SOS tips 'bye bye winter'

De winter ligt gelukkig achter ons en met de zomer die lonkt zijn bepaalde zaken aan een onvermijdelijke opknapbeurt toe. Maar hoe begin je er aan? Met de juiste producten en onze SOS-tips ben je al een eind op de goeie weg. Lees hier hoe je de BBQ-set kan klaarstomen met een hittebestendige verf, hoe je vlekken aanpakt op aluminium of hoe je die garagepoort best eens in zijn glorie herstelt.

SOS BBQ!

Het metaal van je barbecue kan roesten. Daarom is het nuttig om na de winter het toestel te schilderen met een hittebestendige verf. Staat het toestel tijdens de winter binnen, dan hoef je dit niet jaarlijks te doen. Maar inspecteer toch best even je BBQ of er geen roestsporen te bespeuren zijn vóór je die de eerste keer opnieuw gebruikt. De ideale omgevingstemperatuur om dit werkje op te knappen is zowat tussen 15 en 25°C. 

 1. Grondige schoonmaak:
  verwijder kolen of ander vuil met een borstel. Schuur de roestvlekken af met een grove schuurspons en - heel belangrijk - ontstof alles grondig vooraleer te schilderen.

 2. Schilderen met hittebestendige verf:
  deze specifieke verf, bestand tegen hoge temperaturen, is bij colora verkrijgbaar in gemakkelijke spuitbussen (in zwart). Een grondlaag is niet nodig. Schud de spuitbus 2 minuten voor gebruik en probeer altijd eerst een stukje te doen als proef. Bespuit daarna de BBQ in meerdere dunne lagen. Vergeet zeker niet om tijdens het schilderen de spuitbus ook af en toe eens opnieuw te schudden. Draai na de behandeling de spuitbus om zodat je het ventiel kunt schoonspuiten.

 3. Afwerking:
  laat de verf na het spuiten zeker een uur drogen. Om de laklaag te laten uitharden, verhit je de BBQ best zo’n 30 tot 60 minuten op 160°C. Rookontwikkeling hierbij is helemaal normaal.  

SOS aluminium!

Aluminium dat buiten staat in weer en wind roest in principe niet. Het krijgt na verloop van tijd wel een oxidelaagje, dat je niet echt ziet, maar dat het metaal beschermt tegen corroderen. Verschillende soorten behandelingen, zoals anodiseren, verven of lakken kunnen deze roestbestendige eigenschap alleen nog maar verbeteren.

Aluminium biedt dus heel wat voordelen en kan relatief eenvoudig worden geschilderd, mits de juiste voorbereiding en een specifieke grondlaag voor metaal. Afwerken doe je best met een lakverf (dezelfde als voor hout). Die is harder, sterker en vloeit beter dan muurverf.

Buitengevel zwart

Moet je aluminium schilderen voor binnenshuis? Volg dan dezelfde werkwijze, maar werk af met een lakverf voor gebruik binnen. 

Onbehandeld aluminium:

Gepoederlakt aluminium:

 • Reinig de bestaande verflagen grondig met water en ontvet.
 • Schuur het geheel netjes op en maak alles stofvrij.

  Tip: 
  Deze beide bewerkingen kan je ook combineren door nat te schuren (water + Formule MC) met een schuurspons.

 • Bereid de verweerde verflagen voor met Megaprim Roestwerend. De niet-verweerde verflagen kan je voorbereiden met Omniprim Extreme.
 • Werk af met Satineau, MatineauCarat of een andere BOSS lakverf naar keuze.

Houten poort  Houten garagepoort

SOS garagepoort!

En wat met jouw garagepoort die al lang een opknapbeurt verdient?

Bij garagepoorten in hout hanteer je eigenlijk eenzelfde werkwijze als bij het schilderen van ramen en deuren. 

 1. Schuur het hout en stof alles netjes af.
 2. Start met een grondlaag Elastoprim (solventgedragen) of Elastoprim Hydro (watergedragen).
 3. Werk af met het solventgedragen Elastosatin. Verkies je liever een watergedragen verf? Gebruik dan Matineau of Satineau voor de afwerking.

Bij garagepoorten in gepoederlakt galvanisé, zoals kantelpoorten, kan je op identiek dezelfde manier tewerk gaan zoals hierboven in detail beschreven bij gepoederlakt aluminium.

Opgelet!

Schilder metaal nooit in de zon. Het oppervlak warmt dan te veel op waardoor de verf te snel droogt. Ook te koud is niet goed. In het voorjaar ligt de omgevingstemperatuur dikwijls hoger dan de temperatuur van de ondergrond, in dit geval van het metaal zelf. Als het metaaloppervlak kouder is dan pakweg 10°C, dan zal de verf niet drogen.

Heb je na onze SOS tips toch nog vragen? Kom langs in de dichtstbijzijnde colora winkel of vraag technisch advies aan en onze colora coach zet je graag verder op de juiste weg. 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Matineau
 • matte lak

 • voor buitenhout

 • hoge buitenduurzaamheid

Vanaf 29,51 € voor 0.5 L

Detail
Satineau
 • lakverf voor buiten

 • watergedragen

 • zijdeglanslak voor buiten

Vanaf 29,51 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

SOS tips 'bye bye winter'

Jouw reactie
 • * Verplichte velden