Waarom een primer of grondverf gebruiken?

Een primer heeft twee belangrijke eigenschappen die afwerkverven niet of in veel mindere mate hebben. Enerzijds zal de ondergrond geen verf opzuigen en anderzijds verhindert ze dat eventuele vuile deeltjes in de afwerklaag doordringen.

Primer neemt de zuiging van de ondergrond weg

Wanneer je een bepleisterde muur wil schilderen en er een afwerkverf op aanbrengt, dan wordt je afwerklaag heel sterk in de pleister gezogen. Pleisterwerk is immers poreus. Het resultaat is alles behalve mooi en dikwijls zijn zogenaamde ‘overlappingen’ van de rolbanen zichtbaar. Een primer is in dit geval de ideale oplossing.

Een grondverf is speciaal gemaakt om inzuiging tegen te gaan. De samenstelling van primers zorgt ervoor dat er, zelfs op een poreuze ondergrond, van inzuiging geen sprake is. Dit geldt voor tal van ondergronden. Je kan een primer gebruiken voor pleisterwerk, gipsplaten of de juiste grondlaag voor bakstenen.

Grondverf voorkomt doorslaan van vuile deeltjes

Stel dat je kinderen met alcoholstift op een bepleisterde muur hebben getekend en die dus een nieuw laagje verf kan gebruiken. Of dat er uitgedroogde vochtplekken zichtbaar zijn op de muur. Als je die strepen of vlekken direct overschildert met een afwerkverf, dan zullen die ‘doorslaan’ in de afwerklaag. Een grondverf is speciaal gemaakt om dergelijke ongewenste effecten te vermijden.

Primers ‘isoleren’ plaatselijke vuile deeltjes en voorkomen dat ze doordringen in de afwerklaag. Bij pleisterwerk, maar zeker ook bij houtwerk is de juiste primer onontbeerlijk. Daar kan je immers te maken hebben met inhoudsstoffen die bij het schilderen ‘doorbloeden’.

Er zijn primers verkrijgbaar voor elke toepassing, zelfs voor heel sterk vervuilde ondergronden. Vraag advies in je verfwinkel over welke primer je nodig hebt voor jouw situatie.

TIP: Laat je primer aankleuren

Grondverf kan je aankleuren in jouw favoriete kleur waardoor je minder verf voor de afwerking nodig hebt.

Reacties op:

Waarom een primer of grondverf gebruiken?

Versavel christiane

Goeie morgen
Ik schilder namelijk kleine meubeltjes in landelijke stijl,
Graag n vraagje ik heb n primer gebruikt en 2 lagen van de matte waterdragende verf , moet ik dit nog afwerken met n wax ?

Dank u wel
Grtj christiane

Meli van colora

Dag Christiane,
Het is op zich niet nodig hierop nog een wax te zetten, 3 lagen geven een goede bescherming. Indien een betere bescherming gewenst is, doordat het meubel zeer veel belast wordt, dan kan men er een vernis over plaatsen. Wel oppassen bij donkere kleuren dat het juiste vernis gekozen wordt, je kan dan namelijk een witte schijn krijgen bij de verkeerde vernissen.

Celine

Gisteren gemerkt dat ik de verkeerde verfpot gebruikt heb en dus niet eerst een laag primer maar meteen de muurverf heb aangebracht. Hoe kan ik dit nog oplossen om toch een mooi eindresultaat te bekomen?

Meli van colora

Dag Celine,
We raden je aan om contact op te nemen met jouw-colorawinkel. Er zijn 2 mogelijkheden voor dit geval (ofwel een laag primer + topcoat of verder schilderen met je topcoat), maar hiervoor is de ondergrond en aanhechting cruciaal. Ik verwijs je dus om zeker te zijn door naar de winkel, zodat ze je kunnen helpen bij de hechtingstest uitvoeren.
Veel succes!

Van Onderbergen

hoe lang moet premium multiprimer XS drogen voor ik erover kan schilderen met eindlaag?

---------------------------------------

Dag Katrien

De Premium Multiprimer XS is:


  • Stofdroog na 2 à 4 uur.

  • Overschilderbaar na 8 à 12 uur.

  • Schuur- en overschilderbaar na 8 à 12 uur.Droogtijden verschillen van verf tot verf en daarom staan deze altijd aangegeven op de verpakking per product. Je kan deze ook altijd raadplegen bij de technische info van het product op onze webshop.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Jouw reactie
  • * Verplichte velden