Vergroot je ruimte met lichte verfkleuren

Heb je een kleine keuken, woonkamer of slaapkamer? Door de juiste verfkleur te kiezen wordt de ruimte optisch vergroot. Kies voor lichte kleuren, denk aan de juiste kleurcombinaties en hou rekening met de natuurlijke lichtinval. Je kamers zullen plots veel groter ogen!

Kleine ruimtes optisch vergroten met lichte verfkleuren

Lichte kleuren weerkaatsen het licht en doen de kamer al meteen een stuk groter lijken. Off-white, een heel licht gekleurd wit, is bijvoorbeeld een aanrader! Er zijn tegenwoordig tal van off-whites op de markt waaruit je kan kiezen. Ook koele, luchtige kleuren zoals blauw en groen zijn ideaal. Gebruik liefst verschillende tinten die afgeleid zijn van dezelfde kleur. Het plafond houd je beter wit, een donkere tint doet het plafond meteen lager lijken.

Ook de soort verf heeft een invloed op hoe groot de kamer lijkt. Matte verf zal je kamers ietwat verkleinen omdat matte verf het licht niet weerkaatst. Matte verf zorgt echter wel voor een rustige sfeer in huis. Glanzende verf doet je kamers groter lijken omdat het een spiegeleffect teweeg brengt. Glansverf maakt de ruimte dieper en biedt een verfrissend effect.

Spelen met lichte verfkleuren en accentkleuren

Wil je een kamer hoger doen lijken? Gebruik dan lichte verfkleuren voor het plafond en schilder je muren in een donkerdere kleur. Om een kamer breder te doen lijken, schilder je de zijmuren in een koele, lichte verkleur en kies je best voor een donkere kleur op de kortste muur. Heb je een brede ruimte die je smaller wil maken? Dan verf je best twee tegenovergestelde muren in donkere, warme kleuren. Warme kleuren slorpen immers licht op, zodat de muren op je afkomen. De twee lichter gekleurde muren reflecteren licht en werken verwijdend, zodat de muren verder weg lijken.

Ook levendige kleuren zijn een aanrader! Als je hier en daar een accent aanbrengt, lijkt de ruimte groter. Felle kleuren kunnen trouwens ook in grote kamers wonderen doen. Grotere kamers zullen er namelijk leeg uitzien als je enkel lichte verfkleuren gebruikt. Schilder daarom een klein deel van de ruimte in warmere kleuren of donkere tinten om extra volume te creëren.

Natuurlijke lichtinval

Zonder licht heb je weinig aan mooie kleuren en kleurcombinaties. Pas wanneer er natuurlijk daglicht binnenkomt, komen kleuren volledig tot hun recht.

Hou daarom rekening met de windstreek waarnaar de kamer gericht is. De verfkleuren die je zal kiezen, zullen namelijk voor een groot deel bepaald worden door de lichtinval. Heb je een zonnige ruimte die naar het zuiden gericht is? Dan zijn koude of neutrale tinten ideaal. Kamers die weinig daglicht krijgen kan je wel schilderen in warme kleuren. De algemene regel is dat muren die niet genieten van natuurlijke lichtinval donkerder lijken en dus best in lichte kleuren geverfd worden.

Aarzel niet om ook kunstlicht te gebruiken om licht in je kamers te brengen. Extra lichtpunten in donkere hoeken kunnen wonderen doen!

Reacties op:

Vergroot je ruimte met lichte verfkleuren

Jouw reactie
  • * Verplichte velden