Tuinhuis oliën: Het ene tuinhuis is het andere niet

Het tuinhuis van de gemiddelde Belg krijgt steeds vaker een uitgesproken uiterlijk. Eén voor één rijzen er ware kunstwerkjes als paddenstoelen uit de grond. Sommigen kiezen voor een frivole, kleurrijke look. Anderen willen vooral een tuinhuis waar geen jaar op staat. We selecteerden deze twee stijlvolle tuinhuizen.

Neutraal, maar stijlvol lichtgrijs

Tuinhuis oliën: Het ene tuinhuis is het andere niet

Philip Maes: ‘Vanaf het weer het een beetje toelaat, zitten wij buiten in de tuin. Er is niets zo leuk als de krant of een roman lezen in de ochtend- of avondzon. We vinden het ook heerlijk om buiten te ontbijten, barbecueën en relaxen. Al zit het er met vier kinderen niet in om even te slapen in de tuin’ (lacht). ‘Ons tuinhuis heeft een lichtgrijze kleur die we haalden bij colora kontich. We zijn er heel tevreden over: de kleur ziet er stijlvol uit en is neutraal genoeg zodat ze makkelijk combineert. Ik had er wel vertrouwen in dat die kleur in harmonie zou zijn met de rest van ons huis. We kiezen altijd voor “natuurlijke” kleurnuances en mijn vrouw heeft daar een geweldige feeling voor.’ De familie Maes schilderde hun tuinhuis volledig dekkend, zodat je de houtnerf er niet meer doorziet. ‘

In 1 dag werk!

Het tuinhuis is een bijgebouw van de garage waarbij er houten planken over de bakstenen werden getimmerd. Datzelfde houten profiel komt ook terug in de gevel van de familie Maes. Twaalf jaar geleden al kreeg het tuinhuis de huidige grijze en blauwe kleur, twee jaar geleden kreeg het een nieuwe laag. ‘Het herschilderen ging enorm vlot. We schuurden de toplaag op en in een dag was het klusje geklaard.’

Organisatie troef

‘Het is volledig de verdienste van mijn vrouw dat ons tuinhuis zo georganiseerd is. Ik ben blij dat ze hier tijd in investeerde, want dat maakt het toch een pak aangenamer om iets terug te vinden. In het tuinhuis staan alle doe-het-zelfspullen gerangschikt op houten schappen en op de grond staan grote bakken op wieltjes met de opschriften “konijn”, “zwem” en “sport”. Het spreekt voor zich wat je in welke box terugvindt. Verder bergen we in het tuinhuis de grasmachine, bloempotten, fietsgerief, oud papier dat naar het containerpark mag en een hogedrukreiniger op.’

Tuinhuis oliën: Het ene tuinhuis is het andere niet  

Ga voor diep rood

Het tuinhuis van Brice Van Lembergen (40) is een ander verhaal. Hij behandelde het met twee lagen baksteenrode Tuinolie. Meteen viel de kwaliteit van het product hem op. ‘Het pigment van de eerste laag gaf al meteen een correcte kleurindicatie. Het was trouwens dringend nodig om ons tuinhuis te behandelen, want het hout was al wat verweerd door de typische Belgische weersomstandigheden.’

De kleur van de Tuinolie was meteen beslist. ‘Het doorsnee groene houten tuinhuis werd in een prachtige kleur gestoken. Het werd een diep rood, tussen tomaatrood en terracottakleur. De olie is transparant en door het contrast komen de houtnerven er extra mooi uit.’ Brice kreeg al veel complimentjes over zijn tuinhuis.

Doe het met Tuinolie

Tuinhuis oliën: Het ene tuinhuis is het andere niet

‘Ik vond het eenvoudig om het hout te behandelen met dit product. De eerste laag zoog veel product op, maar de verdeling gebeurde onmiddellijk egaal dankzij de juiste borstels. De olie hoefde niet lang te drogen, want het was prachtig weer. De tweede laag absorbeerde hierdoor ook heel snel.’ Brice vindt het belangrijk om met degelijke producten te werken, want die bepalen in grote mate het eindresultaat en de tijd die je er mee wint.

Vanaf nu: zomers genieten

Achteraf bekeken is Brice blij dat hij de klus dit voorjaar al klaarde. Zo kan hij tijdens de zonnigste dagen van het jaar optimaal genieten van het tuinhuis. ‘Wanneer we barbecueën, staan we altijd vlakbij het tuinhuis omdat er daar minder wind is. Ik vind het heel gezellig om in de tuin te zitten. De grote tuin is goed onderhouden, maar het tuinhuis werd vroeger wat verwaarloosd. Dat is nu verleden tijd!

Tuinhuis oliën: zo doe je het zelf!

Liet je het onderhoud van je tuinhuis al even links liggen? Dan is het goed mogelijk dat het hout vergrijsd is. Gelukkig hoef je voor een behandeling met tuinolie de vergrijzing van het hout niet weg te schuren.  Dat bespaart je heel wat werk.

Dit heb je nodig:

  • Platte kwast
  • Algialgues
  • Harde borstel
  • Tape
  • Tuinolie
  • White spirit

Tuinhuis oliën: Het ene tuinhuis is het andere niet

Stap 1. Verwijder mos door met een spons Algialgues op het hout te smeren. Laat enkele dagen inwerken. Indien je sneller wil werken, gebruik dan bleekwater. Schrob af met een harde borstel en spoel af met water. Laat goed uitdrogen.

Stap 2. Borstel het tuinhuis goed af en breng tape aan om zones die niet behandeld moeten worden af te schermen. Dek ook de grond af.

Tuinhuis oliën: Het ene tuinhuis is het andere niet

Stap 3. Roer de Tuinolie goed op en breng met een platte kwast een eerste laag aan tot het hout goed verzadigd is. Werk aan twee tot drie planken tegelijk voor een gelijkmatige verdeling zonder overlappingen. Behandel zo het volledige tuinhuis. Laat een dag drogen. Je hoeft je kwast na de eerste laag niet uit te wassen. Bewaar ze wel in aluminiumfolie.

Stap 4. Herhaal stap 3 om een tweede laag aan te brengen. Gebruik white spirit om je materiaal te reinigen. Verwijder de tape direct na het schilderen. Je kan je eigen tuinhuis nu toevoegen aan het rijtje stijlvolle tuinhuizen.

Foto's tuinhuis Philip Maes: Tom Lagast / Foto's tuinhuis Brice Van Lembergen: Pat Verbruggen

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Tuinhuis oliën: Het ene tuinhuis is het andere niet

Jouw reactie
  • * Verplichte velden