Verfkwasten en verfrollen uitwassen: Do’s en don’ts

Het is niet altijd even duidelijk of je verfkwasten en -rollen nu het beste kan uitspoelen en bewaren of beter gewoon weggooit. Een ding is zeker: het milieu is er niet bij gebaat als je verfresten in de gootsteen wegspoelt.

Voorkomen is beter dan genezen wordt altijd gezegd. Dat betekent ook dat als je je geverfde oppervlaktes goed onderhoudt, je minder vaak zal moeten herschilderen en dus ook minder kwasten en rollen zal moeten uitwassen.

Verfkwasten en verfrollen bewaren

Verfborstels en verfrollen uitwassen: Do's en don'ts

Uiteindelijk komt dan toch dat moment dat je effectief tot schilderen moet overgaan. Maar ook dan zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je minder uitspoelwerk hebt achteraf. En dat met vaak erg simpele trucjes.

Moet je verschillende lagen van dezelfde kleur schilderen? Spoel je kwasten en borstels dan niet uit tussen elke laag! Dat is nergens voor nodig, want op die manier verspil je heel wat verf, water of white spirit en kostbare tijd. Makkelijker en milieuvriendelijker is om de kwasten in vershoudfolie of een plastic zak te wikkelen, goed afgesloten van de buitenlucht. De verf droogt op deze manier niet uit en je kan de dag nadien onmiddellijk verdergaan met verven.

TIP: Gebruik je een verf op solventbasis? Wikkel de verfrol of -borstel dan in aluminiumfolie en sluit ze af van de buitenlucht. Dit soort verven droogt namelijk ook uit onder invloed van licht.

Verfkwasten uitwassen

Ben je toegekomen aan een laag in een andere kleur, dan moet je de verfborstels en verfrollen die je hebt gebruikt grondig uitspoelen. Spoel ze echter niet uit onder een lopende kraan. Neem liever een emmer water of een bakje met white spirit. Gooi de resten in geen geval in de gootsteen! Verf is – in zwaar verdunde hoeveelheid, nadat het terechtkomt in de riolen – zeer moeilijk te zuiveren in een waterzuiveringsinstallatie.

TIP: Na een tijd – dat kan gemakkelijk enkele weken zijn – zakken de verfresten in de white spirit naar de bodem. De propere white spirit die bovendrijft kan je afgieten en hergebruiken.

LET OP: Breng het water en white spirit waar je de verfborstels in hebt uitgewassen naar het containerpark.

Verfrollen uitwassen

Verfborstels en verfrollen uitwassen: Do's en don'ts

Een verfrol uitwassen is een grotere klus dan het uitspoelen van verfborstels. Je bent gemakkelijker en milieuvriendelijker af door de oude verfrol weg te gooien en een nieuwe te kopen.

Voor je de oude verfrol weggooit, laat je ze goed uitdrogen. Dan kan je ze probleemloos meegeven met het restafval. Was je de verfrol toch liever uit, dan doe je dat op dezelfde manier als verfborstels, in een emmer water of een bakje white spirit.

Dankzij een ‘multifunctioneel mes’, verkrijgbaar in elke colora-winkel, kan je de overtollige verf uit een verfrol verwijderen. Je zal ervan versteld staan hoeveel verf je op deze manier kan recupereren.

Reacties op:

Verfkwasten en verfrollen uitwassen: Do’s en don’ts

Yvan langens

Ik heb een spoelbak van Franke waarin restanten van verf zitten kan ik dit nog verwijderen ?

Laura van colora

Dag Yvan,

Het verwijderen van verf in jouw spoelbak wordt een moeilijk klus. Zolang de verf nog niet uitgehard is, kan men met een geschikt oplosmiddel de verf oplossen (vb. water bij dispersies, white spirit voor olieverf,…). Eens de verf uitgedroogd en uitgehard is, lukt dat niet meer. Er is steeds nog de mogelijkheid om een snelwerkend afbijtmiddel (vb. Paint’off Instant) in te schakelen, maar hier moet je opletten dat je de rest van de spoelbak niet ook aantast. Ga je voor deze optie, dan kan je best vooraf eens uitproberen op een testvlakje. Je kan ook steeds nog wat raad vragen bij een van de colora-winkels.

Veel succes alvast!

Marjorie

Wanneer je de borstels hebt uitgewassen met white spirit, mag je ze erna uitwassen met detergent?
Ze worden anders zo hard?

Meli van colora

Dag Marjorie,
Ja, nadat de borstels (na solventgedragen verf) proper werden gewassen met white spirit, kan je deze nog verder reinigen met water en detergent.
Groetjes, Meli van colora

Julien DEMEULEMEESTER

Geache,
ik heb het nog niet uitgetest, maar zou men een borstel, gebruikt met olieverf niet eerst kunnen uitspoelen met azijn ? Daarna nogmaals wassen met bruine zeep, en dan laten drogen

Meli van colora

Dag Julien,
Theoretisch zou azijn wel een oplossend vermogen hebben maar ik raad dit niet meteen aan. Het kan zijn dat de verfrestanten indikken waardoor het uitwassen moeilijk verloopt. Ik zou de voorkeur geven aan uitspoelen met white spirit of thinner om deze na droging in te zetten met zeep.
Groetjes, Meli van colora

Lorenzo Schouppe

Interessante tips en tricks!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden