Wat is vliesbehang: de verschillende soorten!

‘Wat is vliesbehang?’ is een vraag die we vaak krijgen. Het is een soort behangpapier dat overschilderbaar is en waarmee je ruimtes keer op keer een nieuwe look kunt geven. Het bestaat in duizend-en-één soorten. Lees er hier meer over.

Vliesbehang: wat zijn de voordelen?

Naast het grote voordeel dat je vliesbehang steeds opnieuw in een nieuwe kleur kan schilderen, heeft vlies nog een aantal andere belangrijke voordelen:

 1. Je muur in gyproc of gipspleister wordt een pak stootvaster, en dus duurzamer.
 2. Kleine oneffenheden worden verdoezeld
 3. Fijne haarscheurtjes die nu al in je muur zitten, of die in de toekomst nog zullen komen (vb nieuwbouw), zullen niet zichtbaar worden. zonder vlies zal je verflaag gewoon mee barsten met de muur.
 4. Je muur zal een veel egaler uitzicht hebben dan zonder vlies en een warmere uitstraling
 5. Aflijnen tussen twee kleuren wordt veel makkelijker. Je kan met de aangepaste tape namelijk geen schending maken aan de verf als die is aangebracht op vlies.

Effen vliesbehang

Vliesbehang

Dit type vliesbehang is effen en glad en heeft geen structuur. Geen wonder dat het de populairste soort vliesbehang is. Deze neutrale variant kun je in bijna elke ruimte gebruiken en is gemakkelijk overschilderbaar. Ben je de kleur beu? Dan schilder je er simpelweg een andere kleur over.

Effen vliesbehang heeft een zeer lange levensduur en wordt maar zelden verwijderd. Daarom gebruik je het best een sterke lijm, zoals de Universele Wandlijm. Er zijn twee soorten effen vliesbehang: een stevige - maar iets stuggere soort - en een soepele, gemakkelijk verwerkbare variant. Welke soort je het best kunt gebruiken, hangt af van de ondergrond. Onze colora coaches geven je graag aanvullend advies in de winkel.

Er bestaan ook een paar speciale soorten effen vliesbehang. Met magneetvlies  sla je twee vliegen in één klap: een mooi, effen vliesbehang dat ook nog eens als magnetische wand gebruikt kan worden. Met weer een ander soort behang (Klimatec) kun je temperatuur en geluid isoleren. Dit is een gespecialiseerd product en niet zo gemakkelijk om aan te brengen. Het is dan ook alleen te verkrijgen in onze winkels. Vraag er naar bij je colora coach.

Gestructureerd vliesbehang

De naam zegt het zelf: in dit vliesbehang zit een patroon of reliëf. Net als zijn effen broertje, kun je gestructureerd vliesbehang eenvoudig overschilderen. Zo lijkt het op gewoon behangpapier, maar heeft het toch alle voordelen van vliesbehang. Producent Arte heeft met de Patent-reeks tientallen soorten dessins in zijn aanbod.

Soorten vliesbehang:ontdek de verschillen!

Gestructureerd vliesbehang met een laagje verf ziet er net zo uit als gewoon behangpapier.

Decoratief vliesbehang

Decoratief vliesbehang vervangt steeds meer het klassieke behangpapier met een dessin. Deze variant op gestructureerd vliesbehang heeft een specifiek motief of dessin, dat zorgt voor een uniek element. Het is al gekleurd op de rol, waardoor je het niet meer hoeft te overschilderen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om drie muren met een effen vlies te behangen en op één muur decoratief vliesbehang te gebruiken. Zo geef je een unieke touch aan je interieur.

Decoratief vliesbehang is meer trendgebonden dan de effen variant en moet daarom gemakkelijker verwijderd kunnen worden. Daarom kun je hiervoor het best een lijm gebruiken die wat gemakkelijker loslaat. Kies bijvoorbeeld voor de transparante BOSS Behanglijm.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang

Dit is het buitenbeentje in de vliesbehangfamilie. Glasvezelbehang heeft dezelfde toepassing als vliesbehang, maar wordt met glasvezels gemaakt. Je kent vast de typische ruitjesstructuur van Tasso,  het bekendste merk glasvezelbehang. Net als ander vliesbehang kun je glasvezelbehang overschilderen. Om aan te brengen kun je ook de BOSS Universele Wandlijm gebruiken.

Glasvezelbehang heeft een typische ruitjesstructuur.

