scuff schuurspons. Spoel daarna grondig na  met proper water en maak het oppervlak droog.

Wanneer de plafondbalken niet zijn behandeld met vernis of houtveredeling maar wel met een washoudend product rechtstreeks op het hout, vraag dan raad in je Colora winkel. In dit geval zal de was heel moeilijk te verwijderen zijn omdat die in het hout is doorgedrongen.

Zijn de balken behandeld met carboline, dan kan je ze niet schilderen. Carboline geeft steeds vlekkerige doorbloeding in de verffilm.

Plafondbalken schilderen: grond- en afwerkingslaag

Plafondbalken schilderen begin je met het aanbrengen van een grondlaag Omniprim extreme. Daarna plaats je Bossflow Mat als afwerkingslaag. Zie je bruin-gelige verkleuring in de grondlaag? Werk dan af met een verf op solventbasis zoals Premium satin XS, of plaats een tussenlaag Elastoprim op solventbasis om de doorbloeding van de wateroplosbare kleurstoffen uit het hout te isoleren.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Bossflow Mat
  • matte eindlaag
  • voor binnenmuren en plafonds

  • zeer goede vloei

Vanaf 22,14 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Plafondbalken schilderen: stappenplan

Jouw reactie
  • * Verplichte velden