Wat te doen met verfresten?

Na een schilderkarwei is de verfpot meestal niet helemaal leeg. Je kan er dan voor kiezen om de verfresten te bewaren en nadien te hergebruiken of je kan de verfresten naar het containerpark doen. Een overzicht van wat je zoal met verfresten kan doen.

Verfresten bewaren

Als je verfresten wil bewaren om later te hergebruiken, giet je de verfresten van solventverf (of watergedragen verf) zoveel mogelijk in kleinere potjes. Sluit deze potjes goed af zodat er geen lucht bij kan. Als je potjes even ondersteboven houdt, wordt de sluitrand goed afgesloten van lucht. Als er te veel lucht in de pot zit, zal dat namelijk tot velvorming leiden. Hoe minder lucht in de verfpot zit, hoe langer je de verf zal kunnen bewaren. De meeste verven kunnen minstens 3 jaar bewaard worden.

Wat te doen met verfresten?

Je doet er goed aan om op elk potje met gebruikte verf te vermelden wanneer je de verf gebruikt hebt. Zet ook even de verfsoort en de kleur van de verf op de pot. Op die manier kan je de verf een volgende keer gemakkelijk bijbestellen.

Bewaar de verfresten best op een koele, maar vorstvrije plaats. Een watergedragen verf die bevroren geweest is kan niet meer gebruikt worden.

Heb je met white spirit of andere solventen gewerkt, gooi die resten dan niet meteen weg. Laat het vuil een tijd lang bezinken en giet het heldere, bovenste gedeelte af. Dit kan je nadien gebruiken als reinigingsmiddel voor je verfkwasten en verfborstels. Gebruik white spirit nooit om je handen schoon te maken. White spirit trekt immers door je huid en droogt de huid uit. Om je handen te reinigen, gebruik je best een aangepast reinigingsmiddel.

Waar naartoe met verfresten?

Heb je verfresten die je niet wil bewaren of lege verpakkingen verf? Breng deze dan naar het containerpark. Laat lege verpakkingen van verf goed uitlekken door de pot omgekeerd te plaatsen of de verf goed uit te borstelen.

Gooi verfresten zeker niet bij het gewone huisvuil of in de gootsteen. Dat kan immers ontploffingsgevaar opleveren. Verf wordt beschouwd als klein gevaarlijk afval en hoort dus thuis in het containerpark.

Hou er tevens rekening mee dat het uitwassen van een verfrol een tijdrovende bezigheid waarvoor je grote hoeveelheden solvent of water nodig hebt. Je kan beter de rol laten opdrogen en weggooien als afval. Dat is alles bij elkaar minder schadelijk voor het milieu en je bespaart er heel wat tijd mee.

Oude verf hergebruiken

Indien je oude verf met een vel wenst te hergebruiken, snij dan het vel los en verwijder het. Het is ook aangewezen om de verf vooraf te zeven om brokjes in het schilderwerk te vermijden. Gebruik hiervoor een verfzeefje of een nylonkous.

Creatief met verfresten

Uiteraard kan je ook creatief met verfresten omgaan. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om een houten dienblad op te fleuren of andere leuke dingen te knutselen. Laat je creatieve geest de vrije loop gaan!

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Wat te doen met verfresten?

Jouw reactie
  • * Verplichte velden