Waarom een primer of grondverf gebruiken?

Een primer heeft twee belangrijke eigenschappen die afwerkverven niet of in veel mindere mate hebben. Enerzijds zal de ondergrond geen verf opzuigen en anderzijds verhindert ze dat eventuele vuile deeltjes in de afwerklaag doordringen.

Primer neemt de zuiging van de ondergrond weg

Wanneer je een bepleisterde muur wil schilderen en er een afwerkverf op aanbrengt, dan wordt je afwerklaag heel sterk in de pleister gezogen. Pleisterwerk is immers poreus. Het resultaat is alles behalve mooi en dikwijls zijn zogenaamde ‘overlappingen’ van de rolbanen zichtbaar. Een primer is in dit geval de ideale oplossing.

Een grondverf is speciaal gemaakt om inzuiging tegen te gaan. De samenstelling van primers zorgt ervoor dat er, zelfs op een poreuze ondergrond, van inzuiging geen sprake is. Dit geldt voor tal van ondergronden. Je kan een primer gebruiken voor pleisterwerk, gipsplaten of de juiste grondlaag voor bakstenen.

Grondverf voorkomt doorslaan van vuile deeltjes

Stel dat je kinderen met alcoholstift op een bepleisterde muur hebben getekend en die dus een nieuw laagje verf kan gebruiken. Of dat er uitgedroogde vochtplekken zichtbaar zijn op de muur. Als je die strepen of vlekken direct overschildert met een afwerkverf, dan zullen die ‘doorslaan’ in de afwerklaag. Een grondverf is speciaal gemaakt om dergelijke ongewenste effecten te vermijden.

Primers ‘isoleren’ plaatselijke vuile deeltjes en voorkomen dat ze doordringen in de afwerklaag. Bij pleisterwerk, maar zeker ook bij houtwerk is de juiste primer onontbeerlijk. Daar kan je immers te maken hebben met inhoudsstoffen die bij het schilderen ‘doorbloeden’.

Er zijn primers verkrijgbaar voor elke toepassing, zelfs voor heel sterk vervuilde ondergronden. Vraag advies in je verfwinkel over welke primer je nodig hebt voor jouw situatie.

TIP: Laat je primer aankleuren

Grondverf kan je aankleuren in jouw favoriete kleur waardoor je minder verf voor de afwerking nodig hebt.

Reacties op:

Waarom een primer of grondverf gebruiken?

Dennis

Kan je de primer voor muur&plafond ook gebruiken voor de deuren?

Meli van colora

Dag Dennis,
Optiprim of Topprim kun je als primer gebruiken op je muren/plafond maar eventueel ook op je deuren. Als je veel deuren moet schilderen, raad ik je toch aan om een primer voor hout te gebruiken. Deze primers vloeien ook iets beter zodat je een mooier eindresultaat bekomt. Groetjes, Meli van colora

De Boosere Stijn

Vandaag een al geschilderde muur meteen een vaste laag gegeven. Met gevolg enorm veel kleurverschil tussen de geschilderde oppervlakken en strepen. Een bevriende qchilder rade me aan op er nu een primer op te plaatsen en de strepen/kleurverschil zal in 80% van de gevallen verdwenen zijn. En herschilderen niet meer noodzakelijk dus.
Kolpt dit?

Meli van colora

Dag Stijn,
Een primer heeft als functie om o.a de ondergrond te isoleren (zuigkracht verminderen) waardoor je eindlaag mooi blijft en egaal kan uitdrogen. Ik vermoed dat de verf die reeds op de muur stond poreus is en dat de nieuwe laag deels opgezogen werd door de oude laag. Dan heb je dus grote kans dat je eindresultaat niet mooi is….

Ik stel voor om de laag nu zeker 1 dag te laten uitdrogen en er dan een primer bv. Topprim op te plaatsen. Een primer zal er nooit zo mooi uit zien als een eindlaag maar kan wel zo bljiven staan indien je dit wil. Je kan er uiteraard na droging (best ook een dag wachten) terug op schilderen met een eindlaag. Veel succes!

Ruben

Moet ik over de primer nog een afwerklaag schilderen of kan ik dit gewoon zo laten?

Meli van colora

Dag Ruben. Na een primer volgt inderdaad nog een afwerkingslaag. Kleurrijke groetjes, Meli van colora

Griet

Kan je een primer aanbrengen op een muur die ongeveer drie maanden geleden gekalkt is?

Meli van colora

Dag Griet,
Dat kan, mits de muur droog is. Dit hangt af hoe dik de pleisterlaag is en hoeveel het huis verlucht en verwarmd werd. Een vochtmeter kan hier uitsluitsel geven. Deze kun je vinden bij de colora-winkel in je buurt.
Kleurrijke groetjes, Meli van colora.

Nick

Moet je over een geschilderde muur nog een primer schilderen? Of mag over deze ineens de afwerkverf geschilderd worden?

Meli van colora

Dag Nick,
Indien de verf nog in goede staat is (niet poreus of verpoederd), mag je deze direct afwerken.
Verpoedering kan je testen door er over te wrijven. Indien je geen poeder op je hand hebt kan je dit afwerken.
Poreusheid kan je testen door er een natte spons op te duwen. Indien de verf zeer veel water opneemt (zal een donkerdere kleur krijgen) dan gebruik je best een primer om deze inzuiging weg te nemen.
Veel succes!

Versavel christiane

Goeie morgen
Ik schilder namelijk kleine meubeltjes in landelijke stijl,
Graag n vraagje ik heb n primer gebruikt en 2 lagen van de matte waterdragende verf , moet ik dit nog afwerken met n wax ?

Dank u wel
Grtj christiane

Meli van colora

Dag Christiane,
Het is op zich niet nodig hierop nog een wax te zetten, 3 lagen geven een goede bescherming. Indien een betere bescherming gewenst is, doordat het meubel zeer veel belast wordt, dan kan men er een vernis over plaatsen. Wel oppassen bij donkere kleuren dat het juiste vernis gekozen wordt, je kan dan namelijk een witte schijn krijgen bij de verkeerde vernissen.

Celine

Gisteren gemerkt dat ik de verkeerde verfpot gebruikt heb en dus niet eerst een laag primer maar meteen de muurverf heb aangebracht. Hoe kan ik dit nog oplossen om toch een mooi eindresultaat te bekomen?

Meli van colora

Dag Celine,
We raden je aan om contact op te nemen met jouw-colorawinkel. Er zijn 2 mogelijkheden voor dit geval (ofwel een laag primer + topcoat of verder schilderen met je topcoat), maar hiervoor is de ondergrond en aanhechting cruciaal. Ik verwijs je dus om zeker te zijn door naar de winkel, zodat ze je kunnen helpen bij de hechtingstest uitvoeren.
Veel succes!

Van Onderbergen

hoe lang moet premium multiprimer XS drogen voor ik erover kan schilderen met eindlaag?

---------------------------------------

Dag Katrien

De Premium Multiprimer XS is:


  • Stofdroog na 2 à 4 uur.

  • Overschilderbaar na 8 à 12 uur.

  • Schuur- en overschilderbaar na 8 à 12 uur.Droogtijden verschillen van verf tot verf en daarom staan deze altijd aangegeven op de verpakking per product. Je kan deze ook altijd raadplegen bij de technische info van het product op onze webshop.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Jouw reactie
  • * Verplichte velden