Tips bij het vinden van de juiste verfborstel

Ben je op zoek naar de juiste verfborstel voor je klus? Lees dan vooral verder. Het juiste materiaal zal je klus heel wat vergemakkelijken. En je zal een mooier eindresultaat krijgen.

Wat is het verschil tussen een verfborstel voor watergedragen verf en een verfborstel voor solventgedragen verf?

Zorg dat je het juiste soort borstelhaar kiest voor het juiste verftype.

  • Maar de borstels met natuurlijk haar zijn niet geschikt voor schilderwerk met een watergedragen verf. Dit komt omdat watergedragen verf het varkenshaar terug naar zijn natuurlijke kromme vorm brengt, waardoor de kwastharen open gaan staan. (Dit wordt het paraplu-effect genoemd in vakjargon). Kies daarom bij dit type verf steeds voor een verfborstel met synthetische haren.

Toon mij alle verfborstels

De juiste verfborstel voor de juiste toepassing

Blokkwast

De blokkwast of blokwitter is de perfecte borstel voor het schilderen van grote oppervlakken met veel structuur en oneffenheden. Zoals gevels en betonnen of gemetselde muurtjes in de tuin. Doordat de blokkwast veel verf ineens opneemt (en weer afgeeft), heeft hij een vullend effect.

Platte kwast

De platte kwast is een allrounder. Voor strakke aflijning in hoeken waar je met je verfroller niet bij kan. Voor het verven van trappen of het vernissen van deuren, noem maar op. Kies je voor een set met verschillende breedtes, dan geraak je met deze kwasten en een set viltrollen erg ver voor nagenoeg al je lakwerk.

Ronde kwast

Dit is de kwast voor het fijnere lakwerk. Met de varianten met haren in een punt gesorteerd, verf je nóg smallere lijnen. Deze kwasten zijn ideaal voor het schilderen van deurlijsten, ramen, raamkozijnen en ander fijn houtwerk.

Penseel

Penselen zijn perfect voor het finetunen en het retoucheren van  je schilderwerk. Platte penselen zijn handig voor het ultrafijne aflijnwerk.

Radiatorkwast

Met een radiatorkwast (in een hoek gevormd) schilder je makkelijk tussen en achter radiatoren. Zo kan je proper werken, zonder plekken onbeschilderd te laten.

TIP: Haal een nieuwe kwast, voor het eerste gebruik, eens over schuurpapier. Rol de kwast daarna heen en weer tussen de handen. Hierdoor worden losse haartjes verwijderd.

haal een nieuwe verfkwast voor het eerste gebruik over schuurpapier om losse haartjes te verwijderenhaal een nieuwe verfkwast voor het eerste gebruik over schuurpapier om losse haartjes te verwijderen

Vind je het moeilijk om op je eentje de juiste verfborstel te kiezen? Vraag raad aan een colora coach in een van de colora winkels. Ze geven je graag meer uitleg.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Cormix Plat
  • borstel voor binnenmuren

  • ideaal om af te zetten

  • platte uitvoering

Vanaf 4,02 €

Detail
Serie 444
  • rechthoekige blokkwast

  • voor verf op ruwe ondergronden

  • voor aanbrengen van lijmen

Vanaf 7,30 €

Detail

Reacties op:

Tips bij het vinden van de juiste verfborstel

willy van steenland

beste ik wil de binnenen deuren verven
welke verfrol en verf moet ik kopen

Dag Willy,

Om je binnendeuren te schilderen gebruik je best een pluisvrije lakrol (zoals deze Moltopreen-rol). Zo bekom je een extra glad resultaat. Als verf raden we deze aan:

- watergedragen verf: Persisto Mat Hydro, deze bestaat ook in een zijdeglanzende versie

- solventgedragen verf: Premium Satin Xs of Premium Soft Xs.


Meer tips vind je op deze doe-het-zelf-pagina.

Groeten,
Laura van colora

Jouw reactie
  • * Verplichte velden