De invloed van weer op je schilderwerken?

Dat schilderen in de winter bij regen of vorst niet optimaal is, hoeft geen verdere uitleg. Maar wist je dat schilderen bij warm weer ook niet altijd zo’n schitterende resultaten oplevert? Wij sommen alvast enkele te vermijden valkuilen op.

Kwalitatieve verf en goed gereedschap zijn onontbeerlijk voor degelijk schilderwerk. Maar ook weersomstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid, regen en wind kunnen je parten spelen.

Temperatuur

De temperatuur is uiterst belangrijk als je schilderwerken plant. Zowel te warm als te koud is niet OK. Ofwel droogt de verf te snel ofwel helemaal niet.

Buitenschilderwerk 

  • Bij een temperatuur lager dan 5°C droogt verf helemaal niet meer. Probeer dus een minimumtemperatuur van 10°C aan te houden.
  • Schilder je metalen oppervlakken? Zorg dan dat de oppervlaktetemperatuur 10 °C is. Deze ligt namelijk lager dan de omgevingstemperatuur.

Tip: Moet je toch buiten schilderen in de winter bij een temperatuur tussen 0 en 5°C, dan bestaan er hiervoor speciale verftypes. Ga even langs in je dichtstbijzijnde colora winkel voor meer advies.

Binnenschilderwerk 

  • Beneden 10°C verloopt de droging trager en bij minder dan 5°C droogt watergedragen verf helemaal niet meer.
  • Stijgt de temperatuur boven de 20 °C, dan verloopt de droging steeds sneller en wordt de verwerking van de verf moeilijker.
Tip: Schilder bij voorkeur dus tussen 10 en 20°C. Is het toch kouder? Zorg dan eventueel voor verwarming na het schilderen om de droging te bevorderen.
 
Tips om te schilderen in de winter of bij warm weer

Regen en luchtvochtigheid

Bij regen of mist is buiten schilderen geen al te goed idee. Wil je na een regenbui toch schilderen? Hou dan zeker rekening met de luchtvochtigheid vooraleer zomaar te starten.

Buitenschilderwerk

  • Bij luchtvochtigheid hoger dan 85 % krijg je geen optimale filmvorming en kan er zich condensvorming voordoen.
  • Bij een luchtvochtigheid van 100% zal je merken dat de ondergrond nat is en dat het water niet opdroogt. De lucht is dan al verzadigd met water waardoor ook de verf niet zal drogen.
  • Tijdens de dag kan de luchtvochtigheid schommelen. Zie je dat alles buiten begint op te drogen, dan is de luchtvochtigheid aan het dalen en kan je schilderwerken plannen.
  • Voorzie zeker voldoende droogtijd na regen of mist. Hoe droger de ondergrond op het moment dat je schildert, hoe mooier het resultaat en hoe langer het schilderwerk zal meegaan.

Tip: Uiteraard zijn we bij colora voorzien op het Belgische regenweer. Na een paar uur zijn onze gevelverven dankzij hun snelle droging al bestand tegen lichte regen.

Binnenschilderwerk

  • Bij lage luchtvochtigheid (30 à 40 %) gaat de verf sneller drogen.
  • Bij hoge luchtvochtigheid (> 80 %) is de lucht al bijna met vocht verzadigd en droogt watergedragen verf trager.
  • Bij volledig verzadigde lucht (100%) droogt watergedragen verf helemaal niet meer. De verf loopt eraf en/of craqleert na droging.

Tip: De ideale luchtvochtigheid om binnen te schilderen ligt dus rond de 50 à 60 %.

Zon 

Schilderen in volle zon is niet optimaal omdat de verf dan te snel droogt met als gevolg dat verwerking moeilijker wordt. Dit kun je eventueel verhelpen door een dekzeil te voorzien.

Tips om te schilderen in de winter of bij warm weerBuitenschilderwerk

  • Bij houtwerk: werk achter de zon aan. Eventueel restvocht in de poriën van het hout is dan reeds verdampt. Als je voor de zon schildert, kan de verse verflaag te snel drogen wat kan leiden tot blaasvorming.
  • Bij metalen oppervlakken: werk best achter de zon aan om te hoge oppervlaktetemperaturen te vermijden bij het drogen.

Tip: Moet je op een opgewarmde ondergrond (hout of muur) schilderen met watergedragen verf? Maak het oppervlak dan lichtjes nat, zodat de ondergrond wat kan afkoelen.

Wind

Ook de wind kan zowel binnen als buiten een enorme stoorzender zijn bij het schilderen.

Buitenschilderwerk 

  • Is er te veel wind, dan droogt de verf te snel, wat het verwerken bemoeilijkt.
  • De kans is ook groot dat er stof in de natte verflaag waait.

Binnenschilderwerk 

  • Vermijd een stofferige omgeving en stofzuig altijd de ruimte voor je start.
  • Werken uitvoeren tussen twee verflagen door is daarom zeker af te raden.
  • Zorg tijdens het schilderen voor een tochtvrije omgeving. Verluchten kan je dan best doen na de schilderwerken om het drogen van de aangebrachte verflaag te stimuleren.

Lakverven op solventbasis

Opgelet bij het aanbrengen van lakverven op solventbasis want hier spelen verschillende weersomstandigheden door elkaar een belangrijke rol.

Buitenschilderwerk 

  • Deze verf heeft nood aan een voldoende hoge temperatuur en ook voldoende licht om te kunnen drogen. Neerslaande condens ’s morgens kan bijvoorbeeld de droging verstoren.
  • In slechte weersomstandigheden kan de verf mat worden of beginnen rimpelen. De oorzaak van deze rimpeling is een te snelle droging van een te dikke verflaag.

Tip: Schilder best niet te laat op de dag! 

Binnenschilderwerk

  • Lakverven op solventbasis hebben naast een voldoende hoge temperatuur en de nodige verluchting ook licht nodig. Bij een beperkte belichting verloopt de droging zeer traag.

Tip: Voorzie indien nodig kunstlicht om het drogen te bevorderen.

 

Weer of geen weer, je houdt er dus best wel degelijk rekening mee, zowel voor je buiten- als voor je binnenschilderwerk. Heb je vragen over jouw schilderplannen bij warm weer of in de winter? Kom dan zeker eens langs in je dichtstbijzijnde colora winkel.

Tips om te schilderen in de winter of bij warm weerTips om te schilderen in de winter of bij warm weer

Reacties op:

De invloed van weer op je schilderwerken?

Maickel de Ruijter

Dit is een blog waar je wat aan hebt. Ik weet nog goed toen ik begon als schilder en ik hier af en toe nog moeite mee had. Tegenwoordig is er verf voor verschillende weer types en kan je zo inspelen op het constant veranderende weer.

Groet,

Maickel

Jouw reactie




  • * Verplichte velden