Tuinhuis schilderen, beitsen of oliën: de verschillende opties

Er zijn verschillende mogelijkheden om je tuinhuis te verven. Iedere afwerking heeft zijn eigen specifieke uitzicht en ook de levensduur van het schilderwerk varieert naargelang de gekozen afwerking. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Half dekkend schilderen

Wanneer je je tuinhuis schildert met een half dekkend product, dan verkrijg je het volgende resultaat: een kleur naar keuze en behoud van de houtstructuur. De oorspronkelijke houtkleur wordt wel grotendeels onzichtbaar.

 • Resultaat: Een verffilm in je favoriete kleur waarin de nerf en het reliëf van het hout worden geaccentueerd.
 • Onderhoud: Preventief om de 5 à 7 jaar, afhankelijk van de kleur (donkere kleuren moeten sneller onderhouden worden dan lichte).
 • Product: Woodcolor Classic

Tuinhuis half dekkend geschilderd

Transparante houtveredeling

Wil je de originele houtkleur (gedeeltelijk) behouden? Kies dan voor een transparante behandeling. De mate waarin de houtkleur zichtbaar blijft, varieert. Als je voor een gekleurde houtveredeling kiest, zal je de oorspronkelijke kleur niet meer zien. Bij kleurloze houtveredeling geldt het omgekeerde. Houd er wel rekening mee dat de kleur verdonkert bij onderhoudsbeurten, zelfs wanneer je een kleurloze houtveredeling gebruikt.

 • Resultaat: Een transparante beschermingsfilm waarin de structuur van het hout zichtbaar is en waardoor de originele houtkleur in meer of mindere mate ook herkenbaar blijft.
 • Onderhoud: Preventief om de 2 à 4 jaar.
 • Producten: gekleurd met Woodair Classic (solventbasis)

Transparant geschilderd tuinhuis

Oliën

Je tuinhuis schilderen kan ook nog op een minder voor de hand liggende manier. Hout oliën is een aparte techniek waarbij de olie in het hout dringt in plaats van er een beschermingsfilm over te plaatsen. Verf doet dat laatste wel.

 • Resultaat: Het reliëf en de nerf van het hout blijven zichtbaar, de houtkleur blijft enigszins waarneembaar maar wordt onzichtbaar na onderhoud.
 • Onderhoud: Om de 1 à 2 jaar
 • Product: Woodoil Classic

Geolied tuinhuis

Geolied tuinhuis

Deze producten heb je nodig om te slagen

Woodoil Classic
 • halftransparante, gekleurde olie voor hout buiten
 • beschermt tegen verwering en vergrijzing
 • solventgedragen

Vanaf 13,47 € voor 0.5 L

Detail
Woodair Classic
 • halfglanzende, halftransparante lazuur voor hout buiten
 • beschermt tegen verwering en vergrijzing
 • solventgedragen

Vanaf 25,28 € voor 0.5 L

Detail
Woodcolor Classic
 • halfglanzende dekkende beits voor hout buiten

 • éénpotsysteem met goede elasticiteit
 • solventgedragen

Vanaf 27,79 € voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Tuinhuis schilderen, beitsen of oliën: de verschillende opties

lieven demey

Beste,
Ons tuinhuis werd reeds jaren aan een stuk geolied in donkerbruine sikkens olie. Nu hadden wij er graag een andere, lichtere (grijstint)(olie) kleur op gezet. Zou dit mogelijk mogelijk zijn zonder alles er helemaal van af te schuren?
Mvg,
Lieven

Ingrid van colora

Beste Lieven,
Naar hechting zal dit mits goed schuren waarschijnlijk geen probleem zijn.
Maar om echt een lichtere tint te bekomen, zal de oude olie toch moeten verwijderd worden. Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jouw buurt voor bijkomend gratis advies.
Succes.

Van de Voorde John

Beste, ik wil mijn tuinhuis, zeg maar chalet ( 12x5 meter met 3kamerindeling, ingericht als weekendverblijf) gaan behandelen aan de binnenzijde. Ik wil geen olie gebruiken maar een kleurloze beits voor binnen, liefst kleurloos. Welk (welke ) producten raden jullie mij aan en wat is de kostprijs per verpakking ?

Ingrid van colora

Beste John,
Neem enkele foto's en ga eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Daar krijg je vrijblijvend gratis advies ivm de mogelijkheden van afwerking, welke producten best te gebruiken en de prijs per verpakking.
Succes.

Sas

Beste,

ik zou graag wat info willen om met Colora te te schilderen. Zou verf of olie nodig hebben voor 130 m². Wat kan u me aanraden. Graag een lange levensduur. Liefst olie maar nu zag ik dat het onderhoud om de 2 jaar dient te gebeuren.

Kan me wat info verstrekken. Zou graag een lichte kleur hebben en mijn voorkeur gaat uit naar wit.

Mvg
Johnny

colora


Hallo Johnny,
Om een goeie uitleg te kunnen geven hebben we nog wat extra info nodig.
Ik neem aan dat het over schrijnwerk buiten gaat? Er zijn verschillende systemen mogelijk, afhankelijk van wat je zelf wil, wat er nu op staat en hoeveel werk je er zelf wil voor doen. Ik adviseer dan ook om enkele foto’s te nemen van de bestaande toestand en daarmee naar de colora winkel in je buurt te gaan. Daar krijg je gratis advies op maat en kan je ook stalen bezichtigen van de buitenlakken en beitsen . Ze kunnen je ook verder helpen met je kleurkeuze.

Mooi meegenomen: deze week zijn het opendeurdagen en geniet je van 10% korting.

Vriendelijke groeten,
Ingrid

Jouw reactie
 • * Verplichte velden