Waarom een primer of grondverf gebruiken?

Een primer heeft twee belangrijke eigenschappen die afwerkverven niet of in veel mindere mate hebben. Enerzijds zal de ondergrond geen verf opzuigen en anderzijds verhindert ze dat eventuele vuile deeltjes in de afwerklaag doordringen.

Primer neemt de zuiging van de ondergrond weg

Wanneer je een bepleisterde muur wil schilderen en er een afwerkverf op aanbrengt, dan wordt je afwerklaag heel sterk in de pleister gezogen. Pleisterwerk is immers poreus. Het resultaat is alles behalve mooi en dikwijls zijn zogenaamde ‘overlappingen’ van de rolbanen zichtbaar. Een primer is in dit geval de ideale oplossing.

Een grondverf is speciaal gemaakt om inzuiging tegen te gaan. De samenstelling van primers zorgt ervoor dat er, zelfs op een poreuze ondergrond, van inzuiging geen sprake is. Dit geldt voor tal van ondergronden. Je kan een primer gebruiken voor pleisterwerk, gipsplaten of de juiste grondlaag voor bakstenen.

Grondverf voorkomt doorslaan van vuile deeltjes

Stel dat je kinderen met alcoholstift op een bepleisterde muur hebben getekend en die dus een nieuw laagje verf kan gebruiken. Of dat er uitgedroogde vochtplekken zichtbaar zijn op de muur. Als je die strepen of vlekken direct overschildert met een afwerkverf, dan zullen die ‘doorslaan’ in de afwerklaag. Een grondverf is speciaal gemaakt om dergelijke ongewenste effecten te vermijden.

Primers ‘isoleren’ plaatselijke vuile deeltjes en voorkomen dat ze doordringen in de afwerklaag. Bij pleisterwerk, maar zeker ook bij houtwerk is de juiste primer onontbeerlijk. Daar kan je immers te maken hebben met inhoudsstoffen die bij het schilderen ‘doorbloeden’.

Er zijn primers verkrijgbaar voor elke toepassing, zelfs voor heel sterk vervuilde ondergronden. Vraag advies in je verfwinkel over welke primer je nodig hebt voor jouw situatie.

TIP: Laat je primer aankleuren

Grondverf kan je aankleuren in jouw favoriete kleur waardoor je minder verf voor de afwerking nodig hebt.