Waarom een primer of grondverf gebruiken?

Een primer heeft twee belangrijke eigenschappen die afwerkverven niet of in veel mindere mate hebben. Enerzijds zal de ondergrond geen verf opzuigen en anderzijds verhindert ze dat eventuele vuile deeltjes in de afwerklaag doordringen.

Primer neemt de zuiging van de ondergrond weg

Wanneer je een bepleisterde muur wil schilderen en er een afwerkverf op aanbrengt, dan wordt je afwerklaag heel sterk in de pleister gezogen. Pleisterwerk is immers poreus. Het resultaat is alles behalve mooi en dikwijls zijn zogenaamde ‘overlappingen’ van de rolbanen zichtbaar. Een primer is in dit geval de ideale oplossing.

Een grondverf is speciaal gemaakt om inzuiging tegen te gaan. De samenstelling van primers zorgt ervoor dat er, zelfs op een poreuze ondergrond, van inzuiging geen sprake is. Dit geldt voor tal van ondergronden. Je kan een primer gebruiken voor pleisterwerk, gipsplaten of de juiste grondlaag voor bakstenen.

Grondverf voorkomt doorslaan van vuile deeltjes

Stel dat je kinderen met alcoholstift op een bepleisterde muur hebben getekend en die dus een nieuw laagje verf kan gebruiken. Of dat er uitgedroogde vochtplekken zichtbaar zijn op de muur. Als je die strepen of vlekken direct overschildert met een afwerkverf, dan zullen die ‘doorslaan’ in de afwerklaag. Een grondverf is speciaal gemaakt om dergelijke ongewenste effecten te vermijden.

Primers ‘isoleren’ plaatselijke vuile deeltjes en voorkomen dat ze doordringen in de afwerklaag. Bij pleisterwerk, maar zeker ook bij houtwerk is de juiste primer onontbeerlijk. Daar kan je immers te maken hebben met inhoudsstoffen die bij het schilderen ‘doorbloeden’.

Er zijn primers verkrijgbaar voor elke toepassing, zelfs voor heel sterk vervuilde ondergronden. Vraag advies in je verfwinkel over welke primer je nodig hebt voor jouw situatie.

TIP: Laat je primer aankleuren

Grondverf kan je aankleuren in jouw favoriete kleur waardoor je minder verf voor de afwerking nodig hebt.

Reacties op:

Waarom een primer of grondverf gebruiken?

desmet filiep

gekleurd vliesbehang afgedaan gaan nu vliesbehang doen om te schilderen moeten wij eerst een primer op de muur zetten vooraleer te behangen

Dag Filiep,

We raden steeds aan om eerst een primer te schilderen. Zo bereid je het vlies goed voor om een egaal resultaat te krijgen. Denk maar aan het neutraliseren van lijmresten die op het vlies zijn terecht gekomen tijdens het behangen. Of plamuur om spleetjes tussen het vlies op te vullen. Een primer zal de ondergrond isoleren (lees: zorgen dat vlekken dit niet meer zichtbaar worden in de eindlaag) en er voor zorgen dat het eindresultaat mooi egaal is.

Groeten,
Laura van colora

Sofie

Hallo,
Ik heb net elastoprim hydro (primer hout) aangebracht op mijn deurlijst en deur. Op de pot staat overschilderbaar na >2u. Maar ik durf het nog niet echt te schuren (intussen 5u geleden dat ik eraan begon). Klopt dit of betekent dit pictogram iets anders en wacht ik dan best een dag?
Alvast bedankt!

Laura van colora

Dag Sofie,

De Elastoprim Hydro is inderdaad overschilderbaar na 2 à 4u. Bij twijfel kan je altijd nog eens naar onze productpagina surfen om de gebruiksaanwijzing voor Elastoprim Hydro te bekijken.

Succes!

krause ernie

Mijn plafonds zijn vroeger behangen en wit overschildert. Ik wil ze opnieuw verven ( ook met wit). Kan dit rechtstreeks of moet ik ook hier eerst nog een primer gebruiken?