Nu het antwoord op de vraag ‘wat is vliesbehang?’ glashelder is, kun je aan de slag met jouw favoriet! Wil je meer te weten komen over hoe je het vliesbehang best aanbrengt? Lees het hier.

Kan je nog wel wat inspiratie gebruiken? Kom zeker eens langs in de dichtstbijzijnde colora winkel  voor advies op jouw maat.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Initiovlies Cp-20 more
Initiovlies Cp
 • om te overschilderen

 • Soft touch: kreukvrije verwerking

 • glad en mooi eindresultaat

39,06 €

Vanaf 35,15 € voor 0,7 x 25 m

Detail
Topvlies Cp-20 more
Topvlies Cp
 • om te overschilderen

 • Soft touch: kreukvrije verwerking

 • supergladde afwerking mogelijk

23,58 €

Vanaf 21,22 € voor 0,5 x 12,5 m

Detail
Optivlies Cp-20 more
Optivlies Cp
 • om te overschilderen

 • Soft touch: kreukvrije verwerking

 • heel gladde afwerking mogelijk

18,77 €

Vanaf 16,89 € voor 0,5 x 12,5 m

Detail
Universele Wandlijm-20 more
Universele Wandlijm
 • lijm rechtreeks op muur

 • voor alle muurvliezen

 • kant-en-klaar

6,15 €

Vanaf 5,54 €

Detail
Magneetvlies Systexx-20 more
Magneetvlies Systexx
 • magnetisch muurvlies

 • overschilderbaar

 • veel creatieve mogelijkheden

320,75 €

Vanaf 288,68 € voor m22 effen - 0,95 x 2,6 m

Detail
Boss Paints Behanglijm-20 more
Boss Paints Behanglijm
 • voor de meeste types behang

 • gebruiksklaar

 • lange verwerkingstijd

12,25 €

Vanaf 11,03 €

Detail

Reacties op:

Wat is vliesbehang: de verschillende soorten!

Sarah

Beste, we hebben onze plafond vernieuwd met gyproc. Bestaat er een effen renovlies dat we over deze gyproc kunnen kleven? Mijn bedoeling zou zijn om de banden (voegnaden) op die manier meer te camoufleren? Dank voor uw reactie! Mvg Sarah

Maaike van colora

Dag Sarah

Met een effen vlies kan men geen slecht geplamuurde gyproc goed krijgen. Enkel kleine putjes of fijne scheurtjes kan men overbruggen met een effen vlies. De gyproc zal extra uitgeplamuurd moeten worden.

Ga zeker eens langs bij een colora winkel in je buurt voor meer advies.


het overzicht van onze winkels.


Groetjes
Maaike van colora

dirk

Hoi onze living was behangen met een glasvlies met visgraat motief. Nu is er wat verbouwd en is van 1 muur het behang verwijderd. De muur is ok niet super vlak meer gaat dit behang dit verbergen of moet alles eerst terug heel strak zijn?

Maaike van color

Beste Dirk,

Als ik het goed begrijp wil je op de muur waar het behang verwijderd is terug een vlies kleven ?
Hou er rekening mee dat een vlies altijd de ondergrond volgt. Het is dus mogelijk dat eventuele oneffenheden in de ondergrond nog zichtbaar zullen zijn na het kleven van een nieuw vlies. De ondergrond wordt dus best op voorhand zo effen mogelijk gemaakt (uitplamuren is dus aan te raden).

Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkelsAnthoni van craenenbroeck

Beste,

Momenteel is onze gang behangen met glasvezelbehang maar door de loop der jaren zijn er door het plaatsen van schabben en het onvoorzichtig wandelen met groot materiaal gaatjes en en krassen ontstaan, kunnen wij hierover behangen met effen vliesbehang? Blijft de kenmerkende ruitstructuur dan zichtbaar of verdwijnt deze ook?( we hebben de muren liefst effen)

Mvg anthoni

Meli van colora

Dag Anthoni,
Gewoon vliesbehang zal altijd min of meer de structuur van de ondergrond volgen, dus het is mogelijk dat de oude structuur dan nog steeds zichtbaar blijft. Met een zwaarder renovatievlies (bv. Variovlies R 300) kan men wel de structuur wegwerken. Dit vlies is dikker en heeft een vilten achterkant. Je kan dit vlies best kleven met Erfurt SR 2-lijm. Veel succes!

