Stap voor stap een radiator schilderen

Het is belangrijk dat een radiator mooi in je interieur past want hij bepaalt mee de uitstraling van het geheel. Als je voor een nieuwe inrichting kiest, de verf afbladdert of er roestvlekken op de radiator tevoorschijn komen, is het tijd om de radiator te schilderen. Daarvoor hoef je hem niet uit te breken. Gewoon een nieuw likje verf volstaat en je radiator ziet er weer als nieuw uit.

Radiator schilderen: eerst reinigen en schuren

Bescherm om te beginnen de vloer en de muren met afdekfolie of krantenpapier. Zet de radiator uit en wacht tot hij volledig is afgekoeld. Reinig dan de radiator en schuur hem grondig zodat de verf goed hecht. Roestvlekken kan je met staalwol of een stalen borstel verwijderen. Gebruik soepele schuurpads, waarmee je gemakkelijk de rondingen van de radiator kunt volgen. Als je niet grondig reinigt, loop je het risico dat de roest of verfresten na het schilderen zichtbaar blijven. Vergeet niet om na het schuren goed af te stoffen.

Radiator verven met een spuitbus

Zodra de radiator is schoongemaakt, kan je beginnen te verven. Dat doe je met een spuitbus of een kwast. Als je een spuitbus gebruikt, geef je de radiator meerdere dunne lagen durosatin verf boven elkaar zonder de verf tussenin te laten drogen. Zo bereik je gemakkelijk en snel alle hoekjes en kantjes. Hou een fijne kwast in de buurt om meteen te corrigeren als de verf zou beginnen lopen. Spuitbussen zijn enkel te combineren met solventgedragen verf.

Radiator schilderen met een kwast

Radiators kunnen ook afgewerkt worden met een watergedragen lak zoals Twins extra of Persisto satin hydro. In dat geval moet je de verf aanbrengen met een kwast en een verfrol. Dat verloopt weliswaar minder snel dan met de spuitbus, maar levert nauwelijks geurhinder op. Watergedragen lak vergeelt ook niet en is dus voor witte of licht gekleurde verf de beste keuze op een radiator. Voor de afwerking met een watergedragen lak moet je wel een grondlaag Omniprim aanbrengen.

Radiator opnieuw in gebruik nemen

Maak de ruimte meteen proper na het schilderen. Eventuele verfspatten zijn nog niet opgedroogd waardoor je ze gemakkelijk kan verwijderen. Na het schilderen moet je minstens 24 uur wachten vooraleer je de radiator weer in gebruik neemt.

Deze producten heb je nodig om te slagen