Schilderen van houten ramen en deuren: nieuw en onbehandeld hout

Als je nieuwe ramen en deuren hebt gekocht en het hout onbehandeld is, moet je de volgende stappen volgen: voorbereiding, het hout opschuren, grondlaag aanbrengen en afwerken. Voor de afwerking zijn er drie opties: dekkend, halfdekkend of transparant. Ontdek hier hoe je tewerk gaat voor schilderen van houten ramen en deuren.

Voorbereiding

Met nieuwe houten ramen schilderen mag je nooit te lang wachten. Anders gaat het hout verweren (grijs worden), en dan heb je een stuk meer schuurwerk vooraleer je kan beginnen schilderen. Is het al vrij laat in de herfst, plaats dan – indien mogelijk – nog de grondlaag om het hout op die manier te laten overwinteren.

Zorg echter wel dat het nieuwe hout voldoende is uitgedroogd alvorens te schilderen. Gebruik hiervoor eventueel een vochtmeter.

Het kan voorkomen dat het nieuwe hout harsuitbloedingen vertoont. Gebruik in dat geval white spirit om de hars weg te nemen en grondig te ontvetten.

Houten raam of deur schuren

Vervolgens moet je het raam opschuren om te kunnen schilderen op een gladde ondergrond zonder uitstekende houtvezels. Gebruik schuurpapier met een korrel 120 tot 150 (middelgroot). Let erop dat je altijd in de richting van de houtvezel schuurt. Schuur nooit in ronddraaiende bewegingen.

Hebben je houten ramen scherpe hoeken en kanten? Dan kan je die best afronden met schuurpapier. Op scherpe hoeken (die in feite geen oppervlakte hebben) is een goede hechting quasi onmogelijk.

Ontstof het oppervlak grondig en breng afplaktape (voor gladde egale ondergronden) op het venster aan. Zorg ervoor dat je tussen de tape en het hout nog een stukje van het glas ziet zodat de hechting van de verf optimaal is.

Grondlaag aanbrengen

Na het afschuren, is je houten raam schilderklaar en kan je de grondlaag aanbrengen. Voor de primer bestaan er twee mogelijkheden: watergedragen of solventgedragen primer. Elastoprim Hydro is een watergedragen grondlaag. Elastoprim is de solventgedragen evenknie.

Sommige houtsoorten bevatten kleurstoffen die in water oplosbaar zijn. Dit is onder andere het geval bij merbau, afzelia en tal van donkere tropische houtsoorten. Bij het schilderen met watergedragen producten kunnen deze stoffen vlekken veroorzaken in het schilderwerk. Plaats in deze gevallen altijd 2 grondlagen Elastoprim.

Nadat je de grondlaag hebt aangebracht, moet je eventuele gaatjes of spleetjes opkitten (dat doe je dus nooit vóór de primer). Voor het opkitten kan je Elastokit gebruiken.

Tot slot zal je de grondlaag met een fijnere korrel (180) opschuren vooraleer af te werken.

Houten ramen en deuren schilderen: afwerking

Er zijn drie manieren om houten ramen af te werken: dekkend, halfdekkend en transparant. Let op, bij halfdekkend afwerken heb je géén grondlaag nodig!

Dekkend afwerken

Bij dekkend afwerken schilder je houten ramen in elke kleur die je wenst. De houtstructuur wordt nagenoeg volledig bedekt. Je krijgt een strak egaal eindresultaat.

Hier kan je opnieuw kiezen om watergedragen of solventgedragen af te werken. Lakken op waterbasis zoals Satineau hebben als grote voordeel dat ze langer hun kleur en glans behouden. Ze gaan minder snel verpoederen in vergelijking met solventgedragen lakken. Zeker bij frequente blootstelling aan de zon is dit een troef. Solventgedragen lakken zoals Elastosatin One zijn daarentegen een stuk eenvoudiger aan te brengen (minder afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en wind)..

In beide gevallen breng je twee lagen aan om af te werken. Tussenschuren met korrel 180 is altijd aan te raden.

Halfdekkend afwerken

Bij halfdekkend afwerken kan je zo goed als alle kleuren kiezen én je blijft de structuur van je hout zien in het schilderwerk.

Bij halfdekkend afwerken, heb je geen grondlaag nodig. Er wordt met een systeem gewerkt waarbij er twee lagen in één worden gecombineerd. Woodcolor Classic is ideaal en zorgt ervoor dat je de houtstructuur nog blijft zien. Het is een solventgedragen product.

Transparant afwerken

Bij een transparante afwerking, gebruik je een transparante grondlaag zoals Woodair primer en daarna breng je twee eindlagen (bijvoorbeeld Woodair Classic) aan. Je kan ook voor een aangekleurde variant kiezen.

Ideale weersomstandigheden

Het weer speelt een bepalende rol voor het resultaat van je schilderwerk. Je schildert beter niet onder de 10°C en 5°C is het absolute minimum. Bij te hoge temperaturen zal de verf dan weer te snel drogen. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Je schildert best in de schaduw en wanneer het hout nog warm is. Mogelijk restvocht is dan uit het hout verdwenen en je hebt minder kans op blaasjes in de verf. Als er te veel vocht in de lucht is (bij mist of regenweer), hou je het verfmateriaal best in de kast opgeborgen. Hetzelfde geldt ook wanneer de wind te hard waait.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Woodair Primer
 • grondlaag voor Woodair Classic of Hydro

 • zorgt voor optimale hechting en bescherming

 • solventgedragen

Vanaf 22,82 € voor 0.5 L

Detail
Elastokit
 • opkitten buiten

 • gemakkelijk verwerkbaar

 • perfect overschilderbaar

Vanaf 8,23 €

Detail
Satineau
 • lakverf voor buiten

 • watergedragen

 • zijdeglanslak voor buiten

Vanaf 30,99 € voor 0.5 L

Detail
Woodcolor Classic
 • halfglanzende dekkende beits voor hout buiten

 • éénpotsysteem met goede elasticiteit
 • solventgedragen

Vanaf 29,32 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Schilderen van houten ramen en deuren: nieuw en onbehandeld hout

Jouw reactie
 • * Verplichte velden