Els Boucneau

Wij wensen onze living van effen vliesbehang te voorzien. Er moeten ook nog ingemaakte kasten en een hangkast geplaatst worden. Behangen wij beter voor of na het plaatsen van de kasten?

Meli van colora

Dag Els,
Dit doe je best voordat je de kasten plaatst. Indien je na een tijdje toch beslist om de hangkast te verplaatsen, kan dit nog.
Groetjes

Els

Moet je eerst een primer gebruiken alvorens je het glasvezelbehang hangt? Of eerst het glasvezelbehang en dan de primer?
Alvast bedankt voor de reactie!

Meli van colora

Het gebeurt dat de vakman of jijzelf als particulier een absorptieneutraliserende grondlaag plaatst om ervoor te zorgen dat de lijmlaag nadien langer nat blijft en men bijgevolg het vlies makkelijk kan positioneren,… De lijm pakt dus minder snel aan. Dit kan doorgaans al met een verdunde laag Hydrofix of Ardex P52, Isolprimer,…enz.
Uiteraard zal het ook noodzakelijk zijn om het absorberende glasvezelbehang te gronden en de absorptie ook hiervan te neutrailseren. Dit kan geschieden door middel van een reeds kleurende grondlaag Bossprim, goed vol ingezet.
Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Sonja

Kan je ook een plafond behangen met vlies behang?

Ingrid van colora

Beste Sonja,
Ja dat kan. Vliesbehang bestaat in vele soorten. Afhankelijk van de situatie is het ene vlies al geschikter dan het andere. Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt voor gratis advies.
Succes.

Chris

Beste,
Kan je vliesbehang terug van de muur afhalen?

Ingrid van colora

Beste Chris,
Ja, normaalgezien kan je de bovenlaag van het vliesbehang afstrippen.
Succes.

Annelies T

Beste
Welk soort behang is het best om scheuren in de muur weg te steken?

Met vriendelijke groeten
Annelies

Ingrid van colora

Beste Annelies,
Indien het om fijne haarscheurtjes gaat kan men die wel overbruggen met Optivlies
Indien het echter om bewegende bouwbarsten gaat, dan kan het zijn dat een gewoon overschilderbaar vlies op termijn ook zal scheuren. Met een vlies kun je een volledige bouw niet tegenhouden.
Optivlies heeft een gewicht van 150 gr/m2. Er bestaan ook zwaardere vliezen, bv. Erfurt Renovatievlies R300 om grotere scheuren te overbruggen, maar zelfs daarmee kan het zijn dat er toch nog scheuren zullen terugkomen.
Neem enkele foto’s en ga voor gratis advies eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Succes

Luc

Hallo,
Onze muren zijn geschilderd, nu willen we een muur behangen met vliesbehang met een motief, kunnen we dat direct op de geschilderde muur kleven om moeten we de muur eerst bewerken? (afwrijven,primer...)
Bestaat er speciaal vliesbehang om op de schouw te plakken of is alle vliesbehang bestand tegen de warmte van de schouw?


-----------------------------

Dag Luc

Op een kwalitatieve verf die goed hecht op de ondergrond kan je rechtstreeks lijmen en vlies kleven. De hechting moet je controleren via de 'hechtingstest': neem een stukje afplaktape, kleef deze op de geschilderde muur en trek het er weer van af. Hangen er restanten verf aan de afplaktape, dan moet je de slechte laag eerst opschuren voor je lijmt en vlies kleeft.

Wat betreft de warmte: Een schouwmantel mag bij gebruik sowieso niet zeer warm worden. Als je je hand overal enkele seconden kan ophouden, dan kan je probleemloos vlies kleven en schilderen. Indien dit niet zo is, is de mantel in feite niet correct geïsoleerd en moet dit eerst aangepakt worden alvorens verder af te werken met vlies of zelfs met verf.

Voor meer gericht advies kan je altijd in de colora bij jouw in de buurt terecht. Zij helpen ook heel graag verder! Je kan hier een winkel in jouw buurt opzoeken.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Liesbeth

Wij willen met vlies behangen maar twijfelen tussen effen if met structuur. Klopt het dat je bij effen vlies gemakkelijker de naden ziet?
Beste Liesbeth,
Bij beide vliezen kunnen naden zichtbaar zijn. Wat kan helpen is om te kiezen voor een meer matte afwerking ipv van een afwerking met glans. Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt, daar krijg je gratis tips en advies over welk vlies kiezen en correct kleven. Succes, Ingrid.


Jouw reactie
 • * Verplichte velden