Frauke

Is het mogelijk ijzer waarop jaren geleden hammerite werd aangebracht, nu te overschilderen met een andere metaalverf? Het lijkt me onmogelijk hammerite af te schuren.

Laura van colora

Dag Frauke,

Ja, dat kan, op voorwaarde dat de bestaande Hammerite eerst goed ontvet wordt, geschuurd wordt in de mate van het mogelijke en er daarna een hechtingsprimer Omniprim Extreme geplaatst wordt. Daarna kan er naar keuze afgewerkt worden (m.b.v. een andere metaalverf, zoals Finifer).

Veel succes ermee!

Jasmin

net kamer geverfd met een gekleurde primer, maar we zijn niet tevreden over de kleur.
Kunnen we nog voor de afwerking een andere lichtere kleur kiezen?

Laura van colora

Dag Jasmin,

Dit hangt af van het kleurverschil tussen primer en afwerking. Hiervoor kan je best opnieuw contact opnemen of langsgaan bij de colora winkel waar je de primer hebt gekocht. Zij zullen jou hierover het beste kunnen adviseren.

Hopelijk vind je toch nog de juiste kleur voor je kamer, veel succes!

Dennis

Kan je de primer voor muur&plafond ook gebruiken voor de deuren?

Meli van colora

Dag Dennis,
Bossprim kun je als primer gebruiken op je muren/plafond maar eventueel ook op je deuren. Als je veel deuren moet schilderen, raad ik je toch aan om een primer voor hout te gebruiken. Deze primers vloeien ook iets beter zodat je een mooier eindresultaat bekomt. Groetjes, Meli van colora

De Boosere Stijn

Vandaag een al geschilderde muur meteen een vaste laag gegeven. Met gevolg enorm veel kleurverschil tussen de geschilderde oppervlakken en strepen. Een bevriende qchilder rade me aan op er nu een primer op te plaatsen en de strepen/kleurverschil zal in 80% van de gevallen verdwenen zijn. En herschilderen niet meer noodzakelijk dus.
Kolpt dit?

Meli van colora

Dag Stijn,
Een primer heeft als functie om o.a de ondergrond te isoleren (zuigkracht verminderen) waardoor je eindlaag mooi blijft en egaal kan uitdrogen. Ik vermoed dat de verf die reeds op de muur stond poreus is en dat de nieuwe laag deels opgezogen werd door de oude laag. Dan heb je dus grote kans dat je eindresultaat niet mooi is….

Ik stel voor om de laag nu zeker 1 dag te laten uitdrogen en er dan een primer bv. Bossprim op te plaatsen. Een primer zal er nooit zo mooi uit zien als een eindlaag maar kan wel zo bljiven staan indien je dit wil. Je kan er uiteraard na droging (best ook een dag wachten) terug op schilderen met een eindlaag. Veel succes!

Ruben

Moet ik over de primer nog een afwerklaag schilderen of kan ik dit gewoon zo laten?

Meli van colora

Dag Ruben. Na een primer volgt inderdaad nog een afwerkingslaag. Kleurrijke groetjes, Meli van colora

Griet

Kan je een primer aanbrengen op een muur die ongeveer drie maanden geleden gekalkt is?

Meli van colora

Dag Griet,
Dat kan, mits de muur droog is. Dit hangt af hoe dik de pleisterlaag is en hoeveel het huis verlucht en verwarmd werd. Een vochtmeter kan hier uitsluitsel geven. Deze kun je vinden bij de colora-winkel in je buurt.
Kleurrijke groetjes, Meli van colora.

Nick

Moet je over een geschilderde muur nog een primer schilderen? Of mag over deze ineens de afwerkverf geschilderd worden?

Meli van colora

Dag Nick,
Indien de verf nog in goede staat is (niet poreus of verpoederd), mag je deze direct afwerken.
Verpoedering kan je testen door er over te wrijven. Indien je geen poeder op je hand hebt kan je dit afwerken.
Poreusheid kan je testen door er een natte spons op te duwen. Indien de verf zeer veel water opneemt (zal een donkerdere kleur krijgen) dan gebruik je best een primer om deze inzuiging weg te nemen.
Veel succes!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden